Ha valaki azt mondja hogy ez nem az Úrtól/Szentlélektől van, akkor az már a Szentlélek káromlása?
http://www.youtube.com/watch?v=MZTRw_Tgmy8
http://www.youtube.com/watch?v=PhRVClEGsL8
http://www.youtube.com/watch?v=j4WP1MfRoSA
http://www.youtube.com/watch?v=HpW6jtCfLTQ
Mert például a Hit Gyülekezetében nagyon sokszor és egyéb helyeken is van ilyen, csak ott ezek ki vannak cenzúrázva, ezért nem lehet ilyen videót találni
Szia
Ezzel kapcsolatban meg kell vizsgálnunk, hogy mit ír erről a Biblia.
A Szentírás legtöbbször a józansággal, éberséggel, önuralommal kapcsolja kapcsolja egybe a Szentlelket, de a részegséggel, extázissal, önkívülettel szinte soha.
A szélsőségesen karizmatikus gyülekezetekben gyakran hivatkoznak az első pünkösdre, amikor a jelenlévő tanítványokat részegnek nevezte a csúfolódó sokaság.
Ezt azonban az érthető nyelveken szólásra mondták, mivel nem tudták hová tenni azt a jelenéget, hogy mindenki a saját nyelvén hallja az igét.
Hasonló példa a Bibliából például, mikor Anna a templomban imádkozott, hogy Isten vegye el a meddőségét, Éli, viszont azt gondolta, hogy részeg, mivel látta a száját mozogni, de a hangját nem hallotta.
A karizmatikus tanítók gyakran használják még példának a következő igét:
Ézsaiás 29:9-14:
Ámuljatok és bámuljatok, vakoskodjatok és vakuljatok meg! Legyetek részegek, de ne bortól, tántorogjatok, de ne az italtól! Mert rátok árasztotta az Úr a kábultság lelkét. Bezárta szemeiteket: a prófétákat, befödte fejeiteket: a látnokokat. Így szól az Úr: Mivel ez a nép csak szájával közeledik hozzám, és ajkával dicsőít engem, de szíve távol van tőlem, istenfélelme pedig csupán betanult emberi parancsolat, azért én úgy bánok majd ezzel a néppel, hogy csodálkozni fog, igen csodálkozni: vége lesz a bölcsek bölcsességének, az értelmesek értelme homályos marad.
Itt azonban Isten negatív ítéletéről ír az ige.
További félreértelmezett igehely amikor Pal szembe állítja a részegséget a Szentlélekkel való beteljesedéssel.
Efézus 5:18
Ne részegeskedjetek, mert a borral léhaság jár együtt, hanem teljetek meg Lélekkel.
Ezt a verset úgy ferdítik, hogy "Ne bortól részegedjetek meg, hanem Isten Szellemétől."
De olyan stílusban mondják, mintha szó szerint a Bibliát idéznék.
A Galata 5:22-23 a Lélek gyümölcséhez veszi az önuralmat. Hogyan adhatna ilyen viselkedést egy olyan Lélek, akinek a gyümölcse a önuralom?
Az 1 Korintus 14 az érthetetlen nyelveken szólásról ír.
Itt Pál határozottan kitiltja ezt az ajándékot a gyülekezetből, mivel ha többen használnák ezt, akkor zűrzavar keletkezne, illetve ez botránkoztató hatású.
A levél többször is kitér arra, hogy Isten nem a zűrzavarnak, hanem a békességnek Istene.
Gyakorlati példából kiindulva: ezt a mozgalmat és viselkedést rengeteg kritika és bírálat éri, keresztény köröből is.
Bár Pál az 1 Korintus 12-ben írja, hogy "senki sem mondhatja: "Jézus Úr", csakis a Szentlélek által"
Ezek a kritikusok vallják, hogy Jézus az úr, a pásztorok, és a hívek is, noha ha a Szentlelket káromolták volna, erre képtelenek lennének, a Bibliai példa szerint is, illetve a mai világban is ha valaki a Szentlélek ellen szól, az többé nem tudja ezt megvallani, és egyszerűen képtelen a megtérésre. Sok ilyen történetet hallani.
A Biblia a fegyelmet, rendet mindig egy pozitív, követendő példaként említi.
Jó lenne, ha így is tekintenének ezekre a dolgokra "a szentek minden gyülekezetében"
Én azt mondom: vajon muszáj mindenáron megítélni egy jelenséget, milyen szellemtől van?
Jobb egyáltalán nem ítélni, ha nem vagyunk valamiben teljesen biztosak, mint elhamarkodottan ítélni.
Figyelmeztetés1:
"Ján 7:24 Ne ítéljetek a látszat után, hanem igaz ítélettel ítéljetek!"
Figyelmeztetés2:
"1Kor 4:4 (...)aki ugyanis engem megítél, az Úr az.
1Kor 4:5 Azért idő előtt semmit se ítéljetek, míg el nem jő az Úr, aki egyrészt világra hozza a sötétségnek titkait, másrészt megjelenti a szíveknek tanácsait; és akkor mindenkinek az Istentől lészen a dicsérete."
Másrészt: vajon csak őbennük lehet a hiba?
"1Kor 2:14 Érzéki [=lelki, pszichikai] ember pedig nem foghatja meg [=felfog, megért, helyesel] az Isten Lelkének [=Szellemének] dolgait: mert bolondságok neki; meg sem értheti, mivelhogy lelkiképpen [=szellemi módon] ítéltetnek meg."
A farizeusok koruk legelismertebb, legtörvénytisztelőbb vallási vezetői voltak, akik elvileg (és saját legszentebb meggyőződésük szerint) nagyon jól ismerték Istent és az Ő dolgait - és akik képesek voltak azt mondani Isten Fiának, hogy sátáni erőkkel űzi ki a démonokat az emberekből! Ez önmagában elég kellene legyen, hogy óvatosságra intse az embereket a különféle, nehezen érthető/természetfeletti jelenségek megítélésében.
Én nem állítottam, hogy ez nem az Úrtól van, nem ítélem meg.
Csak kifejtettem, hog mit ír erről a Biblia, és néhány tévtanítást ezzel kapcsolatban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!