Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Baj az, ha nem tudok gyászolni?

Ozmium42 kérdése:

Baj az, ha nem tudok gyászolni?

Figyelt kérdés
Úgy értem, ha meghal valaki a környezetemben, akár még egy közeli rokonom is, egyáltalán nem érzek semmit. Vagy ha érzek is, sajnálom is kicsit, de nem rendít meg. Nem érzek gyászt. Mit jelent ez?
2013. ápr. 20. 15:15
1 2
 1/16 A kérdező kommentje:
Rossz ember vagyok emiatt?
2013. ápr. 20. 15:16
 2/16 anonim ***** válasza:
100%
Nem vagy rossz ember. Nem te döntöd el, hogy érzel különböző helyzetekben. Ez van, nem kell vele foglalkozni. Engem sem rendítenek meg a halálesetek. Egyszer mindenki meghal.
2013. ápr. 20. 15:27
 3/16 anonim ***** válasza:
89%
Azt jelenti, hogy nem voltatok túl közeli kapcsolatban, hiába közeli rokon.
2013. ápr. 20. 15:28
 4/16 A kérdező kommentje:
Hát ez relatív. Édesapám és az egyik nagymamám is a közelmúltban haltak meg. Nem hiszem, hogy indokolt lenne a részemről, hogy ennyire közönyös legyek.
2013. ápr. 20. 15:36
 5/16 anonim ***** válasza:
24%
Egyáltalán nem gáz, sőt én örültem mikor meghalt a kémiatanárom mert egy szadista, gonosz ember volt.
2013. ápr. 20. 15:37
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Egyrészt nem tudom, hogy milyen kapcsolatot ápolsz a rokonaiddal, de még egy nagyon közeli (vagy közvetlen) rokonság esetén is kihűlhet annyira egy kapcsolat, hogy a gyász is elhalványul.

Másrészt emberenként és kapcsolatonként változik, hogyan éli meg valaki a másik elvesztését. Van aki nagyon fájdalmas veszteséget érez, más inkább melankóliát, vagy van, aki könnyebben elengedi a másikat. Van, aki világgá üvölti, s van, aki megtartja magának stb.

Egyik sem rosszabb vagy jobb a másiknál, és egyik sem tesz valakit rossz emberré.

A gyász az érzelmi ragaszkodás alanya elvesztésének feldolgozási folyamata. Mindenkinek egyéni tempóban és egyéni utakon zajlik.

2013. ápr. 20. 16:49
 7/16 Granulátum ***** válasza:
100%
Mivel a vallás kategóriájába írtad, gondolom annyira vallásos vagy, hogy biztos vagy benne, hogy néhány évtized múlva találkoztok a túlvilágon.
2013. ápr. 20. 16:56
 8/16 A kérdező kommentje:
Vallásos vagyok, de nem lehetek biztos ebben. Nem tudhatom, hogy ki támad fel, és ki nem.
2013. ápr. 20. 18:45
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Szerintem egy baj jele.. Bonyolult, nem tudom kifejteni, főleg nem tudom, mi a megoldás rá. De a feldolgozása a minket ért hatásoknak fontos, vagy betokozódik és elgennyed. Nem véletlenül írta, József Attila: "S tudjon zokogni anyja temetésén."

[link]

-aa-

2013. ápr. 20. 20:51
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Az a helyzet, hogy erkölcsi kérdésnek tartod ezt, pedig lélektani kérdés...

(Az érzések nem tartoznak az erkölcs rendszerébe, maguktól jönnek!)

Lélektani szempontból viszont nagyon fontos, amit írsz! Ha édesapád, nagymamád halála nem vált ki belőled semmilyen érzést, akkor van valami elakadás a lelkedben, ami miatt nem tudsz megélni bizonyos érzéseket. Ha közel álltak hozzád, akkor a fájdalom, szomorúság lenne adekvát érzés, ugyanakkor nyilván konfliktusaid is voltak, főleg apukáddal, így ilyenkor egymásnak ellentmondó érzések is szoktak jönni: a szomorúság mellett harag, bűntudat stb...

Ha meg mondjuk csak rossz viszony volt, akkor is jönnie kellene valamilyn érzésnek: megkönnyebbülésnek, és a bűntudat akkor is be szokott jönni (az a fránya bűntudat sokat ólálkodik az ember körül, sajnos, pedig sokszor nem indokolt...).

Tehát én azt mondom, hogy mindenképp érdemes lenne egy komolyabb önismereti folyamatba kezdened, hogy megtaláld a lelked csomóit, az elakadásaidat, lelki sebeidet, amelyek miatt ilyen vagy olyan neházségeid vannak az érzelmi életedben, kapcsolatrendszeredben. A komolyabb önismereti munka alatt pedig egy önismereti pszichodráma csoportot vagy pszichológust egyénileg tudok javasolni.

A gyász pedig nem egyenlő a szomorúsággal, nem egy érzés. Hanem egy munkafolyamat, gyászmunkának is szoktuk hívni, és az aktív részvételünket kívánja. Hogy az elhunyttal való kapcsolatunakat megdolgozzuk, a vele való konfliktusainkkal foglalkozzunk, a tőle kapott lelki örökségünket tisztázzuk, elfogadjuk, feldolgozzuk, és végül az illetőtől búcsút vegyünk. EBBEN a folyamatban pedig kell a segítség, ha ilyen jól meg tudod fogalmazni, hogy nem érzel semmit.

(Hozzáteszem, az érzések meg nem élése MINDIG, minden esetben nagyon komoly jel, hogy valami sérülés történt, vélhetőleg kisgyermekkorban).

Minden jót Neked!

2013. ápr. 20. 21:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!