Jehova Tanúi! Egy kisgyermek valóban felelőssé tehető a szülők bűneiért?
Egy másik kérdés kapcsán merült fel bennem a kérdés és szeretném ha megválaszolnátok ezt nekem.
Íme az előző kérdés:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__4..
A válaszokat ide írjátok, ha kérhetem.
Sziasztok.
Az érintett válasszal kapcsolatban NEM szeretnék nyilatkozni!
Ám érdekesnek tartom, hogy - elméletileg - bibliát olvasó emberek ennyire felháborodnak ezen.
Miért?
"Monda azért Dávid Nátánnak: Vétkeztem az Úr ellen! És monda Nátán Dávidnak: Az Úr is elvette a te bűnödet, nem fogsz meghalni. Mindazáltal, mivel alkalmat adtál a gyalázásra az Úr ellenségeinek e dologban: a te fiad is, a ki lett néked, bizonynyal meghal."
Ha valóban olvastátok akkor tudjátok melyik rész ez.
Ja, és Frank!
"Ez akkora baromság, amit rég olvastam. Egy idióta, elmebeteg, degenerált Istenképet festenek le, holott ezekhez a jellemzőkhöz az Úrnak semmi köze!"
Azért örülhetünk, hogy Jézus nem így közelítette meg azokat akik nem úgy gondolkodtak a teremtőröl ahogy ő - most hol lennénk, ha így reagált volna?
Akkor mit jelent valakit felelőssé tenni, kérdem én?
És mi a következménye a felelősség tételnek az ártatlanokra nézve? (hosszútávon)
2Sámuel 12:13-14
Nem vok hülye és ismerem a Bibliát, de ez egy eset, de hol van konkrétan arról szó, hogy ez minden gyermekre vonatkozik? Ha úgy lenne, nem sok ember maradna életben, ezt beláthatnád. Nekem konkrét példát hozz, ami erről szól, ne pedig egy esetet! Ez nem bizonyíték, felőlem Őrtororny cikket is másolhatsz, csak erről szóljon és ne térjen el a témától. Ennyi
Kedves Kérdező.
Üdvözöllek, megtaláltam a kérdésed.
Nos úgy látom, hogy sok érvelés van itt a bibliával kapcsolatban.
Nos egyet azért szeretnék helyre tenni.
Azok akik felnőttek azok a saját felelősségük terhét hordozzák. Egy gyermek aki nem döntés képes a szülő felelőssége alá tartozik, és ahogy a szülő dönt a gyermek életében az lesz a gyermeknek is a mérvadó.Ezért a szülő döntése határozza meg a gyermek jövőjét.
Nagy felelősséggel tartoznak ezért a szülők,Isten előtt a gyermekük élete az Ő kezükbe van.
Nagyon Jól írta valaki Dávid esetét, de felhozhatjuk a Fáraó esetét is akinek szintén meghalt az első szülötte, és az ok ugyan az.
Nos lehet, hogy nem értesz egyet ezzel, de sajnos nagyon sok ember fog meghalni Armageddonkor.
Jehovát soha nem a számok érdekelték, hanem a minőség.
Ha végig olvastad a Bibliát, sok ember halt meg az engedetlenség miatt, és a Teremtő ezeket azért íratta le, hogy mi az utolsó napokban élők tanuljunk az esetből, és legyünk éberek, és éljük úgy az életünket, hogy mi ne kapjunk hasonló büntetést a régi emberekhez hasonlóan
(Hóseás 13:16) 16 Szamáriát vétkesnek fogják mondani, mert lázong Istene ellen. Kard által esnek el. Gyermekeiket összezúzzák, terhes asszonyaikat felhasítják.”
Vagy:
(Hóseás 9:16) 16 Efraim leteríttetik. Gyökerük kiszárad, nem teremnek gyümölcsöt. Ha szülnek is, megölöm méhük drágaságait.”
(Ámós 2:9) 9 »De én kiirtottam miattuk az amoritákat, akik olyan magasan voltak, mint a cédrusok, és életerősek, mint a terebélyes fák; kivesztettem gyümölcseiket odafent és gyökereiket odalent.
(Ezékiel 24:21) 21 »Mondd meg Izrael házának: ,Így szól a legfőbb Úr, Jehova: „Íme, én megszentségtelenítem szentélyemet, erőtök büszkeségét, azt, ami kívánatos a szemetekben, amin a lelketek könyörül, és fiaitok és leányaitok, akiket hátrahagytatok, kard által hullanak el.
Ha valaki Isten ellen lázong annak az ága sincs biztonságban, ez a vers is magáért beszél. Ahova Isten kimondja az ítéletet, ott az úgy lesz, még ha most haragszol is ezért,
(Máté 3:10) 10 A fejsze már a fák gyökerén van; minden fát tehát, amely nem terem jó gyümölcsöt, ki fognak vágni, és tűzbe fognak vetni.
Ha megsérül a gyökér, a fa többi része is megérzi hatását.
Nem kell ide valójában őrtorony cikk, mert maga a Teremtő szava a Bibliában olvasható.
Tisztelettel Katy Weaver
Hát ez kielégítő válasz, tényleg ez van a Bibliában... De ez esetben kapja be a teremtő!!
És még ezt az istent képes valaki imádni? Bár itt tűnik ki remekül, mennyire ellentmondásos a Biblia istenének személyisége. Szetető, és közben meg ilyeneket tesz? Látszik, hogy emberi "találmány" ez az isten, kizárt, hogy létezik.
És én még valamikor vallásos voltam jó ég...
Szép, minden elismerésem, de tényleg, komolyan mondom, nem pedig gyúnyból. Azonban van itt még valami, erről mi a véleményed?
"Miért ismételgetitek Izrael földjén ezt a mondást: Az apák ették a savanyú szőlőt és a fiak foga vásik el tőle?
Amint igaz, hogy élek - mondja az Úr, az Isten -, nem ismételgetitek többé ezt a mondást Izraelben.
Nézd, minden élet az enyém: az apa élete éppúgy az enyém, mint a fiú élete. Aki vétkezik, az hal meg!
Aki igaz, megtartja a törvényt, s az igazsághoz szabja tetteit, (...)
a törvényeimhez igazodik és hűségesen megtartja parancsaimat, az ilyen ember igaz, és biztosan életben marad - mondja az Úr, az Isten.
De ha erőszakos fiút nemz, aki vért ont és vétkes ezek közül (a bűnök közül) valamelyikben - jóllehet maga semmit sem követett el belőlük -, azaz eszik a hegyeken, meggyalázza embertársa feleségét,
elnyomja a szegényt és a szűkölködőt, rablást követ el, nem adja vissza a zálogot, tekintetét a bálványokra emeli és iszonyatos dolgot művel,
uzsorakamatra kölcsönöz és ráadást fogad el, ez a fiú nem marad életben. Mivel ezeket a szörnyű vétkeket elkövette, meg kell halnia és a vére rajta lesz.
(ÉS MOST JÖN A LÉNYEG, AMI KAPCSOLÓDIK A KÉRDÉSEMHEZ)
Ha ellenben olyan fiút nemz, aki látja apja minden vétkét, látja, de nem követi őket, (...)
ez nem hal meg apja vétkei miatt, hanem biztosan életben marad.
Apja meg, mivel erőszakos volt, rabolt, és azt tette népem körében, ami nem helyes, azért gonoszsága miatt meghal.
Azt mondjátok: Miért nem viseli a fiú az apja vétkét? Azért, mert a fiú jog és igazság szerint járt el, megtartotta minden törvényemet és követte őket, azért életben marad.
Aki vétkezett, az hal meg, a fiú nem viseli apja vétkét, és az apa nem viseli fia vétkét, az igaznak az igazsága, a bűnösnek meg a bűne számít.
(Ezékiel 18:2-20)
Meg még egy kis érdekesség: említettem azokat a kisgyerekeket, akik meghalnak még azelőtt, hogy bármit is felfognának az életből. Őket miért terhelné a szüleik vétke? Hisz az ilyenekről írtátok, hogy nem kerülnek a tisztítótűzbe, hanem majd az Új Világba kapnak egy esélyt, hogy bizonyítsanak.
Jézus értetek is meghalt, de én nem vagyok Jézus, én nagyon is emberi dühvel reagálok ilyen ocsmány, Istenkáromló dolgokra.
Ha ez igaz lenne ti ostobák, akkor SENKI sem üdvözülne, mert elég a múltban egyetlen bűnös szülőpár és máris megindul az a lánc, amit ti állítotok! Ha a te szüleid Katy Weaver nem hívők, akkor te hiába imádkozol naponta százszor, örök halál vár. Ha a szüleid szülei nem hívők, akkor a szüleid sem élhetnek, emiatt te sem.
Komolyan végig kell vezetnem ezt?
Isten igazságos, nem olyan gusztustalan féreg, ahogy ti lefestitek! Amit műveltek, az már több, mint felháborító! Gyalázatos dolog amit hirdettek! Egyetlen értelmes, épeszű, keresztény ember sem hiheti ezt el! És emiatt jól látni, hogy ti melyik oldalon is álltok!
Kedvs Frank
Sajnos az Én szüleim már régen meghaltak, és az emberi hagyományok szerint Apukám Katolikusnak, Anyukámat pedig reformátusnak keresztelték, és Engem is reformátusként kereszteltek meg.
Soha nem gyakoroltuk a "keresztelt" vallásunkat a szüleimmel, csak a hagyomány kedvért volt a keresztelkedés, nem azért mert Én így döntöttem volna.
Én 23 évesen döntöttem a mellett, hogy szeretném a biblia Istenét megismerni. ezért elkezdtem tanulmányozni a judaizmust.
S ekkor találkoztam a Tanukkal is.
A Biblia lapjai meggyőztek(nem az Őrtorony)hogy Jehova a Teremtő Isten aki valaha választott népként Izrael nemzetét választotta.
25. évesen keresztelkedtem az apukám pedig egyetértett, és azt mondta a vallási hova tartozása ellenére, hogy Jehova Tanúinál van az igazság,
Közel 22 éve szolgálom azt az Istent aki a Biblia lapjain leírta a szándékait arról, hogyan fogja a királyságán keresztül azt helyre hozni, amit Ádám elrontott.
Nos sajnálom, hogy ez a véleményetek a teremtőről, de amit tenni fog az úgy lesz igazságos ahogy leíratta.
Nem mi találtuk ki, hiszen a biblia lapjain, ahogy valaki olvasta is benne van.
A Jelenések könyvében írva van, hogy Jézus az angyali seregével amikor az a nap eljön ítéletet hirdet amit végre is hajt,Nos akkor Jézust is lehet szidni.
Aki nem engedelmeskedett azoknak amik írva vannak azok sajnos büntetést kapnak.
Nem értem mindenkinek ott van a Biblia a kezében és több ezer éve vár a teremtő.
Hát nem akarnak megbékélni vele, és nem akarnak az Ő erkölcsi szabályai szerint élni.
Hát most Én mit csináljak.
(Jelenések 19:11-15) 11 És láttam, hogy megnyílt az ég, és íme, egy fehér ló. A rajta ülőt pedig Hűnek és Igaznak nevezik, és ő igazságosságban ítélkezik és folytat háborút. 12 Szeme tűzláng, fején pedig sok diadém. Egy név van felírva rá, melyet senki sem ismer, csak ő maga; 13 vérrel hintett felsőruhába van felöltözve, és ezen a néven hívják: az Isten Szava. 14 Az égben levő seregek is követték őt fehér lovakon, s fehér, tiszta, finom lenvászonba voltak öltözve. 15 És szájából éles, hosszú kard jön ki, hogy azzal sújtson le a nemzetekre, és vasvesszővel fogja terelni őket. Ő tapossa a mindenható Isten dühödt haragjának borsajtóját is. . .
Azt mindenki tudja, hogy a Fehér lovon ülő az Jézus, és a Mindenható Istennek az ítéletét Ő hajtja végre a nemzeteken, ahogy olvashatjuk mint Isten kinevezett királya.
(Jelenések 14:19, 20) 19 És az angyal a földre bocsátotta sarlóját, és leszüretelte a föld szőlőjét, és az Isten haragjának nagy borsajtójába vetette. 20 És megtaposták a borsajtót a városon kívül, és a lovak zablájának magasságáig jött a vér a borsajtóból, ezerhatszáz stadionnyira.
Ézsaiás könyvének egyik próféciája szerint kétségtelen, hogy egész nemzetek pusztulnak el, amikor megtapossák a borsajtót (Ézsaiás 63:3–6). Jóel is prófétált arról, hogy nagy ’tömegeket’, egész nemzeteket taposnak össze a ’borsajtóban’ „a döntés völgyében” (Jóel 3:12–14). Igen, megdöbbentő szüret lesz, olyan, amihez hasonló soha többé nem lesz! János látomásában nemcsak a fürtöket szüretelik le, hanem az egész jelképes szőlőt kivágják, és borsajtóba vetik, hogy összetapossák. Tehát kiirtják a föld szőlőjét, és az soha többé nem fog kihajtani.
Igen nagyon sokan fognak armageddonkor meghalni, és ez nem Isten káromlás, hanem Isten ítélete, és a tizenhat stadionnyi vér nem egy két embert érint, hanem a földön élők nagy részét.
Akkor Jézus is gyilkos,
Mert ezt neki és az angyaloknak kell végre hajtani?
Tisztelettel Katy Weaver
Köszönöm a megtérésed históriáját, de ezzel megint csak eltértél a témától.
ha észrevetted volna nem Istent szidom, még csak nem is Jézust, sőt még (most) titeket se, annak ellenére, hogy megvan a véleményem rólatok és már volt ellenszenvesebb hangnemű összeszólalkozásom is veletek.
Röviden én is leírom, ha már belekezdtél. 22 éves leszek nemsokára, lassan 10 éve foglalkozok vallásokkal, én is sok vallással foglalkoztam már, mindennek megvizsgáltam mindkét oldalát, tehát hogy az adott vallás mit mond magáról ill. mit mondanak mások az adott vallásról.
Láthatod, hogy nem bíztam a véletlenre. Bár nem éltem aszerint, ahogy azt Isten elvárná, de hittem, hogy létezik és még ma sem vagyok ateista, csupán úgy látom, hogy nincs igaz vallás. Bár tudom feleslegesen rakom ki ezt a linket, mert úgy se fogod elolvasni, de számomra nagyon hasznos volt ez a könyv:
Pedig szerintem mindenki, akit magának kereszténynek vallja, elolvashatná, mert nagyon hasznos részletek vannak benne és végig utal a Bibliára.
Na ennyit erről, azt az egyet nagyon sajnálom, hogy nem válaszoltál a legutóbbi hozzászólásomra, pedig tényleg érdekelne, mert szerintem ez elég erős cáfolata annak, amit itt megpróbálsz nekünk beadni. Itt a lényeg még egyszer, csak hogy lásd, miért érzem cáfolatnak:
"Aki vétkezett, az hal meg, a fiú nem viseli apja vétkét, és az apa nem viseli fia vétkét, az igaznak az igazsága, a bűnösnek meg a bűne számít." (Ezékiel 18:20)
Kedves Kérdező:
Köszönöm a figyelmeztetést, valamiért elsiklottam e felett
Az Ezékiel könyve 18. fejezetében a szövegkörnyezet alapján az kap hangsúlyt, hogy az ember egyénileg felelősségre vonható. „Amely lélek vétkezik, az hal meg” – írja a 4. vers. Mi a helyzet azzal az emberrel, aki „igazságos . . . , és jogot és igazságosságot cselekedett”? Ő „élni fog” (Ez 18:5, 9). Tehát ha valaki eléri azt a kort, mely után már felelősségre vonható, „a maga útjai szerint” lesz megítélve (Ez 18:30).
Ez az alapelv a lévita Kórah esetéből is kitűnik. Mialatt Izrael a pusztában vándorolt, Kórah elégedetlenné vált, és már nem értékelte a szolgálati kiváltságait. Papi feladatokat akart ellátni, ezért néhány társával fellázadt Mózes és Áron ellen, akik Jehovát képviselték. Mivel elbizakodottan olyan tisztségre törekedett, mely nem illette meg őt, Jehova halállal sújtotta a lázadó társaival együtt (4Móz 16:8–11, 31–33). De Kórah fiai nem csatlakoztak a lázadáshoz. Isten nem tartotta felelősnek őket az apjuk bűne miatt. Lojálisak voltak Jehovához, így életben maradtak (4Móz 26:10, 11).
Amikor Izrael már olyan kirívóan megszegte Jehova alapelveit, hogy Isten nevét gúnyolni kezdték a nemzetek, Jehova úgy döntött, hogy megbünteti a népét, és megengedi, hogy fogságba vigyék Babilonba. Természetesen ez büntetés volt az egyéneknek is, és a népnek mint csoportnak is. (Jer 52:3–11, 27). Igen, a Bibliából kiderül, hogy Izrael mint nemzet olyan súlyos bűnt követett el, hogy három, négy vagy még több generáció is megérezte ősatyái vétkeinek a hatásait, éppen úgy, ahogy a 2Mózes 20:5 kijelenti.
Ebből jól láthatod, hogy ebben az értelemben fogják az utódok meginni a levét annak, hogy a szülők nem figyelnek az örökségükre, a gyermekeikre.
DE Isten Szavában olvashatunk olyan beszámolókról is, melyek arról szólnak, hogy bizonyos családokat érintett az elődeik helytelen viselkedése. Éli főpap megsértette Jehovát, mivel engedte, hogy a „semmirekellő”, erkölcstelen fiai papok maradjanak (1Sám 2:12–16, 22–25). Jobban tisztelte a fiait, mint Jehovát, ezért Isten úgy határozott, hogy eltávolítja Éli családját a főpapi szolgálatból. Ez meg is történt az ükunokája, Abjátár idejében (1Sám 2:29–36; 1Kir 2:27). A 2Mózes 20:5-ben lévő alapelvet Géházi példája is kiemeli. Elizeus szolgájaként visszaélt a helyzetével, hogy anyagi hasznot húzzon a szír hadvezér, Naámán meggyógyításából. Elizeuson keresztül Jehova ítéletet hirdetett: „Naámán leprája rád és utódaidra ragad, időtlen időkre!” (2Kir 5:20–27). Géházi helytelen tettei tehát a leszármazottaira is hatással voltak.
Nos ezt a tényt figyelembe véve kll megérteni az írottakat.
Tisztelettel
Katy Weaver
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!