Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan találhatnám meg a...

Hogyan találhatnám meg a helyem a katolikus egyházban?

Figyelt kérdés

Megtért katolikus vagyok. Nagyon Biblia központú, éppen ezért vannak dolgok, amik zavarnak az egyházban. Dogmák, meg bizonyos szokások pl. Teljes búcsú nyerés stb. Szentek tisztelete, Egyszerűen nem tudok hinni ezekben.

Már többször neki futottam, hogy akkor esetleg egy protestáns egyházhoz tartoztam, de bent a szívemben nem érzek békét. Alapvetően szeretem az egyházat, szeretem a liturgiát, ezért nagyon nehéz ez a helyzet számomra.

Tudtok tanácsot adni?

2013. máj. 30. 17:05
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
Miért tértem meg? Mert Isten szeretete megragadott és nem tudtam ellenállni. Falom a Bibliát, de sehol sem találok benne utalást a búcsú nyerésről. Pál apostol beszél szentekről, de mindig élő vonatkozásban.
2013. máj. 31. 03:09
 12/14 anonim ***** válasza:
77%

Ha katolikus vagy, akkor az Egyház tanítását is figyelembe kell venned, és aszerint értelmezned a Bibliát. Ha még nem olvastad a Katekézist, akkor javaslom, hogy mihamarabb fogj neki. Kezdheted a kérdés-feleletes változattal is, az könnyebb olvasmány. Neten is fenn van: [link]

A teljes katekizmus pedig itt: [link]

Ha nincs a hagyomány, nem jön létre a Biblia. Több évtizedig nem írtak le Jézus korában és közvetlenül földi élete után dolgokat, hanem akkora hatással volt a tanítványokra, hogy mentek és tették a dolgukat. Aztán fogalmazódott meg, hogy a lényeget le kéne írni, a gyakorlatot pedig továbbadni. A Szentlélek vezeti az Egyházat, a pokol kapui nem vesznek erőt rajta. Nem saját kútfőből kell - hála Istennek, mert nehéz lenne - a Bibliát értelmezni, hanem egy értelmező közegben, amely az apostolokra épített Egyház.

Nem minden katolikus tud minden katolikus dologgal mit kezdeni, elég, ha elfogadja, hogy az is az Egyház része. Ha szeretnél közeledni a számodra nehéz dolgokhoz, kérd Jézust, hogy segítsen, közelítsen Ő, Ő a Mester. én sokat kértem és kérem így, amikor valamivel nem tudok mit kezdeni.

Mindenesetre a katekizmust tényleg olvasd, ha még nem tetted.

Isten áldjon!

2013. máj. 31. 11:34
 13/14 anonim ***** válasza:
77%

Különben pedig a Bibliában olvasható, hogy Isten azt dorgálja meg, akit szeret. Azt írod, hogy pont azért bánt, hogy nem történtek meg dolgok, mert nemcsak vasárnapi keresztény vagy. Hát, mi emberek nem mindig értjük a Mindenható óriási irgalmát, mely által nem a mi logikánk szerint cselekszik... lehet, hogy egy vasárnapi keresztény egy kis kérésre nagy csodát kap, hogy megtérjen, Te pedig, aki kitartasz Mellette, próbát kapsz, hogy Vele maradj minden körülményekben.

Boldog Teréz anya jutott eszembe. Van egy könyv: Légy a világosságom. Ebben Teréz anya levelezése olvasható. Nagyon sötét éjszakákon vezette az Úr... És minden szent életében találsz valami pusztaságot, valami szárazságot, sötétet, megpróbáltatást. Miért? Hűséget kér az Isten.

Miért szent a szent? Mert minden körülmények között Istennek adott életével mutat irányt: így is lehet élni. Tényleg javaslom, hogy olvass szentektől, szentekről. Ha megismersz párat, talán könnyebb is velük szóbaállni. Jobb érzés egy baráttal beszélni, hogy szóljon egy ügyben a Főnöknek, mint egy teljesen idegennel... Könnyebb teljes szívedből kérni, könyörögni, ha ismerős az illető.

Ajánlhatok szentet, ha gondolod, kivel ismerkedj, de nem ismerlek, jobb, ha Te választasz. Ha tudsz valamelyikről pár dolgot, válassz olyat, aki valamiért szimpatikus, olvass tőle, róla. Nagy testvéreink ők, ahogy Szent Pál apostol is, kérheted őt is, hogy valahogy segítsen megérteni, amit nem tudsz.

2013. máj. 31. 11:44
 14/14 Prókátor ***** válasza:

Reméld a legjobbakat és készülj fel a legrosszabbra!:-)

Valaha én is csodákat vártam az életemben, azután rájöttem, hogy az egész életem egy csoda, ami tele volt/van Isten segítségével. Gondolom, hogy fiad betegsége, és nem-gyógyulása elképesztően elkeserítő és borzasztó, kiábrándító lehetett. Amit én elképzelni sem tudok, mivel nem vagyok apa. De az biztos, hogy Isten meghallgatta az imádat, és azt is nehezen hinném, hogy Boldog János Pál elengedte volna a füle mellett. Viszont! Az ilyen esetekben majdnem biztosra lehet venni, hogy azért nem teljesült a kérésed, mert tiszta szíveddel tudtad mondani, hogy "legyen meg a te akaratod"! És ez így nagyon helyes! Tarts ki! Hited kiállta a próbát! Csak nem ismerheted Isten szándékát!

2013. júl. 13. 18:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!