Buddhisták! Hogyan fogadjátok el az elmúlást? És ez mitől jó?
Figyelt kérdés
Én keresztény voltam és engem nagyon érdekelnek a vallások és el kezdtem érdeklődni a vallások felé. Én odáig jutottam el, hogy kell lennie egy Teremtőnek. Meg akartam ismerni a buddhizmust és már régebben fel tettem itt egy kérdést és volt válasz is. Azt írták, hogy nem hisznek Istenben me ghogy el akarják érni azt a bizonyos buddhai állapotot, amikor az ember visszatér az "egy"-b, ami egyenlő az elmúlással.2013. júl. 25. 17:59
11/14 kavinton12 válasza:
Ugy hogy nem lélek megy tovább,hanem a karmikus összetevők.Egyfajta összetett tudatfolyam másképpen,azonban ezeknek egyes elemei eltérő időben kicserélődnek,illetve elmúlnak.Buddha is ugy mondta,nincs egy olyan változatlan valami ami testből testbe száll.Vagy megint másképpen az" ok" mint az élő személy meghal és létrejön az "okozat".Ok és okozat egyidejüleg nem létezik.Egyébként a buddhizmus elmegy egészen odáig hogy a 10 éves és a 70 éves kori önmagad ugyanaz és nem ugyanaz a személy.
12/14 A kérdező kommentje:
köszi a válaszod. ha csak karmikus összetevőkről van szó, attól még kaphat az ember sugallatot az előző életéből ugye?
Lehet rosszul olvastam vagy értelmeztem, de az utolsó mondatodat akkor sem értem.
2013. júl. 29. 11:16
13/14 kavinton12 válasza:
Az utolsó mondatot a változás kihangsulyozása miatt irtam.Az elöző életek ismerete sok jógi számára elérhető,csak hangsulyoztam hogy az ismeret nem tartozik a személyiséghez abban az értelemben hogy az inkább a korábbi emberhez tartozik.Ez egy kontinuitás ugyan,de a gyökeres átalakulás,változás,pusztulás is jellemzi egyidejüleg.A testből való távozáskor(a tudatnak),majd az uj testbe érkezésekor rövid időre meg is szakad a kontinuitás.(hacsak nem bodhiszatvával-visszatérővel van dolgunk).
14/14 feketepeter válasza:
Persze, kaphat sugallatot, de nem úgy, hogy megjelenik egy szellem, aki korábbi önmagad, és megmondja hogy mit csinálj vagy ilyesmi.
Inkább a szokásaink, a hajlamaink azok, amik mutatják, hogy előző életeink milyenek lehettek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!