Miért nem ildomos a bosszúállás?
A tavalyi londoni zavargásokban halt meg egy pakisztáni fiú, aki a család boltját vagy éttermét védte. Viszont az apja megbékélésre szólított fel, pedig lehet hogy más fegyvert ragadott volna.
Ugyanakkor ahol a fehér muszlimok laknak (Balkán és Kaukázus) egy ilyen gyilkosságért az egész nemzetséget kiirtják.
De a kereszténység is elítéli a bosszúállást, gondoljunk csak Szent István törvényeire vagy másik százmillió forrásra.
Honnan alakult ki a bosszúállás tilalma, amikor a pogány korokban (lásd vikingek, arabok, magyarok, stb)igencsak elterjedt szokás volt?
Ezt találtam neked:
„Ne mondd: "Csak a rosszat fizetem vissza!" Hagyatkozz az Úrra, ő majd kártalanít.” Példabeszédek 20:22.
„Jössz még te az én utcámba! Majd megfizetek neked!” – ismered ezt? Mondtad már valaha magadban? Hány és hány pofont kaptunk már az életben! Köztük hányat olyan személytől, akitől nem ezt vártuk volna. Az emberi szív ilyenkor azt mondja: eljön majd az én időm, amikor te leszel olyan helyzetben, hogy kamatostul visszaadhatom, amit te most nekem adtál.
Bölcs Salamon tanácsa nem éppen könnyen elfogadható a mai embernek. Nem tűnik életszerűnek: „Hagyatkozz az Úrra, majd Ő kártalanít!” Ki bír addig várni? – kérdezhetnéd. Majd én elintézem! Visszaadom. Még talán rá is duplázok. Aztán elérkezik az alkalom – és jól megkapja az illető a magáét. Sikerült borsot törnöd az orra alá. Visszafizetted, sőt kamatos kamattal kapta meg – amikor nem is számított rá! Micsoda képet vágott hozzá! És összedörzsölöd tenyered, mint aki jó munkát végzett. Aztán sok esetben valahogy keserű lesz a szád íze. Igaz, hogy sikerült visszafizetned, de mardos a lelkiismeret. Ráül a szívedre. És már nem is érzed azt a hatalmas örömöt – amit gondoltál, hogy érezni fogsz, ha visszafizetsz mindent. Valami belülről mardos.
Olvastam egy történetet az óriásboáról, ami képes egy aligátort egy az egyben lenyelni. A hős boa, miután lenyelte az aligátort – mint aki jól végezte dolgát – végigfeküdt, és sütkérezett a napon. Ezalatt az aligátor sem volt rest, és utat vágott magának a kígyó gyomrából a szabadba. A manőver sikerült. A kígyó azonban belepusztult, míg az aligátor megszabadult. A mi aligátoraink is belülről marnak minket. Rátelepednek a szívünkre, megülik a gyomrunkat és belülről emésztenek fel minket.
Megéri? Hagyjuk az Úrra a mi sérelmeinket, a kapott pofonokat, a bántásokat, a meg nem érdemelt, rosszindulatú sebeket – Ő képes azokat meg- és begyógyítani. Ne engedjük, hogy más uralkodjon és foglalja el szívünket – mert annak lehet, halál lesz a vége. De ha átadjuk haragunkat Istennek, Ő a megfelelő módon kezeli azt.
Saját szavaimmal:
volt idő, amikor engem is mindig beterített a bosszúállás. Fárasztó és kimerítő érzés. De miután rátaláltam Jézusra és az ő tanítására
(1Kor13 egész világosan beszél a szeretetről: "nem gerjed haragja, nem rója fel a gonoszt"
"Bocsásd meg a mi vétkeinket, ahogy mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek."
"Ne szolgáltassatok magatoknak igazságot, szeretteim, hanem hagyjatok teret az Isten haragjának, hiszen írva van: "Enyém a bosszú, én majd megfizetek" - mondja az Úr. Sőt, ha ellenséged éhezik, adj neki enni, ha szomjazik, adj neki inni. Ha ezt teszed, izzó parazsat raksz a fejére. Ne engedd, hogy legyőzzön a rossz, inkább te győzd le a rosszat jóval."
(Róma 12:19-21)
"Gyönyörködj az Úrban, és megadja szíved kéréseit! Hagyd az Úrra utaidat, bízzál benne, mert ő munkálkodik: világossá teszi igazságodat, jogodra fényt derít. Légy csendben és várj az Úrra!" (Zsoltár 37:4-7))
azóta könnyebb, mert nem pocsékolom a drága időmet arra, ami nem az én feladatom. Épp a minap kapott egy ugyanolyan pofont egy ismerősöm, amit ő adott nekem. Szántam, mert nem állt fel még belőle. Azóta bocsánatot kért az ő tette miatt.
Ha bosszút állok, akkor az én fejemen is szárad vér, én pedig nem akarok bűnös lenni.
Csatlakozom Kedves FRankhez, és csak egy Biblia vers az amit még hozzá írnék:
(5Mózes 32:35) 35 Enyém a bosszú és a megtorlás.. . .
(Róma 12:18, 19) . . .. 19 Ne álljatok bosszút magatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet a haragnak; mert meg van írva: „Enyém a bosszú; én visszafizetek, ezt mondja Jehova.”
A Teremtő nem hatalmazta fel az emberekt a bosszúra, ez az Ő joga.
Katy Weaver
Ne tegyél másnak olyat, amit nem szeretnél, ha veled is tennének! Jézus (is) mondta.
A hatás-ellenhatás törvénye folytán hosszú távon kiegyenlítődik a mérleg, az egyéni bosszúállás pedig csak önbíráskodás lehet, semmi más. Erőszak pedig erőszakot szül.
Négyeske:
amit te fröcsögésnek látsz, az apróságokon történő civódás. Nekem minden keresztény testvérem, attól függetlenül, hogy nem mindenben értünk egyet. Nektek biztos tetszik a vita, de ettől még egy egység vagyunk, és összetartunk. Bocs.
Már látom magam előtt ahogy Mr Stein a keresztény Hitlerrel egy egységben támogatja a T4-es programot, és lájtan népírt.
Négyeske voltam. A más véleményűek leszólása is keresztény szokás egyébként, ebben, mondjuk nem ríttál ki, igazad van. Mindegy, majd megbánod oszt kész. Milyen kényelmes.
Szia!
Nem szokásról vagy hagyományról van szó, hanem arról a tényről, hogy a negatív gondolatok és a hozzájuk csatolt érzelmek, annak rombolják leginkább az életét, aki csak morzsányi helyet ad az ilyen polarítású gondolatoknak és érzelmeknek. A negativítás öngól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!