Ismeri, érti a Bibliát valaki közületek? Kérem Jehova Tanúi ne válaszoljanak!
Gyerekkoromban református hittanra jártam,majd 8évesen katolikusnak kereszteltek.Szüleim református ill.katolikus emberek.Nem járnak templomba,csak meg vannak keresztelve.
Szeretnék néhány kérdésre választ kapni,amiket felsorolok.Nem jelölök meg bibliaverseket,mert feltételezem,olyanok írnak akik olvasták már és tudják hol találhatóak,amiket leírok,természetesen kérésre megjelölöm a bibliaverset,hogy hol található.
Károli Gáspár fordítású bibliát olvasok,tudtommal mindkét fent említett egyház elfogadja ezt.
-Isten neve Jehova
-Jézus házról-házra (is)járt és tanította az embereket-Jézust követni kell
-Faragott képek,bálványok szobrok imádatát,tiszteletét,használatát tiltja a biblia-Isten ,Jézus és szentek ábrázolása
-A templomok külső ill.belső kialakítása teljesen másképp van leírva benne,mint amilyenek
-Miért térhetnek el a papok bizonyos bibliai tanításoktól,parancsolatoktól,amelyre a biblia sehol nem tesz utalást?
-Miért tarthatnak keresztény egyházak pogány eredetű ünnepeket?
-Miért nem törődnek a papok az egyházhoz tartozókkal,holott a biblia azt írja ez az ő felelősségük?
-Miért mondja azt egy pap egy temetésen,hogy az Úr magához szólította,gyerekek esetében,hogy angyalka lesz az elhunytból?
-A gyónásról nem találtam semmit olyan formában,ahogyan ez működik,ez is érdekelne.
Ezek és hasonló kérdéseim lennének.Kérem,hogy aki válaszol,jelölje meg a bibliaverset,amire hivatkozik.
Aki csak valahol hallotta vagy olvasta,de nem tudja hol,az ne írjon,mert szeretnék hiteles válaszokat kapni.
Amennyiben ma nem tudnék válaszolni,reagálni bármire is,akkor az elkövetkező néhány napon megteszem,de déltől már dolgozom és holnap is egész nap,de fogok jelentkezni.
Köszönöm annak aki esetleg megpróbál segíteni.
Egyelőre a kérdésedhez annyit fűznék hozzá,hogy a Károli féle fordítás protestáns, katolikus egyház nem fogadja el. Nekik kicsit más a bibliájuk mint nekünk reformátusoknak. Keressél egy katolikust és hasonlítsd össze.
Isten neve ha jól tudom a héberben 4 betű:JHVH Jahve a zsidók szerint, ezt a görög, mert az új szövetség görögül íródott jehovának írja. De igazából Isten nevét az eredeti nem mondja ki csak jelöli. ( Persze az én ismereteim sem teleologikusak, csak amit a teológiával foglalkozó férjemtől tanultam)
Igehelyekkel én sem vagyok totál tisztában:( Pedig napi szinten olvasok Bibliát.
Jézus házról-házra (is)járt és tanította az embereket-Jézust követni kell
Ezzel mire gondolsz nem értem?
-Faragott képek,bálványok szobrok imádatát,tiszteletét,használatát tiltja a biblia-Isten ,Jézus és szentek ábrázolása
Ha a tízparancsolatra gondolsz így van. De mi ezzel kapcsolatban a kérdésed?
A templomok külső ill.belső kialakítása teljesen másképp van leírva benne,mint amilyenek
Mert a templomokat emberek és nem Isten építette. A templom csak jelkép.
-Miért térhetnek el a papok bizonyos bibliai tanításoktól,parancsolatoktól,amelyre a biblia sehol nem tesz utalást?
Milyen tanításokra és parancsolatokra gondolsz?
De egyébként erre is az a válaszom,hogy emberek vagyunk szabad akarattal.
-Miért tarthatnak keresztény egyházak pogány eredetű ünnepeket?
Mert az egyház is emberekből áll, és sokkal könnyebb volt egy átalakított pogány ünnepet elfogadtatni egy megtért kultúrájához ragaszkodó tömeggel,m int újat bevezetni. Nincs jelentősége Istenhez való viszonyod szempontjából, hogy ünnepled -e ezeket az ünnepeket vagy sem. Isten nem teremtett ünnepeket, csak az ember alkotta meg őket. S még számos történelmi oka van.
-Miért nem törődnek a papok az egyházhoz tartozókkal,holott a biblia azt írja ez az ő felelősségük?
Ezt talán a papodtól kérdezd meg. De erre is azt mondom emberek vagyunk bűnökkel ,hibákkal. S egy pap sem szent.
Miért mondja azt egy pap egy temetésen,hogy az Úr magához szólította,gyerekek esetében,hogy angyalka lesz az elhunytból?
Mert vigasztalni próbálja azokat akik itt maradtak. Csak egy baj van ezzel a katolikusok jól összekutyulják a dolgokat. Látom téged is megkavartak rendesen. A katolikus egyház teljesen gyereknek kezeli a hivőit. olyanoknak akiknek mindig mindent meg kell magyarázni el kell mesélni. S segíteni kell őket abban,hogy Istenhez eljusson a gondolatuk ,eljussanak Istenhez., Ezért is van a gyónás is. Míg a protestáns egyházak felnőttként kezelnek és szabadságod van arra, ohgy ha kell imáddal közvetlenül Istenhez fordulhass.
Nem vagyok pontos biztosan. De remélem azért hasznos voltam. Én csak egy egyszerű hívő asszony vagyok, nem teológus.
Szia!
"-sten neve Jehova " Teljesen mindegy, hogy katolikus vagy -e vagy református és hogy milyen Bibliaverseket olvasol, akkor is rosszul indítasz. Nem Jehova, hanem Jahve.Amúgy most a katolikus egyházat akarod pellengérre állítani ? NINCS tökéletes felekezet , kisegyház, szekta akármi... Mindenütt van valami "bibi". DE az Isten hit közös. Egy a gyökere. Katolikusként (bár tudom, hogy mi a pompa eredete) elcsodálkozok a szép szobrokon. Nem tehetek róla, pogány hit ide-vagy oda, én még nem borultam le "imádni". Egyébként pedig nagyon sok dolog van a Bibliában, amit ugyanúgy nem vesznek figyelembe más vallások.
Kedves Kérdésfelvető!
1. Isten neve nem Jehova, hanem ahogyan az első válaszoló helyesen írta JHVH az eredeti szöveg szerint, aminek a kiejtését nem ismerjük, de biztosan nem Jehova, mivel a Jehova egy mesterséges szó a JHVH tetragramma alá a zsidó hittudosok az Adonaj (Úr) szó magánhangzóit punktálták. Ezt hívják kötib és körének, ugyanis a lapszélen jelölték, hogy Adonajt kell olvasni. A JHVH pontos jelentését egyébként ismerjük: aki volt, aki van és aki lesz, egy szóval: Örökkévaló. Ha tehát helysen akarod az Isten nevét ejteni, nyugodtan hívd Örökkévalónak, vagy Mindenhatónak (lásd pl. II.Móz. 6:3).
2. Jézus és tanítványai valóban jártak házról-házra, sőt az apostolok is. Azonban nem csak így hirdették az evangéliumot, hanem pl. Pál apostol nyilvános helyeken vállalt beszédet (Lásd. Ap.Csel). A mai korban szerintem ez utóbbi helyesebb, és jobban megvalósítható, és kevésbé zavarja az embereket, mert ezeken szabad akaratukból vesznek részt (lásd Biblia előadások országszerte). A leghatékonyabb pedig, ha az életeteddel teszel bizonyságot (Lásd Mt. 7:15-23)!
3. Ez pontosan így van. A szomorú ebben az, hogy a legnagyobb keresztény felekezet a katolikus egyház megváltoztatta a tízparancsolatot kihagyva belőle a II. parancsolatot (Lásd II.Móz. 20:4-6)
4. Lásd előző pont.
5. Azért mert nem követik a bibliai tanításokat és parancsolatokat, arra való hivatkozással, hogy az egyház mint tanítóhivatal tudja egyedül helyesen magyarázni a Szentírást, illetve, hogy a szenthagyomány egyenrangú a Szentírással, tulajdonképpen a a Biblia is a szenthagyomány része. A Biblia megjövendölte ezt (lásd pl. Dán. 7:25)
6. Lásd előző hozzászólás. A legdurvább a karácsony, ami a nap születésnapja, illetve a hozzá kapcsolódó vasárnapünneplés (sunday=nap napja), amelyeket Nagy Konstantin óta ünnepelnek az immár államegyház hívei.
7. Ne túlozzunk, azért vannak kivételek. Sok pap és lelkész törődik a hívekkel, főleg a kisebb közösségekben. Az tény, hogy a nagyobb gyülekezetekben vannak olyan papok, akik nem szívesen foglalkoznak a hívekkel, de ne általánosítsunk!
8. Szomorú, ha egy pap ilyet mond. Az emberből nem lesz angyal a szó szoros értelmében, főleg halála után! Életében az embereket felhasználhatja az Isten szolgálatra, ilyenkor küldi őket, és ekkor nevezhetjük angyalnak (angelos= küldött), de ez nem keverdendő össze az angyalokkal, mint lényekkel!
9. A Biblia itt beszél erről: Jak 5,16 "Valljátok meg bűneiteket egymásnak és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok: mert igen hasznos az igaznak buzgóságos könyörgése." Itt azonban szó nincs papról, csak az egyetemes papság értelmében maximum (II.Móz. 19:6).
Remélem tudtam segíteni! Ha van még kérdésed bátran írj!
Üdvözlettel: Péter
Bibliaház Gödöllő
"3. Ez pontosan így van. A szomorú ebben az, hogy a legnagyobb keresztény felekezet a katolikus egyház megváltoztatta a tízparancsolatot kihagyva belőle a II. parancsolatot (Lásd II.Móz. 20:4-6)"
Teológiai csúsztatás. A katolikus egyház is elfogadja a tízparancsolatot, annak teljes szövegével együtt, így a II. parancsolat sem hiányzik a sorból.
"-Miért tarthatnak keresztény egyházak pogány eredetű ünnepeket?"
Miért ne? A pogány eredetű ünnepek mára az eredeti kontextusaikon kívüliek, vagyis új jelentést szereztek vagy bővültek ilyen értelemben. Ráadásul a pogány rítusok egy része nem isten(ek)hez szólt, hanem a természeti változások erejét hívatott szimbolizálni. Ez pedig korántsem ellentétes a keresztény teológia természet-értelmezésével (ld. aratóünnepek a katolikus középkorban).
"-Miért mondja azt egy pap egy temetésen,hogy az Úr magához szólította,gyerekek esetében,hogy angyalka lesz az elhunytból?"
Mert nem mondhatja azt a gyászoló tömegnek, hogy a gyerekből szerves nitrogéntartalmú bomlástermékek összessége lesz rövid idő alatt (holott ez az állítás is helytálló _adott_ szempontból). Felfoghatod a szavait kegyes hazugságnak, az erkölcsi-etikai háttéren - vagyis a halál tudatának feldolgozásán és ennek könnyítésén - ez mitsem változtat.
"-Isten neve Jehova"
Hívhatod Ukdalének vagy Kordawecnek is, Istenben pont az a csodásan érthetetlen, hogy ő ettől még Isten marad. Neked is, nekem is, mindenkinek.
"-A gyónásról nem találtam semmit olyan formában,ahogyan ez működik,ez is érdekelne."
Nem a pap, hanem az őszinte, feltételek nélküli bűnbánás és az erkölcsileg vett rossz felismerése, a bűn helyénvaló értelmezése és etikai elkerülése adja a gyónás lényegét. Primitívebben: akárhány paphoz elzarándokolhatsz, ha csak a kötelezettség és a formalitás miatt gyónsz, az egész sz*rt sem ér.
"-Miért térhetnek el a papok bizonyos bibliai tanításoktól,parancsolatoktól,amelyre a biblia sehol nem tesz utalást?"
Mert ők is csak emberek. A papi hivatást sem szabad túlmisztifikálni (legyen szó AKÁRMELYIK felekezetről), a felszentelés/papi sorba fogadás nem jelent instant mentesítést minden bűn elkövetésének lehetősége alól. Nem kell naivan félremagyarázni az egyházi teológiát.
"-Jézus házról-házra (is)járt és tanította az embereket-Jézust követni kell"
Nem kell. De ajánlatos. :)
én nem vagyok vallásos, de olvastam.
Isten neve nem Jehova, a jahve, jvhv az arámi lenni igéből torzult, az Elohim pedig teremtő, mint igenév, vagy teremtő erő, mint köznév. szóval nincs neve.
Jézus térített, ez igaz, de nem házról-házra járt, hanem vándorolt, és mindenfelől csatlakoztak hozzá.
a bálványimádásnál van egy kis kettős mérce, mert csak MÁS istenséget nem szabad imádni velük.
a templomok úgy változtak, ahogy az építészeti stílusok, vagyis az ember ízlése, nem jelentenek semmit.
a papok inkább a szokásjogot követik, a Biblia egy sor olyan dologról nem rendelkezhetett, ami akkor még nem is volt, vagy evidens volt, hogy tabu.
a keresztény egyház rátelepedett a pogány ünnepekre, és átformálta azokat, de facto pogány ünnepet nem tart.
hogy kikkel törődnek a papok, arról nem tudok nyilatkozni, nem nagyon vannak gyülekezethez tartozók a körömben.
a temetési szertartás az egyenesen következik a hitvilágból, ha a reinkarnációban hinnének, akkor sok szerencsét kívánnának a következő életre, ha az egyiptomi túlvilágban, akkor meg fegyvert adnának a halottnak, hogy meg tudja védeni magát odaát. ők meg ebben hisznek.
a gyónásnak pedig pszichológiai oka vannak, ez egészen biztos, a bűntudatot akarja feloldani, ami az emberben keletkezik, azáltal, hogy Isten megbocsájt.
és volt, nincs szorongás.
Kedves Katolikus Testvérem!
A 3. pontban leírt válaszom nem teológiai csúsztatás! A magyar katolikus egyház hivatalos honlapjáról magad is letöltheted a tízparancsolatot, ahogyan a katolikus egyház tanítja:
Kateketikai formula (Tanításra használt verzió)
"Én vagyok az Úr, a te Istened: Ne legyenek más isteneid előttem.
Ne vedd hiába a te Uradnak, Istenednek nevét.
Megemlékezzél arról, hogy az ünnepnapokat megszenteld.
Tiszteld atyádat és anyádat.
Ne ölj.
Ne paráználkodjál.
Ne lopj.
Ne szólj hamis tanúságot felebarátod ellen.
Ne kívánd feleségét.
Ne kívánd a javait."
Catechismus Catholicus. Pietro Gasparri bíboros (1933)
A katolikus Bibliában valóban benne van a tízparancsolat az eredeti formájában, azonban ezt így nem tanítják! Helyette egy egyszerűsített verziót használnak, amiből kihagyták a helytelen egyházi gyakorlatot leleplező parancsolatot, és megváltoztatták a nyugalom napra vonatkozó parancsolatot is "ünnepnapokra", holott itt a teremtés emlékünnepe szerepel (lásd a paracsolat teljes szövegét)!
Üdvözlettel: Péter
Bibliaház Gödöllő
A második hozzászólónak! "NINCS tökéletes felekezet , kisegyház, szekta akármi... Mindenütt van valami "bibi". DE az Isten hit közös. Egy a gyökere."
Ez hülyeség!Isten tökéletes így a tanítása is!-->Ez logikus nem?Ha Isten tökéletlen tanítást adna akkor ő se lenne tökéletes...NEM SZABAD SEMMI "bibinek" lennie!Amelyik vallásban ellentmondás van a Biblia és a tanok között az nem tökéletes tehát nem Istentől származó!
Üdvözlök mindenkit,aki írt és köszönöm a válaszokat.Próbálok mindenre reagálni.Az első válaszadónak:
-hogyan jelöli,de közben nem mondja ki Isten nevét?
-A Biblia azt írja a keresztényeknek tanítania kell az embereket úgy mint Jézus,de ezt csak a mormonok és Jehova Tanúi teszik olyan formában.A kérdés az miért van ez így más egyházak álláspontja szerint?
-Miért vannak a templomokban szentképek ,Jézus a kereszten,stb...ha ezt parancsolat tiltja?
-A pogány eredetű szokások,mint pl ünnepek hogyan férnek össze a Biblia tanításaival,mikor azt írja ,hogy a legnagyobb bűn más istenek imádata és a hozzájuk kapcsolódó dolgok, ünnepek miért lehetnének elfogadhatóak?az hogy könnyebb volt bevezetni,de miért kellett bevezetni?mi szükség volt rá?
-Igaz egy pap sem szent,de az életét állította Isten szolgálatába és minden amit én láttam a mi papunkból az néhány misézés,semmi közvetlen kapcsolatra való törekvés,nem velem,senkivel szinte.És bár ezek csak hallomások,de esketésért stb tényleg pénzt illik vagy kell adni?
-Hazugsággal hogyan lehet vigasztalni? Úgy értem ,hogy miért nem arról beszél,ami a bibliában van,hogy a jó keresztény találkozhat majd a szeretteivel,reményt adni sokkal hihetőbb lenne.Egy kisgyereknek sem jó,ha hazugságot mondunk,mert életre szóló nyomot is hagyhat benne.
Remélem nem hagytam ki semmit,próbáltam pontokba szedni,hogy a válaszodat az enyémmel összevetve érthetőbb legyen.Köszönöm,hogy időt szántál rám!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!