Mi lehet a Vatikáni titkos könyvtárban amit halandó nem láthat?
Halandó nem láthat, kicsit túlspilázod.
A "titkos" jelző nem feltétlenül a mai értelmezésben vett titoktartást jelenti. Leginkább a magán/privát jelzőkhöz áll a legközelebb, azaz a Pápa saját magántulajdonát takarják, ami nem tartozik sem a Római kúriához, sem a Szentszékhez.
Talán úgy funkcionál mint a Szentszék fő "raktára" ahol az összes meghozott határozatot/rendeletet/iratokat tárolják, melyek a jelenlegi Pápa tulajdonába tartoznak, mindaddig, amíg meg nem hal és a következő Pápára nem száll a jog.
Egyfajta irattára ez az állampapíroknak, és egyéb dokumentumoknak századokra visszamenőleg.
A vatikáni könyvtártól független intézmény. Régebben teljesen elzárt, illetve erősen korlátozott volt, de a 19. századtól fogva ez megváltozott és a tudósoknak viszonylag "szabad" teret adtak a dokumentumok vizsgálatához.
Köszönöm a válaszokat, de továbbra sem értem!
Mármint, a tudósok részben olvashatják? Akkor csak egy szűk réteg nézhet bele, tehát titkos.
Több könyvről is olvastam már, hogy ebben a titkos könyvtárban található.
Mindenesetre szerintem ha valami titkos, az már nem tiszta.
Kedves Ripedon19!
Értem amit írsz, de ezzel nem lettem előrébb! :) És szerintem nem túlzás, mert ugye egy átlagember nem néuhet bele!
De azért köszi!
Nekem ez kicsit szakmához illő kérdés.
A Vatikáni Levéltárban őrzik mindazt az iratot, amit a Szentszék kibocsájtott, illetve más olyan iratokat, amik a Szentszékre vonatkoznak (pl. kapott levelek lehetnek ilyenek). Minden állami levéltárban van letitkosított részleg. Ez alól nem kivétel a Vatikán sem, de a magyar levéltárakban is van ilyen, pl. a Nemzetbiztonságiban elég sok. Nincs ebben semmi meglepő. Sőt, az oroszoknál bizonyos szovjet irtok a mai napig nem hozzáférhetőek. Tehát a Vatikáni "Titkos" Levéltár nem sokkal titkosabb, mint bármelyik más államé.
Persze, ez sokszor mindenféle légből kapott összeesküvés-elméletnek ad okot, de nem is baj, hogy le vannak dolgok titkosítva, hiszen a közelmúlt eseményeit úgysem lehetne még részrehajlás nélkül kutatni.
„A titkos részben nyilván néhány olyan irat, ami alapjaiban változtatná meg a kereszténységet, ha kiderülne.”
Ha így lenne, már rég elpusztították volna. Minek őrizgetnék?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!