Ami a természetünk nem a lelkünk?
Mindig mondogatják, hogy ez és az az ember ilyen és ilyen természetű. De a természet nem a lelkiség velejárója? Tehát ha valaki szigorú, szomorkodó, vidám, beképzelt, stb alaptípusú, akkor azt mondják ez a természete el kell fogadni. De attól lehet jó a lelke? Mi az amit ide sorolunk és mi az amit nem?
Én például a lelket azonosítom a természettel: Ha valaki rátarti nem lehet lélekben jó, mert az ilyen hogy lenne jámbor?
Szia!
Nem ugyanazt jelenti a születéskor kapott természetünk és a felvett, tanult viselkedési mód.
Attól mert valaki szigorú, attól még lehet jó ember. De ha valaki gőgös, önimádó, attól az ember nehezen képzel el bármilyen önzetlen cselekedet.
"Tehát ha valaki szigorú, szomorkodó, vidám, beképzelt, stb alaptípusú, akkor azt mondják ez a természete el kell fogadni."
Szerintem nevezzük nevén a dolgokat: ez a gonosz léleknek egy megtévesztő hazugsága. Az ember Isten segítségével képes megváltozni (egyedül nem). Az hogy "ilyen a természetem" csak egy rossz kifogás, de nem mentő körülmény. Ha valaki sokat imádkozik az Isten segítségével meg tud változni. Kisebb rossz tulajdonságai lehet hogy megmaradnak majd mert ha mindent elvenne Isten akkor az ember könnyen beképzeltté válna, de a komolyabb rossz tulajdonságokat Isten elveszi ha valaki eleget imádkozik.
"De attól lehet jó a lelke? Mi az amit ide sorolunk és mi az amit nem?
Én például a lelket azonosítom a természettel: Ha valaki rátarti nem lehet lélekben jó, mert az ilyen hogy lenne jámbor?"
Ezek az érzelmek követik az ember akaratát. Ha pl. valaki beképzelt, de ezt beismeri saját magának és pont ezért igyekszik akarattal küzdeni ellene akkor a természete idővel meg fog változni és egyre alázatosabb lesz. (ez a hiúság ellentéte) Tehát ha ő mondjuk otthon és a munkahelyén szándékosan elvállalja a lenézettebb munkákat (senkit nem akarok ezzel megsérteni de mondjuk talán jó példa a wc pucolás vagy a pelenkacsere) és igyekszik felnézni mindenki másra és azokat jobbnak tartani és jobban becsülni saját magánál akkor egy idő után az érzelmei követik az akarati döntést és nem lesz többé hiú.
Lehet hogy ezt szebben is megfogalmazhattam volna de remélem így is érthető lett.
"Szerintem nevezzük nevén a dolgokat: ez a gonosz léleknek egy megtévesztő hazugsága."
Bocs ez így kicsit félreérthető lett. Természetesen nem azt akartam ezzel mondani hogy te lennél megszállott vagy valami hanem csak azt hogy sokszor a gonosz lélek azt sugallja az embernek amikor valami rosszat csinál hogy "nem tehetsz róla hiszen ilyen a természeted".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!