Milyen vallásba fér bele ez a világkép?
Szerintem: a cél szentesíti az eszközt - csak úgy igaz, ha a cél SZENT. Ez fontos, mert nagyon sok visszaélés volt már ezzel minden területen.
De mi a szent cél? Segíteni mást (és magunkat, ember/tárgy) a szellemi emelkedésében. Hogy közelebb jusson a fényhez, a világ világosságához. Ezt valóban mindig az adott helyzet ismeretében dönthetjük el.
Nem könnyű.
Mivel a világ Szó által teremtetett:
az igaz szó fontos (vagy ha nem lehet, hallgatni kell, a hazugság mindig baj forrása (az a sötétség felé visz).
Egy szobrász, ha egy durva kőből "kibont" egy szép szobrot- segíti a szellemi transzparenciáját az anyagon át jönni- az jó.
Tehát mindig "itt és most " kell dönteni, mi a jó?
A Legfőbb Jóhoz (Anselmus Cantuariensis) tartani a "mércét", az irányt.
Ezért is mondják, a kereszténység nem vallás- hanem életmód.
"Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál."
(Rm 8:28)
#12 vedd észre, hogy az, hogy mi a Szent cél teljesen relatív. Szerinted ez, a nácik szerint meg az árja világrend :D És ha azt mondod, hogy de ez nem is Szent mert nem is jó, ők azt fogják, mondani, hogy dehogynem és a tiéd egy szentimentális bugyutaság. és mivel minden eszköz megengedett, ami közelebb visz ezért lesz ami lesz.
és a szobros példádnál is relatív, hogy mi az emelkedettem a nyers szikla, vagy a belőle kifaragott ember másolat. nincs itt objektív mérce.
Én azt mondom, próbáld a negatívat pozitívvá formálni. A negatív dolgokkal csak önmagadnak ártasz! Persze mondani mindent könnyebb, mint cselekedni!
Igazán jónak lenni nagyon nehéz, a legnehezebb dolog szerintem.
Elnézést, eddig nem volt internetem. Csak ritkában tudom vissza olvasni amiket írtatok, de érdekes kommentárok érkeztek.
Köszönöm mindenkinek az eddigi válaszát. :)
Még jöhetnek ha vannak.
A haragot és a hazugságot egyébként úgy lehet beállítani, jónak, ha pl. egy sorozat gyilkossal kerülsz szembe.
Olyankor azok nagyon hasznos érzések/tettek lehetnek... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!