Adnátok tanácsot? (A többi lent)
Katolikus vagyok, korábban gyakoroltam a vallást, de mindig is problémám volt a gyónással. Nem értem miért nem elég Istennek bevallani a bűneinket? Ezenkívül azon is kiszoktam akadni, hogy pl. ha valaki azt gyónja meg, hogy paráználkodott, az atya rákérdez, hogy hányszor, kivel?
Szeretem a katolikus liturgiát, és Isten nagyon fontos az életemben, de egyszerűen nem tudok elmenni gyónni, mert azt sem akarom, hogy a gyónás olyan legyen számomra "hogy ezt is túléltük" mert eddig szinte ez volt, elmentem kötelességből, de soha nem éreztem egy felszabadító örömöt, inkább az elenkezőjét, és kétségeket. így viszont nem járulhatok az Úr asztalához, ami megint fontos nekem.
Szóval mit tehetnék?
Bocsi, a link véletlen nem a tetőre ugrott.
Pedig az egész érdekes:)
Nem a bűn nélküliség a lényeg. Az lehetetlen. Hanem a bűnbánat. Csak ez.
A bűnbánat pedig lelki furdalást feltételez. Az pedig nyugtalanságot.
A gyónás lényege soha nem az lett volna, hogy mindenféle bűnöket összeszedjünk, és elmondjuk a papnak.
A gyónás lényege az, hogy a felismert bűnöket szedjük össze, ami nyugtalanít.
Pl.: Valaki mindig nagyevő, és tulsúlyos volt. Mikor először mér abnormális vércukor értéket, kétségbe esik: rájön, hogy cukorbeteg, és ezt már nem lehet visszacsinálni. Jó eséllyel élete végéig gyógyszerezheti magát.
Ez torkosság volt, de csak ekkor jött rá, és nyugtalanítja.
Egyébként egyfajta ókori pszichoterápia volt ez, de manapság már nem működik mindenkinél.
Első körben ajánlom, hogy ezt olvasd el: [link]
Szerintem sokat segít.
Próbáld a gyónásban azt meglátni, hogy az Isten annyira szeret és irgalmas, hogy mindig újra visszafogad, bármit tettél. Sokan kifejezetten vágynak a gyónásra, mert utána odamehetnek egészen közel Istenhez, az Ő asztalánál egyesülhetnek Vele. Ez a vágy erősebb minden szégyennél.
A "kivel" kérdés alatt ált. azt szokták érteni, hogy egyedül-e, vagy barátnőddel/barátoddal, illetve mondjuk buliban egy full idegennel... mert ez nem egészen mindegy.
Itt egy szerintem nagyon jó blogbejegyzés, ami talán segíthet (akkor is, ha Neked nem pont ez a problémád):
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!