Szerintetek milyen hatása van a bibliának napjainkban?
Ma is létezik halálbüntetés, ezt én az emberi igazságszolgáltatás tökéletlenségei miatt nem tartom helyesnek, de a Bibliában lejegyzett Isteni ítéletek alkalmával történt ítélkezések nem hasonlíthatók az emberi bíráskodáshoz! Mert ott ugyanis a tévedés kizárva. Amikor a zsidók, vagy a hitehagyott kereszténység, az intézményesítése és a hatalomhoz jutása után (tehát nem az első századokban, hanem később) az úgynevezett "Isteni ítéleteit" gyakorolta önhatalmúan, akkor már ehhez Istennek köze nem volt!
Persze aki itt bemásolt számtalan példát a megkövezésre, összevissza keverte az okokat és a végrehajtás jogosságát, valamint azt, hogy Isten hajtotta végre, vagy emberek önző akaratából történtek.
Csak annyit tudnék hozzáfűzni, hogy aki hisz Istenben, és abban, hogy az írott Szava nekünk is íródott, ezért még akár hasznos is lehet, az a személy biztosan forgatni fogja, és igyekszik a mindennapi életébe is átültetni az olvasottakat.
Akinek csak "porfogó", annak ugyebár fogalma sincsen a tartalmáról, és nem is fogja hasznosnak tartani.
Az én véleményem az, hogy ha a Teremtőnek nem az lenne a szándéka, hogy tanuljunk belőle, akkor már rég megsemmisült volna az idők folyamán, pedig nagyon sokmindent megtettek ennek érdekében.
"képzeld, olvastam. És ezekre a részekre is emlékszem. alapvetően elvetendő cselekedetként írnak róla. Ahol nem, azok az izraeliták törvényei, amik viszont az Újszövetségben a Megváltással és Krisztus tanításával érvényüket vesztették. Jézus maga is többször hivatkozik ezekre a részekre, és hogy nem követendőek immár."
Dehogy olvastad. Ha olvastad volna, akkor emlékeznél arra, hogy:
Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétának eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem.
Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik. (Mát.5.17-18)
Tehát a törvények még mindig érvényesek. Lehet kövezni bátran.
aham, tök jó. és ehhez mit szólsz?
Róm 9,31-32
A zsidó nép viszont, amely törekedett a törvényből eredő megigazulásra, nem jutott el a törvény teljesítésére. Vajon miért? Mert nem hittel, hanem tettekkel (ergón nomou) igyekezett teljesíteni. Megbotlottak a botlás kövében,
ApCsel 13,38-39
Tudjátok meg hát, testvérek, hogy általa a bűnök bocsánatát hirdetjük nektek. Ezektől Mózes törvénye alapján nem igazulhattatok meg, őbenne viszont minden hívő megigazul.
Róm 3,20
Mert a törvény szerinti tettek senkit sem tesznek előtte igazzá, hiszen a bűn megismerésének is a törvény az alapja.
Róm 3,28
Mi azt valljuk, hogy az ember a hit által válik igazzá, a törvény szerint tettektől függetlenül.
Róm 7,6
Most azonban felszabadultunk a törvény alól, mert meghaltunk annak, ami fogva tartott, s ezért új lélekkel szolgálunk, nem az elavult betű szerint.
Róm 10,4
Márpedig a törvény végső célja Krisztus, minden hívő megigazulására.
Róm 13,8
Ne tartozzatok senkinek semmivel, csak kölcsönös szeretettel, mert aki embertársát szereti, a többi törvényt is megtartja.
Róm 13,10
A szeretet nem tesz rosszat az embertársnak. A törvény tökéletes teljesítése tehát a szeretet.
Gal 2,16
Tudjuk azonban, hogy az embert nem a törvény szerinti tettek teszik igazzá, hanem a Jézus Krisztusba vetett hit. Ezért elfogadtuk Jézus Krisztus hitét, hogy a Krisztusba vetett hitben váljunk igazzá, nem mert tetteink megfelelnek a törvénynek, hisz a törvény szerinti tettek senkit sem tesznek igazzá.
Gal 2,21
Nem vetem el az Isten kegyelmét. Mert ha a törvény útján igazzá válhat az ember, Krisztus hiába halt meg.
Gal 5,4
Ha a törvényben keresitek az igazzá válást, elszakadtatok Krisztustól és elvesztettétek kegyelmét.
Csak így néhány példa, a teljesség igénye nélkül.
Jézus általad idézett szavai is erről szólnak. Mert a beléje vetett hittel megfelelsz mindennemű törvénynek.
Az örök érvényű törvények. Itt szó sincs se Krisztusról se pedig új szövetségről. Minek is kéne új szövetség? Hiszen Isten törvénye és szövetsége örök.
De mindamellett is, ha az ő ellenségeik földén lesznek is, akkor sem vetem meg őket, és nem útálom meg őket annyira, hogy mindenestől elveszítsem őket, felbontván velök való szövetségemet, mert én, az Úr, az ő Istenök vagyok. Sőt megemlékezem érettök az elődökkel kötött szövetségről, a kiket kihoztam Égyiptom földéről, a pogány népek láttára, hogy Istenök legyek nékik. Én vagyok az Úr. (3 Móz 26:44-45)
Felméne pedig az Úrnak angyala Gilgálból Bókimba, és monda: Én vezettelek fel titeket Égyiptomból, és hoztalak benneteket erre a földre, a mely felől megesküdtem a ti atyáitoknak, és mondék: Nem bontom fel az én szövetségemet ti veletek soha örökké. (Bir 2:1)
Közel vagy te, Uram! és minden te parancsolatod igazság. Régtől fogva tudom a te bizonyságaid felől, hogy azokat örökké állandókká tetted. (Zsol 119:151-152)
"Gergő 1,1 Egyesek a Bibiliából fejből(?) ismert idézeteiket úgy használják, mint mások az anyagi javaikat."
"Vettem még egy plazmát a WC-be." /Kövér tetovált maffiózó/
Fordítása: Ennyivel különbb vagyok, mint Te, mivel ilyenem (plazma) is van.
"Kiv 21,32 - Ha az állat rabszolgát vagy rabszolganőt öklel fel..." /Interneten okos kapitány/
Fordítása: Ennyivel különbb vagyok, mint Te, mivel ilyenem (bibliai idézet fejből(?)) is van.
S, hogy mi a hatása az emberekre?
Bár a "(birka)nyáj" az jobb szó.
Semmi.
A példa mutatja.
Sajnos.
U.i.: pdf-formátumú Bibliában nagy tudomány lehet kulcsszóra keresni, szóval én is "fejből" tudom a Bibliát. Holnap meg megveszem a legrajabb bőrdzsekit a placcon. És hogy milyen pénzből? Mennyit dolgoztam érte? JAAA! De hisz az senkit sem érdekel!! ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!