Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szerintetek milyen hatása van...

Szerintetek milyen hatása van a bibliának napjainkban?

Figyelt kérdés
2009. okt. 13. 18:21
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
70%

Kedves Kérdésfelvető!

Ahhoz, hogy erre konkrétan válaszolni lehessen, érdemes megnézni mit mond a Biblia a mi korunkról!

Pál így ír erről Timótheusnak:

"Mert lesznek az emberek magukat szeretők, pénzsóvárgók, kérkedők, kevélyek, káromkodók, szüleik iránt engedetlenek, háládatlanok, tisztátalanok,

Szeretet nélkül valók, kérlelhetetlenek, rágalmazók, mértékletlenek, kegyetlenek, a jónak nem kedvelői.

Árulók, vakmerők, felfuvalkodottak, inkább a gyönyörnek, mint Istennek szeretői.

Kiknél megvan a kegyességnek látszata, de megtagadják annak erejét."

Bevallom én nagyon megdöbbentem mikor szembesültem ezzel, hogy milyen pontosan fogalmaz az Írás.

A hatást tekintve én úgy gondolom, hogy kétféléről beszélhetünk:

1. Akik elolvassák és komolyan veszik, azoknak az életében ez lesz a legfontosabb, megértik, hogy mi a szerepük a világban és igyekeznek ennek eleget is tenni.

Ők társadalmi szempontból is hasznosak, hiszen megadják a "császárnak ami a császáré és Istennek ami az Istené"

2. Akik nem veszik komolyan, sok esetben el sem olvassák, vagy felületesen ismerik, de nem hiszik el.

Ők valamilyen módon beleillenek a páli felsorolásba, akár még vallásosak is lehetnek (lásd utolsó mondat)...

És hát hogy ki ne maradjon, mint a múltkori egyik hozzászólásomnál - kaptam is érte - tisztelet a kivételeknek...és azoknak akik annak érzik magukat ;-)

Remélem tudtam segíteni!

Üdvözlettel: Péter

Bibliaház Gödöllő

[link]

2009. okt. 13. 22:13
 12/28 anonim ***** válasza:
23%
úgy látszik, még sohasem olvastad a Bibliát
2009. okt. 13. 22:22
 13/28 anonim ***** válasza:
45%
Úgy látszik, hogy még sosem olvastad a Bibliát, mert akkor nem írnál ekkora baromságokat.
2009. okt. 13. 22:22
 14/28 anonim ***** válasza:
55%
Bocsánat, nem az előttem szólónak írtam, hogy baromságot írt, hanem az azelőttinek.
2009. okt. 13. 22:25
 15/28 anonim ***** válasza:
87%

Mert mint leszáll az eső és a hó az égből, és oda vissza nem tér, hanem megöntözi a földet, és termővé, gyümölcsözővé teszi azt, és magot ad a magvetőnek és kenyeret az éhezőnek: Így lesz az én beszédem, a mely számból kimegy, nem tér hozzám üresen, hanem megcselekszi, a mit akarok, és szerencsés lesz ott, a hová küldöttem.

(Ézs. 55:10-11)

2009. okt. 13. 22:29
 16/28 anonim ***** válasza:
59%

"Miért kell letegadni, hogy a demokráciát a görögök találták ki? "

A demokrácia fogalmát igen, de az eszméket (törvény előtti egyenlőség, egyenjogúság stb.) nem. Én a modern demokratikus eszméket írtam.

"Kismilliószor benne van a Bibliaban, hogy ha valami nem tetszik jön a megkövezés. Ez aztán a tolerancia."

izé, ööö, ez most valahogy nem rémlik, pedig kellene, ha oly sokszor megtörténik. melyik részben is? csak úgy hozzávetőlegesen...

2009. okt. 13. 22:48
 17/28 anonim ***** válasza:
78%

Kiv 8,22 - Ám Mózes ellenkezett: "Ezt nem tehetjük. Mi olyan állatokat áldozunk fel az Úrnak, a mi Istenünknek, amelyeknek bemutatása az egyiptomiak szemében szörnyűség. Ha mi olyan áldozatot mutatnánk be, amelytől az egyiptomiak borzadnak, nemde, megköveznének bennünket?

Kiv 17,4 - Mózes ilyen szavakkal fohászkodott az Úrhoz: "Mit tegyek ezzel a néppel? Kevés híja és megkövez."

Kiv 19,13 - egyetlen kéz sem érintheti; azt meg kell kövezni vagy le kell nyilazni. Sem ember, sem állat nem maradhat életben. Csak akkor mehetnek fel a hegyre, ha majd a kosszarvat hosszan megfújták."

Kiv 21,28 - Ha egy bika a szarvával felöklel egy férfit vagy egy nőt, és az illető meghal, az állatot meg kell kövezni, s a húsát nem szabad megenni. Az állat tulajdonosa azonban büntetlen marad.

Kiv 21,29 - De ha az állat már előbb is hamis volt, és gazdája a figyelmeztetés ellenére sem vigyázott rá, akkor az állatot, amely egy férfit vagy nőt megölt, meg kell kövezni, a gazdáját halállal kell büntetni.

Kiv 21,32 - Ha az állat rabszolgát vagy rabszolganőt öklel fel, az állat tulajdonosa fizessen a szolga gazdájának harminc ezüst sékelt, s az állatot meg kell kövezni.

Lev 20,2 - Mondd meg Izrael fiainak: Aki Izrael fiai közül, vagy az Izraelben tartózkodó idegenek közül fiait Molochnak áldozza, az haljon meg. Az ország népe kövezze meg,

Lev 20,27 - Azt a férfit és asszonyt, aki közületek halottlátó vagy jós lesz, halálra kell adni, meg kell kövezni, vérük visszahull rájuk."

Lev 24,14 - "Vezesd ki a táboron kívülre azt, aki az átkot mondta. A fültanúk tegyék kezüket a fejére, és az egész közösség kövezze meg.

Lev 24,16 - Aki az Úr nevét káromolja, haljon meg, kövezze meg az egész közösség. Akár idegen, akár közülük való, haljon meg, ha káromolta a Nevet.

Lev 24,23 - Miután Mózes ezeket elmondta Izrael fiainak, kivitte a táboron kívülre azt, aki az átkot kiejtette és megkövezték. Így teljesítették, amit az Úr parancsolt Mózesnek.

Szám 14,10 - Már épp azon gondolkozott az egész közösség, hogy megkövezi őket, amikor az Úr dicsősége Izrael minden fia előtt megjelent a megnyilatkozás sátoránál.

Szám 15,35 - Az Úr azonban ezt mondta Mózesnek: "Halállal kell büntetni az embert, a táboron kívül az egész közösségnek meg kell köveznie!"

Szám 15,36 - Tehát az egész közösség kivezette a táboron kívülre és agyonkövezte, ahogy az Úr Mózesnek parancsolta.

MTörv 13,11 - Kövezd agyon, mert azon volt, hogy eltérítsen az Úrtól, a te Istenedtől, aki kivezérelt Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.

MTörv 17,5 - akkor azt a férfit vagy nőt, aki azt a gonoszságot elkövette, vitesd ki a kapuk elé, akár férfi, akár nő, és kövezzék agyon.

MTörv 17,7 - Először a tanúk emeljék föl megkövezésre a kezüket, aztán az egész nép. Irtsd ki, ami gonosz, körödből!

MTörv 21,21 - Erre a város férfiai kövezzék agyon. Irtsd ki, ami gonosz, körödből! S tudja meg a dolgot egész Izrael, és féljen.

MTörv 22,21 - vezessék a fiatalasszonyt az apai ház kapuja elé, s városának férfiai kövezzék agyon, mivel apja házában erkölcstelenséget űzve gyalázatos dolgot művelt Izraelben. Irtsd ki, ami gonosz, körödből!

MTörv 22,24 - vezessétek mind a kettőjüket a város kapujához és kövezzétek őket agyon: a lányt amiatt, hogy bent a városban nem kiáltott segítségért, a férfit, mivel meggyalázta embertársa feleségét. Irtsd ki, ami gonosz, körödből.

Józs 7,25 - Józsue megkérdezte: "Miért hoztál ránk szerencsétlenséget? Hozzon hát rád is veszedelmet az Úr ezen a napon!" És egész Izrael megkövezte.

1Sám 30,6 - Dávid nagy szorultságban volt, mert az emberek arról beszéltek, hogy megkövezik. Emberei ugyanis mind nagyon el voltak keseredve a fiaik és a lányaik miatt. De Dávid bátorságot merített az Úrból, Istenéből.

1Kir 12,18 - Amikor Rechabeám király Adorámot, a robotfelügyelőt utánuk küldte, egész Izrael agyonkövezte. Rechabeám erre gyorsan kocsijába ült és Jeruzsálembe menekült.

1Kir 21,10 - Aztán vele szemben két semmirekellő ember kapjon helyet, akik tanúskodnak majd ellene és kijelentik: Káromoltad Istent és a királyt. Aztán vezessétek ki és kövezzétek agyon!"

1Kir 21,13 - Aztán előkerült két ember, semmirekellő ember, s leült vele szemben. Tanúságot tettek és kijelentették: "Nabot káromolta Istent és a királyt." Erre kivezették a város elé és agyonkövezték.

1Kir 21,14 - Majd jelentették Izebelnek: "Nabotot megköveztük, halott."

1Kir 21,15 - Mihelyt Izebel meghallotta, hogy Nabotot agyonkövezték, azt mondta Izebel Achábnak: "Nos, vedd birtokba Nabot szőlejét, amelyet nem akart neked pénzért átengedni. Mert Nabot nem él többé, halott."

2Krón 10,18 - Rechabeám király elküldötte ugyan Hadorám robotfelügyelőt, de Izrael fiai agyonkövezték. Ekkor Rechabeám király gyorsan szekérre szállt, és Jeruzsálembe menekült.

2Krón 24,21 - Erre összefogtak ellene, és a király parancsára megkövezték a templom udvarán.

Ez 16,40 - Fellázítják ellened a tömeget, megköveznek, kardot döfnek beléd,

Ez 23,47 - A gyülekezet kövezze meg őket és szabdalja darabokra a kardjával; öljék meg fiaikat és lányaikat is, házaikat meg borítsák lángba.

Mt 21,35 - Ám a szőlőművesek nekiestek a szolgáknak. Az egyiket megverték, a másikat megölték, a harmadikat megkövezték.

Mt 23,37 - Jeruzsálem, Jeruzsálem, megölöd a prófétákat és megkövezed, akik hozzád küldettek! Hányszor akartam egybegyűjteni fiaidat, ahogy a tyúk szárnya alá gyűjti csibéit, de nem akartátok.

Lk 13,34 - Jeruzsálem, Jeruzsálem! Megölöd a prófétákat és megkövezed azokat, akiket hozzád küldenek! Hányszor volt, hogy egybe akartam gyűjteni gyermekeidet, ahogy a tyúk szárnya alá gyűjti csibéit, de nem akartad.

Lk 20,6 - Ha meg azt mondjuk: Az emberektől -, megkövez minket az egész nép, mert meggyőződése, hogy János próféta."

Jn 8,5 - Mózes azt parancsolta a törvényben, hogy az ilyet meg kell kövezni. Hát te mit mondasz?"

Jn 11,8 - "Mester - felelték a tanítványok -, most akartak ott megkövezni a zsidók és újra odamész?"

ApCsel 7,58 - kivonszolták a városból és megkövezték. A tanúk egy Saul nevű ifjú lábához rakták le ruhájukat.

ApCsel 7,59 - Míg kövezték Istvánt, így imádkozott: "Uram, Jézus, vedd magadhoz lelkemet!"

ApCsel 14,5 - A pogányok és a zsidók vezetőikkel együtt arra készültek, hogy bántalmazzák, sőt megkövezzék őket.

ApCsel 14,19 - Antióchiából és Ikóniumból utánuk jött néhány zsidó. Ezek úgy fellázították a tömeget, hogy megkövezték Pált. Már azt hitték, hogy meghalt, ezért kivonszolták a városból.

2Kor 11,25 - háromszor megbotoztak, egyszer megköveztek. Háromszor szenvedtem hajótörést, egy nap és egy éjjel a nyílt tengeren hányódtam.

Zsid 11,37 - megkövezték, kettéfűrészelték, agyonkínozták, kardélre hányták őket, juhbőrbe és kecskebőrbe öltözve bujdostak, nélkülözés, üldözés és zaklatás közepette.

2009. okt. 13. 23:00
 18/28 anonim ***** válasza:
71%

Ígérem, hogy többet nem másolok be a Bibliából. De gondolom egyértelmű.

"izé, ööö, ez most valahogy nem rémlik, pedig kellene, ha oly sokszor megtörténik. melyik részben is? csak úgy hozzávetőlegesen..." Olvasd el a Bibliát. Hihihi. És ezt pont egy ateista mondja egy hívőnek. Idáig süllyedt a kereszténység.

2009. okt. 13. 23:04
 19/28 anonim ***** válasza:
51%

képzeld, olvastam. És ezekre a részekre is emlékszem. alapvetően elvetendő cselekedetként írnak róla. Ahol nem, azok az izraeliták törvényei, amik viszont az Újszövetségben a Megváltással és Krisztus tanításával érvényüket vesztették. Jézus maga is többször hivatkozik ezekre a részekre, és hogy nem követendőek immár.

Ez azért még nem a "ha valami nem tetszik jön a megkövezés", nem erre utasít.

2009. okt. 13. 23:35
 20/28 anonim ***** válasza:
45%
A Biblia jó porfogó, másra nem jó :)
2009. okt. 14. 08:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!