Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért nem ildomos a bosszúállás?

Granulátum kérdése:

Miért nem ildomos a bosszúállás?

Figyelt kérdés

A tavalyi londoni zavargásokban halt meg egy pakisztáni fiú, aki a család boltját vagy éttermét védte. Viszont az apja megbékélésre szólított fel, pedig lehet hogy más fegyvert ragadott volna.

Ugyanakkor ahol a fehér muszlimok laknak (Balkán és Kaukázus) egy ilyen gyilkosságért az egész nemzetséget kiirtják.

De a kereszténység is elítéli a bosszúállást, gondoljunk csak Szent István törvényeire vagy másik százmillió forrásra.

Honnan alakult ki a bosszúállás tilalma, amikor a pogány korokban (lásd vikingek, arabok, magyarok, stb)igencsak elterjedt szokás volt?

2013. máj. 7. 22:52
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
56%

Ezt találtam neked:

„Ne mondd: "Csak a rosszat fizetem vissza!" Hagyatkozz az Úrra, ő majd kártalanít.” Példabeszédek 20:22.

„Jössz még te az én utcámba! Majd megfizetek neked!” – ismered ezt? Mondtad már valaha magadban? Hány és hány pofont kaptunk már az életben! Köztük hányat olyan személytől, akitől nem ezt vártuk volna. Az emberi szív ilyenkor azt mondja: eljön majd az én időm, amikor te leszel olyan helyzetben, hogy kamatostul visszaadhatom, amit te most nekem adtál.

Bölcs Salamon tanácsa nem éppen könnyen elfogadható a mai embernek. Nem tűnik életszerűnek: „Hagyatkozz az Úrra, majd Ő kártalanít!” Ki bír addig várni? – kérdezhetnéd. Majd én elintézem! Visszaadom. Még talán rá is duplázok. Aztán elérkezik az alkalom – és jól megkapja az illető a magáét. Sikerült borsot törnöd az orra alá. Visszafizetted, sőt kamatos kamattal kapta meg – amikor nem is számított rá! Micsoda képet vágott hozzá! És összedörzsölöd tenyered, mint aki jó munkát végzett. Aztán sok esetben valahogy keserű lesz a szád íze. Igaz, hogy sikerült visszafizetned, de mardos a lelkiismeret. Ráül a szívedre. És már nem is érzed azt a hatalmas örömöt – amit gondoltál, hogy érezni fogsz, ha visszafizetsz mindent. Valami belülről mardos.

Olvastam egy történetet az óriásboáról, ami képes egy aligátort egy az egyben lenyelni. A hős boa, miután lenyelte az aligátort – mint aki jól végezte dolgát – végigfeküdt, és sütkérezett a napon. Ezalatt az aligátor sem volt rest, és utat vágott magának a kígyó gyomrából a szabadba. A manőver sikerült. A kígyó azonban belepusztult, míg az aligátor megszabadult. A mi aligátoraink is belülről marnak minket. Rátelepednek a szívünkre, megülik a gyomrunkat és belülről emésztenek fel minket.

Megéri? Hagyjuk az Úrra a mi sérelmeinket, a kapott pofonokat, a bántásokat, a meg nem érdemelt, rosszindulatú sebeket – Ő képes azokat meg- és begyógyítani. Ne engedjük, hogy más uralkodjon és foglalja el szívünket – mert annak lehet, halál lesz a vége. De ha átadjuk haragunkat Istennek, Ő a megfelelő módon kezeli azt.

2013. máj. 7. 23:12
 2/14 anonim ***** válasza:
63%

Saját szavaimmal:

volt idő, amikor engem is mindig beterített a bosszúállás. Fárasztó és kimerítő érzés. De miután rátaláltam Jézusra és az ő tanítására

(1Kor13 egész világosan beszél a szeretetről: "nem gerjed haragja, nem rója fel a gonoszt"

"Bocsásd meg a mi vétkeinket, ahogy mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek."

"Ne szolgáltassatok magatoknak igazságot, szeretteim, hanem hagyjatok teret az Isten haragjának, hiszen írva van: "Enyém a bosszú, én majd megfizetek" - mondja az Úr. Sőt, ha ellenséged éhezik, adj neki enni, ha szomjazik, adj neki inni. Ha ezt teszed, izzó parazsat raksz a fejére. Ne engedd, hogy legyőzzön a rossz, inkább te győzd le a rosszat jóval."

(Róma 12:19-21)

"Gyönyörködj az Úrban, és megadja szíved kéréseit! Hagyd az Úrra utaidat, bízzál benne, mert ő munkálkodik: világossá teszi igazságodat, jogodra fényt derít. Légy csendben és várj az Úrra!" (Zsoltár 37:4-7))

azóta könnyebb, mert nem pocsékolom a drága időmet arra, ami nem az én feladatom. Épp a minap kapott egy ugyanolyan pofont egy ismerősöm, amit ő adott nekem. Szántam, mert nem állt fel még belőle. Azóta bocsánatot kért az ő tette miatt.

Ha bosszút állok, akkor az én fejemen is szárad vér, én pedig nem akarok bűnös lenni.

2013. máj. 7. 23:16
 3/14 anonim ***** válasza:
61%

Csatlakozom Kedves FRankhez, és csak egy Biblia vers az amit még hozzá írnék:

(5Mózes 32:35) 35 Enyém a bosszú és a megtorlás.. . .

(Róma 12:18, 19) . . .. 19 Ne álljatok bosszút magatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet a haragnak; mert meg van írva: „Enyém a bosszú; én visszafizetek, ezt mondja Jehova.”

A Teremtő nem hatalmazta fel az emberekt a bosszúra, ez az Ő joga.

Katy Weaver

2013. máj. 7. 23:30
 4/14 anonim ***** válasza:
7%
A keresztény alapú irányzatok még egyymást is fröcsölik, és hihetetlen, hogy akár vallási kérdésekben miken foszlanak vérig menően egymással emberek, szóval az ildomosságról kérdezni kár.
2013. máj. 8. 08:25
 5/14 Antimod ***** válasza:

Ne tegyél másnak olyat, amit nem szeretnél, ha veled is tennének! Jézus (is) mondta.

A hatás-ellenhatás törvénye folytán hosszú távon kiegyenlítődik a mérleg, az egyéni bosszúállás pedig csak önbíráskodás lehet, semmi más. Erőszak pedig erőszakot szül.

2013. máj. 8. 09:09
 6/14 anonim ***** válasza:
Vol egyszer egy lány, akinek egyszer véletlenül ráléptem a lábára. Ő bosszúból szándékosan rátaposott a lábamra.
2013. máj. 8. 13:11
 7/14 anonim ***** válasza:

Négyeske:

amit te fröcsögésnek látsz, az apróságokon történő civódás. Nekem minden keresztény testvérem, attól függetlenül, hogy nem mindenben értünk egyet. Nektek biztos tetszik a vita, de ettől még egy egység vagyunk, és összetartunk. Bocs.

2013. máj. 8. 13:16
 8/14 anonim ***** válasza:

Már látom magam előtt ahogy Mr Stein a keresztény Hitlerrel egy egységben támogatja a T4-es programot, és lájtan népírt.

Négyeske voltam. A más véleményűek leszólása is keresztény szokás egyébként, ebben, mondjuk nem ríttál ki, igazad van. Mindegy, majd megbánod oszt kész. Milyen kényelmes.

2013. máj. 8. 13:31
 9/14 Pietrosol ***** válasza:

Szia!

Nem szokásról vagy hagyományról van szó, hanem arról a tényről, hogy a negatív gondolatok és a hozzájuk csatolt érzelmek, annak rombolják leginkább az életét, aki csak morzsányi helyet ad az ilyen polarítású gondolatoknak és érzelmeknek. A negativítás öngól.

2013. máj. 8. 20:46
 10/14 anonim ***** válasza:
Négyeske, ha te Hitlert kereszténynek tartod, akkor hülye vagy. Ezen nincs mit szépíteni.
2013. máj. 9. 19:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!