Létezik olyan nagy vallás, amelyik jegyében nem fogtak fegyvert az emberek, illetve van e olyan vallás amit nem kisér vér történelme során?
A Taoizmuson kívül én sem tudok többről.
A nagy vallások szinte mindig vérontással jártak a történelemben.
De talán a Buddhizmus még ilyen, amit te keresel.
A taoizmus, konfucionizmus és a hozzá hasonlók nem vallások, hanem aféle életfilozófiák.
Az összes vallás nevében gylkoltak már a buddhistáktól kezdve az iszlám/keresztény/zsidó szentháromságon át a törzsi vallásokig.
Miért számít ez? Nem teljesen mindegy?
Nem inkább olyan vallást kellene keresni, (hogy ha muszáj), ami nem támogatja a vérontás?
Vagy ha én az evolúció nevében mészárolni kezdek, akkor majd kiveszik a tankönyvekből? Badarság...
Hanem miről van szó?
Hogy ha valaki a szeretetben hisz, abból gyilkos lesz, ha valaki a mészárlásban, szent?
Tudom, hogy miről van szó. Arról van szó, hogy mások mit fognak gondolni rólam. Nem?
Vagy továbbra is azzal érdemes foglalkozni, hogy mi a tanítás és nem azzal, hogy mit tesznek a nevében.
A buddhizmus egyáltalán nem, eleve a vallás azzal indult, hogy a két nagy irányzat közül az egyik lemészárolta a másikat még évezredekkel ezelőtt... de a mai napig is pl. Sri Lankában elég sok erőszakos cselekedet van a buddhizmus nevében, illetve Kambodzsában, Kashmirban, Laoszban meg Bhutánban is előszeretettel haszálták a buddhizmust ürügyként a háborúkhoz, meg mint dogmát, és tűzzel-vassal terjesztették az elmúlt évtizedben...
A tao-t és a kofucianizmust is előszeretettel használták kínai császárok arra, hogy a számukra nem kívánatos elemeket eltávolítsák hatalmi pozíciókból.
Szóval szerintem nincs.
A kereszténység.
A katolikusok gyilkoltak és tartozik hozzájuk véres történelem.
De a keresztényekhez nem.
Moonlightsentinellel egyetértek. A keleti vallások sem olyan tökéletesek, mint ahogy mi innen a messzi Európából egyfajta egzotikus romantikával szemléljük őket.
De ahogy a buddhizmus, mint vallás alapjába véve jó, úgy a többi nagy világvallás is az, nem a vallás tehet arról, hogy voltak hataloméhes emberek, akik ezeket a szép szövegeket felhasználták a politikai játszmáikhoz.
Egyébként is a vallás nem arról szól, hogy hátrafelé tekintgetünk és keressük a múltban a hibákat. Nyilván az emberek tévedtek akkor is, és tévednek most is. Itt most az a lényeg, hogy mi kövessük a helyes utat. Inkább mindenkinek előbb saját magában kell kijavítania a hibákat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!