Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A bosszúállás a vérünkben...

A bosszúállás a vérünkben van, te hogyan tudsz úrrá lenni rajta?

Figyelt kérdés
Bevallom, én ritkán tudok, és nem is igazán értem, miért kellene elfojtani ezt magunkban. Én mindig kitalálok valami "kreatív" megoldást, hogy visszafizessem a számlát. Ettől én rossz ember vagyok?

2013. aug. 15. 18:06
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Mi lenne, ha nem bosszút állnál, hanem kivédenéd és megtanulnád kezelni a sérelmeidet?
2013. aug. 15. 22:54
 12/19 anonim ***** válasza:
Bár ha előtted szednék szét fél éven keresztül a családod puszta élvezetből, akkor érthető, hogy kinevetnél ezért a gondolatért.
2013. aug. 15. 22:56
 13/19 anonim ***** válasza:
És akkor mi van Jézussal,amikor szétverte korbáccsal az árusokat? Ez minek számít?
2013. aug. 16. 19:42
 14/19 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Jézus nem vert szét senkit ostorral. A templomi pénzváltás alkalmat adott a csalásra, zsarolásra, szégyenletes adásvétellé alakult, ami a papok fő jövedelemforrása volt. A kufárok elképesztő árakat kértek az állatokért, a hasznot megosztották a papokkal és vezetőkkel, akik így a nép rovására gazdagodtak meg. A híveket arra tanították, hogy ha nem hoznak áldozatot, Isten áldása nem nyugszik meg gyermekeiken, földjeiken. Így biztosították az állatok magas árát. Ha már ilyen messziről ideutaztak, az emberek nem mentek haza anélkül, hogy ki ne fejezték volna hűségüket, hiszen ezért jöttek. Húsvét idején rengeteg áldozatot ajánlottak fel, nagy volt a vásár a templomnál. Az ennek nyomán keletkező zűrzavar inkább emlékeztetett zajos marhavásárra, mint Isten szent templomára. Lázas alkudozás hallatszott, marhabőgés, juhbégetés, galambbúgás keveredett pénzcsörgéssel és mérges vitákkal. A nagy összevisszaság zavarta az imádkozókat, az Istenhez intézett szavakat elnyelte a templomot elöntő zajongás. A zsidók rendkívül büszkék voltak kegyességükre. Örvendeztek templomuknak, és minden szót, ami nem volt kedvező a templomra, istenkáromlásnak tekintettek. Mereven ragaszkodtak a vele kapcsolatos szertartások véghezviteléhez, de pénzszeretetük túlnőtt lelkiismeret-furdalásukon. Alig voltak tudatában, milyen messze sodródtak az Isten által elrendelt szolgálat eredeti céljától.

Amint Jézus a templomba lépett látta a tisztességtelen üzletelést. Látta a szegények nehéz helyzetét, akik hitték, hogy vérontás nélkül nincs bűneikre bocsánat. Látta, hogy templomának külső udvara szentségtelen vásártérré lett. A szent hely egyetlen óriási tőzsdévé vált. Krisztus látta, hogy valamit tenni kell. Az embereket számos ceremóniára kötelezték anélkül, hogy helyesen megmagyarázták volna azok jelentőségét. A lelki istentisztelet eltűnőben volt. Hiányzott a kapocs, amely a papokat és véneket Istenükhöz fűzte volna. Krisztus feladata az volt, hogy teljes egészében más istenimádást hozzon létre.

Nem tette mást egyszerűen felborította a pénzváltók asztalait, és kizavarta őket a templomból. Ez nem bosszúállás, hanem "megtisztítás" volt.

"Jézus bemenvén a templomba, kezdte kiűzni azokat, akik a templomban árulnak és vásárolnak, a pénzváltók asztalait, és a galambárúsok székeit pedig felforgatta, és nem engedte, hogy valaki edényt vigyen a templomon keresztül.

És tanította, mondván nékik: Nincsen-é megírva: Az én házam imádság házának neveztetik minden nép között? Ti pedig rablók barlangjává tettétek azt." (Mk. 11:15-17)

Üdv. Péter

2013. aug. 17. 08:29
 15/19 anonim ***** válasza:
"Ne álljatok bosszút magatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet a haragnak; mert meg van írva: „Enyém a bosszú; én visszafizetek, ezt mondja Jehova." (Róma 12:19)
2013. aug. 17. 12:54
 16/19 anonim ***** válasza:

Péter

Nem igazán értem,miért játszol a szavakkal,az általad nevezett "megtisztítás" is bosszúállás,hiszen megtorolt valamit.

2013. aug. 17. 14:08
 17/19 anonim ***** válasza:

Kedves 16-os Hozzászóló!

Én nem játszottam a szavakkal, de szívesen megvitatom veled ezt az esetet. Megtennéd, hogy leírod, hogy szerinted Jézus mit "torolt meg"?

Üdv. Péter

2013. aug. 18. 07:42
 18/19 anonim ***** válasza:
Te már leírtad.
2013. aug. 18. 10:59
 19/19 anonim ***** válasza:
Régebben gyakran voltam bosszúálló, de még mindig előfordul néha, hogy megteszem. Idén is volt rá példa amikor valaki nagyon megbántott, de nem reagáltam azonnal úgy rá, ahogy ő tette felém, csak otthagytam. Aztán másnap amikor próbált közeledni, én csúnyán elhajtottam, megszivattam, olyasmi volt mint a hidegen tálalt bosszú és ettől később alattomosnak éreztem magam, számítónak. Azt hiszem én jöttem ki rosszabbul ebből a szituból és eszembe jut még néha talán figyelmeztetésként hogy legközelebb mire vigyázzak, mit csináljak másképp. Viszont egy idő után rendbe jött közöttünk minden.
2013. szept. 12. 11:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!