Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Milyen vallásba fér bele ez a...

Milyen vallásba fér bele ez a világkép?

Figyelt kérdés
A negatívnak mondott érzések, cselekedetek (harag, önbizalom hiány, hazugság, gyávaság stb.) is lehet jó dolgot véghez vinni; és a pozitív érzések, cselekedetek (szeretet, szerelem, igaz mondás stb.) is lehet rossz dolog véghez vinni. Tehet egy érzés vagy cselekedetről az adott helyzet dönti el, hogy jó vagy rossz, nem pedig az, hogyan hangzik. Nem arra akarok kilyukadni, hogy „a cél szenteli az eszközt” – ,abban inkább nem nyilatkozom. Csak pusztán racionlásan, logikusan végig gondolva erre jutottam. Van olyan vallás ami ezt így elfogadja?

2013. ápr. 25. 22:58
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Tehát gyakorlati példába átültetve a világképedet: előfordulhat olyan szituáció, amikor pl. a gyávaság helyes, a szerelem azonban helytelen? Ha nem is minden esetben, de részben a kereszténységre is igaz ez. Olyan helyzetet simán el tudok képzelni, amikor a gyávaság vagy az önbizalomhiány helyes (az általad említettek közül). A hazugság vagy a harag mondjuk szerintem semmilyen körülmények között sem lehet pozitív.
2013. ápr. 26. 08:53
 12/17 anonim ***** válasza:

Szerintem: a cél szentesíti az eszközt - csak úgy igaz, ha a cél SZENT. Ez fontos, mert nagyon sok visszaélés volt már ezzel minden területen.

De mi a szent cél? Segíteni mást (és magunkat, ember/tárgy) a szellemi emelkedésében. Hogy közelebb jusson a fényhez, a világ világosságához. Ezt valóban mindig az adott helyzet ismeretében dönthetjük el.

Nem könnyű.

Mivel a világ Szó által teremtetett:

az igaz szó fontos (vagy ha nem lehet, hallgatni kell, a hazugság mindig baj forrása (az a sötétség felé visz).

Egy szobrász, ha egy durva kőből "kibont" egy szép szobrot- segíti a szellemi transzparenciáját az anyagon át jönni- az jó.

Tehát mindig "itt és most " kell dönteni, mi a jó?

A Legfőbb Jóhoz (Anselmus Cantuariensis) tartani a "mércét", az irányt.

Ezért is mondják, a kereszténység nem vallás- hanem életmód.

"Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál."

(Rm 8:28)

2013. ápr. 26. 15:17
 13/17 anonim ***** válasza:

#12 vedd észre, hogy az, hogy mi a Szent cél teljesen relatív. Szerinted ez, a nácik szerint meg az árja világrend :D És ha azt mondod, hogy de ez nem is Szent mert nem is jó, ők azt fogják, mondani, hogy dehogynem és a tiéd egy szentimentális bugyutaság. és mivel minden eszköz megengedett, ami közelebb visz ezért lesz ami lesz.

és a szobros példádnál is relatív, hogy mi az emelkedettem a nyers szikla, vagy a belőle kifaragott ember másolat. nincs itt objektív mérce.

2013. ápr. 26. 19:43
 14/17 anonim ***** válasza:
és innen érthető, hogy miért van liberálisak a demokráciák is, hogy legyen valami garancia, ami akkor sem tehető meg az emberrel, ha az állam vagy a többség azt is gondolja, hogy az a végső Jó.
2013. ápr. 26. 19:44
 15/17 anonim ***** válasza:

Én azt mondom, próbáld a negatívat pozitívvá formálni. A negatív dolgokkal csak önmagadnak ártasz! Persze mondani mindent könnyebb, mint cselekedni!

Igazán jónak lenni nagyon nehéz, a legnehezebb dolog szerintem.

2013. ápr. 26. 20:57
 16/17 anonim ***** válasza:
Amiről te beszélsz, azt régóta ismerjük érzületi illetve szituációs etika néven. Régóta születtek rá cáfolatok is. Érdemes ezeknek utána nézni. Ezek a kereső szavak remélhetőleg segítenek majd.
2013. ápr. 27. 00:02
 17/17 A kérdező kommentje:

Elnézést, eddig nem volt internetem. Csak ritkában tudom vissza olvasni amiket írtatok, de érdekes kommentárok érkeztek.

Köszönöm mindenkinek az eddigi válaszát. :)

Még jöhetnek ha vannak.

A haragot és a hazugságot egyébként úgy lehet beállítani, jónak, ha pl. egy sorozat gyilkossal kerülsz szembe.

Olyankor azok nagyon hasznos érzések/tettek lehetnek... :D

2013. ápr. 30. 10:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!