Szent Szellem általi újjászületés mit jelent?
Keresek magamnak egy gyülekezett és ezt vallja az egyik gyülekezet.
Nem nagyon értem ezt azt jelenti ,hogy csak az nyer üdvözséget aki nyelveken szól?
Én hiszek a nyelveken szólásba de én nem tudok.
De viszont azt nem hiszem,hogy csak az üdvözül aki nyelveken beszél.
Az én hitem szerint ezt jelenti az Szent Szellem áltam újjászületésnek.:
korinthusbeliekhez írt I. levél 12. rész
Azért tudtotokra adom néktek, hogy senki, a ki Istennek Lelke által szól, nem mondja Jézust átkozottnak; és senki sem mondhatja Úrnak Jézust, hanem csak a Szent Lélek által.
Tehát itt azt írja ,hogy senki sem szólíthatja Úrnak Jézust csak akinek a Szent Szellem kijelenti.Szóval aki vallja Jézust a Szent Szellemtől született.
Az ige is azt mondja ,hogy aki el fogadja Jézus mint megváltóját mint a testben megjelent krisztust aki egyenlő az atyával az üdvözül.
János Evangyélioma 10. rész
30. Én és az Atya egy vagyunk.
Szóval én hiszem ,hogy aki Jézusban hisz mint megváltó annak a Szent Szellem jelentette ki.És aki az Úr nevét segegítségűl hívja megmenekül.
János Evangyélioma 3. rész
16. Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.
17. Mert nem azért küldte az Isten az ő Fiát a világra, hogy kárhoztassa a világot, hanem hogy megtartassék a világ általa.
Hiszem mikor Jézust megfeszítették akkor két bűnössel együtt lett megfeszítve a az egyik nem hitt benne és csúfolta a másik pedig hit és elfogadta szerintem még vizkeresztségen sem volt a és azt mondta neki Jézus még ma velem leszel a mennyben.
Nah szóval ez az én hitem de hogy az Élő Ige gyülekezetben mit takar az ,hogy Szent Szellem általi újjászületés azt nem tudom.:)
Semmit nem jelent. Csak a hitgyülis Németh Sándor hülyíti ezzel az embereket. Jézust bárki megszólíthatja, aki hisz benne. Az ilyen Gyülekezeteket jobb messzire elkerülni.
Keress egy normális vallást helyettük.
Szia!
Valójában azt jelenti, hogy levetkőzöd az egódat és az életed irányítását az emberfelettire bízod. Amit a karizmatikusok csinálnak (halandzsázás, fetrengés) az egy tragikomédia. Az meg, hogy új fogalmakat alkottak és töltöttek meg hamis tartalommal, semmi más célt nem szolgál, minthogy embereket tudjanak elhalászni más felekezetektől. Régi, jól bevált szokás.
De
Amikor Jézus beszélgetni kezdett Nikodémussal, ezt mondta: “…Bizony, bizony, mondom néked: ha valaki nem születik újonnan, nem láthatja meg az Isten országát.” Nikodémus ezt kérdezte tőle: “Hogyan születhetik az ember, amikor vén? Bemehet anyja méhébe és megszülethetik ismét?” Jézus így felelt: “Bizony, bizony, mondom néked, ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába. Ami testtől született, test az, és ami Lélektől született, lélek az. Ne csodálkozz, hogy ezt mondtam neked: Újonnan kell születnetek.” (János 3:3-7)
Az “újonnan születni” kifejezés szó szerint “felülről születést” jelent. Nikodémusnak egy valódi szükséglete volt. Arra volt szüksége, hogy a szíve megváltozzon – lelkileg átalakuljon. Az újjászülés Isten cselekedete, amellyel örök életet ad annak, aki hisz (2 Korinthus 5:17; Titusz 3:5; 1Péter 1:3; 1 János 2:29; 3:9; 4:7; 5:1-4, 18). A János 1:12,13 leírja, hogy az “újjászületettség” egyben azt is jelenti, hogy valaki “Isten gyermekévé lesz” a Jézus Krisztusba vetett bizalma révén.
Ezek után jogos a kérdés, hogy “Miért kell valakinek újjászületnie?” Pál apostol az Efézus 2:1-ben azt mondja: “Titeket is életre keltett, akik halottak voltatok vétkeitek és bűneitek miatt…”, a rómaiaknak pedig a a Róma 3:23-ban azt írja, hogy “mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének.” Tehát azért kell újjászületni, hogy a bűnök meg legyenek bocsátva, és létrejöjjön egy kapcsolat Istennel.
Ez hogyan történik meg? Efézus 2:8,9: “Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék.” Amikor valaki “megtér”, akkor újjászületett, lelkileg megújult, és most már Isten gyermeke az újjászületés jogán. A bizalom Jézus Krisztusban - aki kifizette a bűn büntetését, amikor meghalt a kereszten - jelenti a lelki “újjászületést”. “Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az” (2 Korinthus 5:17a).
Ha Te még soha nem bíztál az Úr Jézus Krisztusban mint Megváltódban, akkor megfontolod a Szentlélek buzdítását, amint a szívedre beszél? Szükséged van rá, hogy újjászüless. Elimádkozod a megbánás imáját és új teremtéssé leszel ma Krisztusban? “Akik pedig befogadták, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek; mindazokat, akik hisznek az ő nevében, akik nem vérből, sem a test, sem a férfi akaratából, hanem Istentől születtek.” (János 1:12-13)
Ha el akarod fogadni Jézus Krisztust mint megváltódat, és újjá szeretnél születni, akkor íme egy minta-imádság. Ne felejtsd el, hogy ez az imádság, vagy bármely más imádság nem fog megmenteni. Egyedül a Jézusban való bizalom tud megmenteni a bűntől. Ez az ima egyszerűen egy módja annak, hogy kimutasd a hitedet Istennek és megköszönd neki, hogy üdvösséget ad. “Istenem tudom, hogy vétkeztem ellened és büntetést érdemlek. De Jézus Krisztus átvette a büntetést amit érdemlek, ezért hit által megbocsátást kaphatok. Elfordulok a bűnömtől és benned bízom az Üdvösségért. Köszönöm Neked a Te csodálatos kegyelmedet és megbocsátásodat – az örök életet! Ámen!”
A legtöbb, magát kereszténynek valló egyén számára ismerõsen hangzik az a bibliai tantétel, miszerint az embereknek újjá kell születniük. Az már kevésbé ismeretes, hogy mi is valójában az újjászületés, és mi megy végbe az egyénben, amikor ez megtörténik. Krisztus tanításai ezzel a témával kapcsolatban elsõsorban a János 3:1-21 verseiben vannak lejegyezve. Ezekben a szövegrészekben jó néhány fontos tanítás tömörül, sokkal több mondanivalóval, mint amennyit a fõként karizmatikus körökben hallhatunk, annak ellenére, hogy az újjászületés mennyire agyonhasznált és állandóan ismételgetett kifejezés lett náluk.
János 3:1-21 1 Volt a farizeusok közt egy ember, a neve Nikodémus, ki elöljáró volt a zsidóknál. 2 Ez Jézushoz ment éjjel és megszólította: "Rabbi, tudjuk, hogy Istentõl jöttél tanítónak! Hiszen senkinek sincs hatalmában, hogy ezeket a jeleket tegye, csak ha Isten van vele." 3 "Bizony, bizony ezt mondom neked – felelte neki Jézus –, hogy senki sem láthatja meg Isten királyságát, ha felülrõl nem születik." 4 "Hogy születhetik egy ember, ha vén – kérdezte tõle Nikodémus. – Vajon bemehet õ az anyja méhébe, és másodszor születhetik?" 5 Jézus ezt felelte: "Bizony, bizony azt mondom néktek, hogy ha valaki vízbõl és Szellembõl nem születik, nem mehet Isten királyságába be. 6 Ami húsból született, az hús, és ami Szellembõl született, az szellem. 7 Ne csodáld, hogy azt mondtam néked, hogy felülrõl kell születnetek. 8 A Szellem odafúj, ahová akar. Hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jõ és hová megy: Így van mindenkivel, aki Szellemtõl született." 9 Nikodémus megszólalt és megkérdezte: "Hogy történhetnek meg ezek?" 10 – "Te Izráel tanítója vagy – felelte Jézus – és nem tudod ezeket? 11 Bizony, bizony azt mondom neked, hogy amit tudunk, azt beszéljük, és amit látunk, arról teszünk bizonyságot. A tanúságtételünket nem fogadjátok el. 12 Ha földieket szóltam néktek és nem hiszitek, hogy fogtok hinni, ha mennyeieket szólok nektek? 13 Senki sem jutott fel a mennybe, csak, aki a mennybõl szállt alá: az embernek Fia. 14 Mint ahogy Mózes is felemelte a kígyót a pusztában, úgy kell az ember Fiának is felemeltetnie: 15 Hogy örök élete legyen mindenkinek, aki hisz. 16 Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy senki el ne vesszen, aki õbenne hisz, hanem örök élete legyen. 17 Mert az Isten nem azért küldte a Fiút a világra, hogy elítélje a világot, hanem, hogy rajta keresztül megmentse a világot. 18 Az, aki benne hisz, nem kap ítéletet, aki nem hisz, már ítélet alatt van, mert nincs hite az Isten egyszülött Fiának nevében. 19 Az ítélet pedig ebben áll: A világosság a világra érkezett, de az emberek inkább szerették meg a sötétséget, mint a világosságot, mert a tetteik rosszak voltak. 20 Mindenki gyûlöli a világosságot, aki hitványságokat cselekszik, és nem jön a világosságra, hogy tettei rá ne bizonyuljanak. 21 Aki ellenben az igazságot cselekszi, világosságra megy, hogy tetteirõl nyilvánvalóvá legyen, hogy Istenben tette õket."
Maga az újjászületés kifejezés az SGD 1080 gennaó görög szó fordítása, amelynek jelentése apa vagy anya által nemzeni, létrehozni, átvitt értelemben regenerálni, újjászületni.
A fenti idézetek fõbb mondanivalójának fõbb pontjai:
Az újjászületés nélkül senki nem kerülhet be Isten országába.
Ez a kijelentés azt jelenti, hogy a csak fizikailag, illetve testileg megszületett ember nem örökölheti Isten országát, ebben az állapotban lehetetlen bejutni oda.
1Korintus 15:50 Ezt pedig azért mondom el testvéreim, mert hús és vér Isten királyságát nem örökölheti, sem a romlás nem örököl romolhatatlanságot.
Tehát az ember az elbukott, gonosz és igazságtalan (testi) állapotában nem örökölheti Isten országát.
1Korintus 6:9-10 9 Vagy nem tudjátok, hogy igazságtalanok Isten királyságát nem fogják örökölni? Ne tévelyegjetek! Sem paráznák, sem bálványimádók, sem puhányok, sem férfifertõzõk, 10 sem tolvajok, sem kapzsik, sem iszákosok, sem szitkozódók, sem ragadozók Isten királyságát örökölni nem fogják.
Mindezek a bûnös testi ember kívánságai és cselekedetei, amelyektõl meg kell válnunk, hogy elnyerjük Isten országát. Vagyis nemcsak a test, hanem a testi szellemiségû ember sem kerülhet be Isten országába. A Galatákhoz írt levél szintén felsorolja a testi ember vonásait, jellemzõit.
Galatákhoz 5:19-26 19 A hús tettei pedig nyilvánvalóak, ilyenfélék: paráznaság, tisztátalanság, kicsapongás, 20 bálványimádás, varázslás, ellenségeskedés, civakodás, féltékenység, indulatoskodás, veszekedések, meghasonlás, versengések, 21 irigykedés, részegeskedés, lakmározás és az ezekhez hasonlók. Akik ilyesmiket tesznek – elõre megmondom nektek, mint ahogy már elõre meg is mondtam –, Isten királyságát nem fogják örökrészül kapni.
Közvetlenül ezután pedig azok a cselekedetek vannak felsorolva, amelyek már az újjászületett, azaz a szellemi embernek a tulajdonságai, s amelyek már olyan erények, amelyek által bejuthatunk Isten országába:
22 A Szellemnek gyümölcse ellenben: szeretet, öröm, békesség, hosszútûrés, jóságosság, derékség, hûség (hit), 23 szelídség, önuralom. Az ilyenek ellen nincs törvény. 24 Azok, akik a Krisztus Jézuséi, a húst szenvedélyeivel és kívánságaival együtt megfeszítették. 25 Ha a Szellem életet ad nekünk, úgy is járjunk, ahogy a Szellem ösztökél. 26 Ne vágyódjunk üres tekintélyre, ne legyünk egymással szemben kihívók, ne irigykedjünk egymásra.
A hitet csakis a Szellem által vagyunk képesek megélni és gyakorolni. Ezért az újjászületésnek szellemileg kell megtörténnie, tehát egyáltalán nem lehet fizikai illetve testi vonatkozású. Pontosan ez okból hasonlította Krisztus a szélhez, ami nem látható. A Héb. 6:12 rámutat arra, hogy ez végeredményben olyan folyamat, ahol örökségünket a hit által nyerjük el, követve azok példáját, akik szintén hittel és türelemmel lettek örökösei az ígéreteknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!