Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Isten nélkül nincs morál sem?

Isten nélkül nincs morál sem?

Figyelt kérdés

Csak istenfélelmből válhat erkölcsössé az ember?

Anélkül elzüllik az ember?

Miért van az, hogy soha nem jött létre olyan civilizáció a Földön, ami istentelen lett volna, azaz nem játszik benne fontos szerepet a vallás?

2013. aug. 14. 11:16
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
81%

Szerintem csak isten nélkül lehet valaki igazán erkölcsös. Ennek oka, hogy így az erkölcsi normákat nem kényszerből, félelemből vagy a túlvilági jutalom reményében tartja be valaki, hanem valóban önzetlenül. Ráadásul egy olyan rugalmasabb erkölcsi rendszert, ami jobban igazodik a jelenkori társadalomhoz és nem bélyegez bűnösnek ártatlanokat.

"Istentelen" civilizáció pedig azért nem jött még létre, mert a civilizációk létrejöttekor a vallás nem csak adott volt, hanem egyben hatalmi tényező is.

2013. aug. 14. 11:24
 2/30 Antimod ***** válasza:
25%

Az erkölcsi normák valós képviseletére szerintem szükség van az anyagon túli létezés ismeretére (legalább tudat alatti szinten). Különben csak a túlélés, az evolúció puritán értelme és a könyöklés marad.

Az "istenfélelem" (ha valóban félelemmel, azaz a büntetéstől való félelemmel párosul) pedig az én szemléletem szerint nem vezet el a valódi erkölcshöz.

2013. aug. 14. 11:30
 3/30 anonim ***** válasza:
31%

Egyáltalában nem istenfélelemből vagyunk morálisan jók. Sőt: az nem az igazi, ha azért vagyok jó, mert valami üzleti szellemben ellenértéket várok. Nem. Nincs alku! Csak mert jónak lenni jó. Az utolsó kérdésre te is tudod a választ, és mindenki érzi a választ, az ateisták is, a gőgösek is. De itt nem akarok belemenni, mert szomorú. Pilinszky Jánossal szólva, „a tények mögül száműzött Isten időről időre átvérzi a történelem szövetét”.

az igazi morál ilyen:

József Attila:

KÉT HEXAMETER

Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!

Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.

*

2013. aug. 14. 11:30
 4/30 anonim ***** válasza:
66%

Akármennyien is hiszik ezt, nem a teista vallások találták fel az erkölcsöt. Ők csak kisajátították maguknak.

Első válaszolóval értek egyet. Melyik ember az erkölcsös? Az, aki azért nem lop, mert elhitették vele hogy a pokolban fog megr*hadni, vagy az aki azért nem lop, mert nem akar ártani másoknak? Ne tégy olyat másokkal szemben, aminek nem örülnél, ha veled szemben követnék el. Ez minden társadalom alapja.

Hogy a történelem során miért többnyire vallás-alapú civilizációk jöttek létre?... Véleményem szerint azért, mert a vallás (illetve a diktátorok, akarom mondani a vallási vezetők) erőszakkal fogja össze, egységesíti az amúgy együttműködni, együtt gondolkodni, cselekedni képtelen embereket. Asszimilálással, agymosással, inkvizícióval, féktelen brutalitással.

2013. aug. 14. 11:48
 5/30 anonim ***** válasza:
93%

Ha az erkölcsöt a vallásból eredeztetnénk, ma is megkövezhetnénk a gyerekünket, ha nem fogad szót, halállal büntetnénk azt, aki nem jár misére, és fővesztés járna istenkáromlásért is.

Látható szerintem, hogy az igazi erkölcs abszolút nem a vallásból ered, hanem felvilágosodott, nyitott gondolkodású emberek párbeszédéből és vitájából.

Azok a dolgok, amiket ma természetesnek veszünk, értve ezalatt a nők egyenjogúságát, a vallás- és lelkiismereti szabadságot, és még több száz más dolgot, szinte abszolút nem rendelkeznek bibliai, vagy koráni alapokkal. Ezek közül szinte egyet sem a vallásnak köszönhetünk.

2013. aug. 14. 11:57
 6/30 anonim ***** válasza:
100%
ha félelemből nem teszel meg valamit, attól még nem vagy erkölcsös. szóval úgy is nézhetjük, hogy amíg Isten miatt teszed amit tenned kell, mert különben nem enged be a paradicsomba, addig még egy lépést sem tettél a morál játékában.
2013. aug. 14. 11:58
 7/30 anonim ***** válasza:
38%

Az ateista vallás szerint a véletlen hozta létre az erkölcsöt, miközben azt az elvet vallják, hogy az erősebb marad életben. Ez egy nevetséges ellentmondás.

Isten hozta az erkölcsöt, beleültetve az emberbe. Ha szól a lelkiismeret, akkor tudjuk, hogy olyat tettünk, ami ellenkezik a bennünk lakó erkölccsel, viszont el lehet nyomni és minden egyes bűn sok mást hoz magával. A Biblia ezektől int minket óva, aki viszont nem hisz benne, annak nincs korlátja.

Azért nem léteztek társadalmak még soha vallás nélkül, mert már az első emberpár is hívő volt, adták tovább. A vallást nem emberek találták ki, ahogy az ateisták állítják, hanem az emberrel együtt született. Hisz a véletlen nem hoz létre sem ösztönt, sem vallás iránti igényt.

Persze van aki ebben a nevetséges mesében hisz.

2013. aug. 14. 11:59
 8/30 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a morál teljesen független Istentől vagy istenektől, így azokkal sem értek egyet, akik szerint Isten kell az erkölcsösséghez, meg azokkal sem, akik szerint a vallásos ember nem lehet erkölcsös, mert csak a jutalom miatt tartja be az erkölcsi normákat. De maga az erkölcsösség szerintem csak belülről fakadhat, tehát egyaránt léteznek álszent vallásos emberek, és erkölcsös vallásos emberek is.
2013. aug. 14. 12:01
 9/30 anonim ***** válasza:
100%

"Az ateista vallás szerint a véletlen hozta létre az erkölcsöt, miközben azt az elvet vallják, hogy az erősebb marad életben. Ez egy nevetséges ellentmondás. "

1. Az ateizmus nem vallás.

2. Az ateizmus nem azonos a darwinizmussal.

3. A darwinizmus nem mondja azt, hogy az erkölcsöt a véletlen hozta volna létre.

Az erkölcsre alapvetően azért jött létre ha az evolúcióból indulunk ki, mert különben az önző egyedek nem tudtak volna hatékony társadalmat építeni.

2013. aug. 14. 12:03
 10/30 anonim ***** válasza:
100%

"Isten hozta az erkölcsöt, beleültetve az emberbe. Ha szól a lelkiismeret, akkor tudjuk, hogy olyat tettünk, ami ellenkezik a bennünk lakó erkölccsel, viszont el lehet nyomni és minden egyes bűn sok mást hoz magával. A Biblia ezektől int minket óva, aki viszont nem hisz benne, annak nincs korlátja. "

Lelkiismeret nem univerzális és nem egy veleszületett képesség, mindig szocializáció útján alakul ki az adott társadalom, kultúra normáihoz igazodva. Pl. az aztékok, akiket nem igazán lehet ateizmussal vádolni, biztos nem éreztek bűntudatot, amikor elfogyasztották a legyőzött ellenségeik húsát, mert náluk teljesen elfogadott volt a rituális kannibalizmus.

2013. aug. 14. 12:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!