Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Isten hogyan "bírálja" azokat,...

Isten hogyan "bírálja" azokat, akik kötelességből ölnek?

Figyelt kérdés
Olyan esetekre gondolok, mikor pl. egy mesterlövész lelő egy sorozatgyilkost vagy egy terroristát, akik több embert ölnének meg. Tehát egy nagyobb vérengzést akadályoznak meg, talán életeket is mentenek ezzel a cselekedettel. Az ilyen jellegű gyilkosság is teljesen ugyanolyan elbírálás alá esik? Mert valakinek ilyen munkát is el kell végeznie rendőrségnél, katonaságnál stb. Engem személyesen érint ez a kérdés, ezért érdekelnének a válaszok, vélemények.
2009. okt. 12. 01:37
1 2 3
 11/29 A kérdező kommentje:
09:26-os: természetesen nem olyan helyzetre gondoltam, mikor egy állam megvédeni kényszerül magát. De a legtöbb háború nem ilyen, ált. van valami kiváltó ok, amiért mindkét rész felelős.
2009. okt. 12. 09:45
 12/29 A kérdező kommentje:
És ahogy már mondtam engem érint ez a téma és én természetesen nem a második világháborúban harcoltam lengyel katonaként, ezért ez rajtam vajmi keveset segít.
2009. okt. 12. 09:46
 13/29 anonim ***** válasza:
54%

Mennyiben is sértették a keresztény felfogást a keresztes háborúk?

"a háborút az ország vezetője indítja/vezeti, ami kizárja tehát a lázadást és a polgárháborút az igazságos háborúk közül;"

A keresztes háborúkat a keresztény országok uralkodói vezették

"- a háború célja igazságos, tehát nem folyhat hódítás vagy zsákmányszerzés céljából, hanem csakis védekező célú lehet vagy nagyobb rossz elkerülésére irányulhat;"

Sem hódítás, sem zsákmányszerzés nem volt a keresztes háborúk célja, hanem az igazságosság helyreállítása (hogy a Szentföld felszabaduljon a muszlim hódítás! alól) és a nagyobb rossz (a további muszlim terjeszkedés) elkerülése

"- a háborúnak arra kell irányulnia, hogy visszaállítsa az igazságosságot és a törvényes rendet, és a háború után vissza kell térni a normális élethez."

Lsd. fent, és a törvényes rend: a szentföldi keresztes államok létrehozása

2009. okt. 12. 10:06
 14/29 anonim ***** válasza:
62%

"1939. szept. 1.: Németország megtámadja Lengyelországot, mert terület kell neki. Ez a támadás igazságtalan. Bűn a háború a németek részéről? Igen. Bűn egy lengyel katonának harcolnia a németek ellen? Nem, mert a lengyelek védekező harca igazságos."

Egy valódi keresztény számára is igazságos, a Krisztusi szellem szerint? Csak azért kérdezem, mert akik még valóban személyesen Jézus Krisztustól tanúltak, és utána majdnem 200 évig, nem hinném, hogy egyetértenének veled.

Ők tudták ezek szerint rosszul a Krisztusi alapelveket?

Másként közelítem meg a dolgot? Ha engem (és honfitársaimat) a szomszéd ország, állítólag velem egy hiten lévő, magukat kereszténynek valló katonái megtámadnak, vagyis Krisztus törvénye ellenére fegyverrel törnek az életemre, akkor mindenekelőtt nagyon gyorsan elgondolkoznák azon, hogy vajon tényleg a Krisztusi egyházban vagyok-e?!!! És hogy az "Ő követőit valóban a szeretetről lehet-e majd felismerni", ahogyan Jézus a Biblia szerint fogalmazott? Vagy esetleg arról, hogy a politikai uralkodók a kényük-kedvük szerint gyilkoltathatják le egymással Jézus követőit, mert ők vannak olyan jámborok, hogy ezt meg is teszik nekik, mint valami modern gladiátorok?!

Majd amikor rájöttem, hogy ez ilyen körülmények között aligha lehetséges, "kifutok" onnan.

Tehát a kérdés nem ott kezdődik, hogy vajon a lengyelek (Lengyelországi, magukat kereszténynek valló emberek csoportja) akkor és ott igazságosan védekeztek-e Hitler és a Németországi, magukat kereszténynek valló emberekkel szemben, hanem ott kezdődik, hogy ennek az egésznek egyik, vagy a másik oldalon, vajon mi köze volt Jézus Krisztushoz?

Ez az igazi kérdés!

2009. okt. 12. 10:11
 15/29 A kérdező kommentje:
És az miért fér bele a hitbe, hogy a keresztény vallást minden áron lehet terjeszteni? Hogy más vallások rosszak, rosszabbak? Hol van az elfogadás, a döntési lehetőség megadása?
2009. okt. 12. 10:19
 16/29 anonim ***** válasza:
100%
HOgy lehet "kötelességből" őlni ??? Nincs akarata az embernek? Akkor már régen rossz.
2009. okt. 12. 10:24
 17/29 anonim ***** válasza:
79%

"És az miért fér bele a hitbe, hogy a keresztény vallást minden áron lehet terjeszteni? Hogy más vallások rosszak, rosszabbak? Hol van az elfogadás, a döntési lehetőség megadása?"

Azért viszont ne keverjük össze a dolgokat.

A valódi, Krisztusi kereszténységet semmiféle kényszerrel nem terjesztették! Lásd a Biblia beszámolóit, sok példa van rá, hogyan csinálták. Mégcsak "pszchikai nyomást" sem alkalmaztak, helyette nagyon is józanúl, racionálisan érveltek, és nem büntették meg azokat, akik elutasították őket.

Amiről te beszélsz, már nem ugyanaz a békés, tiszta kereszténység volt, amit Jézus alapított, de ezt a Biblia előre vetítette, sőt a Bibliaírók idejében is megjelentek már az ártó filozófiák!

Hogy más vallások "rosszak"-e, vagy "rosszabbak"-e, semmi más nem tudja jobban eldönteni, mint a szintén Krisztustól származó vizsgálati módszer: "a gyümölcseikről fogjátok öket felismerni..."

2009. okt. 12. 10:32
 18/29 A kérdező kommentje:

"Majd amikor rájöttem, hogy ez ilyen körülmények között aligha lehetséges, "kifutok" onnan. "

Kifutsz? Ha mindenki ezt tenné, már senki sem élne Magyarországon. A menekülés jobb?

A papok, akik a katonákat "megáldják" a harcba vonulás előtt akkor miért teszik ezt? Miért vannak tábori lelkészek is akkor? Nem értem!

2009. okt. 12. 10:37
 19/29 anonim ***** válasza:
79%

"Kifutsz? Ha mindenki ezt tenné, már senki sem élne Magyarországon. A menekülés jobb?"

A Biblia megfogalmazását értem alatta ("fuss ki belőle én népem"), mely arra biztat, hogy ne maradjunk olyanok között, akik nem Krisztust szolgálják a tetteikkel, mégha azt is mondják!

"A papok, akik a katonákat "megáldják" a harcba vonulás előtt akkor miért teszik ezt? Miért vannak tábori lelkészek is akkor? Nem értem!"

Szerinted? Gondolod, hogy Jézus példáját követik?

2009. okt. 12. 10:43
 20/29 A kérdező kommentje:

Akkor ők a Katolikus Egyház nevében hogy végezhetnek munkát?

Még mindig nem értem a kifutást. Ez nagyon elméleti síkon van.

2009. okt. 12. 10:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!