Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi lehet a Vatikáni titkos...

Mi lehet a Vatikáni titkos könyvtárban amit halandó nem láthat?

Figyelt kérdés
2013. jún. 28. 00:12
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
88%
Sok titkos könyv.
2013. jún. 28. 01:23
 2/12 anonim ***** válasza:
88%
Sok titkos könyv.
2013. jún. 28. 02:08
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Halandó nem láthat, kicsit túlspilázod.

A "titkos" jelző nem feltétlenül a mai értelmezésben vett titoktartást jelenti. Leginkább a magán/privát jelzőkhöz áll a legközelebb, azaz a Pápa saját magántulajdonát takarják, ami nem tartozik sem a Római kúriához, sem a Szentszékhez.

Talán úgy funkcionál mint a Szentszék fő "raktára" ahol az összes meghozott határozatot/rendeletet/iratokat tárolják, melyek a jelenlegi Pápa tulajdonába tartoznak, mindaddig, amíg meg nem hal és a következő Pápára nem száll a jog.

Egyfajta irattára ez az állampapíroknak, és egyéb dokumentumoknak századokra visszamenőleg.

A vatikáni könyvtártól független intézmény. Régebben teljesen elzárt, illetve erősen korlátozott volt, de a 19. századtól fogva ez megváltozott és a tudósoknak viszonylag "szabad" teret adtak a dokumentumok vizsgálatához.

2013. jún. 28. 02:54
 4/12 anonim ***** válasza:
36%
A titkos részben nyilván néhány olyan irat, ami alapjaiban változtatná meg a kereszténységet, ha kiderülne.
2013. jún. 28. 08:30
 5/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, de továbbra sem értem!

Mármint, a tudósok részben olvashatják? Akkor csak egy szűk réteg nézhet bele, tehát titkos.

Több könyvről is olvastam már, hogy ebben a titkos könyvtárban található.

Mindenesetre szerintem ha valami titkos, az már nem tiszta.

2013. jún. 28. 10:01
 6/12 A kérdező kommentje:

Kedves Ripedon19!

Értem amit írsz, de ezzel nem lettem előrébb! :) És szerintem nem túlzás, mert ugye egy átlagember nem néuhet bele!

De azért köszi!

2013. jún. 28. 10:03
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Ha egy átlagember bele is nézhetne, a 3/4-ét nem értené, kivéve ha tud latinul.
2013. jún. 28. 10:44
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Nekem ez kicsit szakmához illő kérdés.

A Vatikáni Levéltárban őrzik mindazt az iratot, amit a Szentszék kibocsájtott, illetve más olyan iratokat, amik a Szentszékre vonatkoznak (pl. kapott levelek lehetnek ilyenek). Minden állami levéltárban van letitkosított részleg. Ez alól nem kivétel a Vatikán sem, de a magyar levéltárakban is van ilyen, pl. a Nemzetbiztonságiban elég sok. Nincs ebben semmi meglepő. Sőt, az oroszoknál bizonyos szovjet irtok a mai napig nem hozzáférhetőek. Tehát a Vatikáni "Titkos" Levéltár nem sokkal titkosabb, mint bármelyik más államé.

Persze, ez sokszor mindenféle légből kapott összeesküvés-elméletnek ad okot, de nem is baj, hogy le vannak dolgok titkosítva, hiszen a közelmúlt eseményeit úgysem lehetne még részrehajlás nélkül kutatni.

2013. jún. 28. 17:54
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
Értelmetlennek tűnik számomra a kérdés így "mi lehet a Vatikán titkos könyvtárában?" és vicces is egyben :) ha titkos eleve fölösleges meg kérdezni mi lehet benne? :) vagy azt gondolod valaki titkokon felül áll és van bejárása és pont itt elmondja mi van benne .. huuu elég hülyén hangzik. ilyenkor robbannak ki a dezinformációk :) Na de képzeld el ha be is engednének oda mi mennyiségű tárolt adat lenne ott mi a francot kezdenél vele!!
2013. jún. 30. 13:07
 10/12 anonim ***** válasza:

„A titkos részben nyilván néhány olyan irat, ami alapjaiban változtatná meg a kereszténységet, ha kiderülne.”

Ha így lenne, már rég elpusztították volna. Minek őrizgetnék?

2013. júl. 6. 15:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!