Mit takar az hogy valaki vallási fanatikus?
Például jó megközelítés, hogy teljesen ésszerűtlen előírásokat tart be, mindössze azért, hogy "jó fiú" legyen, és nehogy megbüntesse az istene.
Még rosszabb verzió, ha áthág bizonyos egyetemes törvényeket - pl. megöl más embert, a "vallás nevében".
Fanatikus egyértelműen elvakult, beszűkült látóterű vallásos embert jelent ebből a szemszögből, de nem feltétlenül a gyilkolászós.
Előttem van olyan példa és talán már sokan találkoztatok olyannal, akivel épeszű eszmecserét nem lehet váltani, mert mindenre igével válaszol. Annyira meg van győződve arról, hogy ő jobban tudja, illetve Istent, bibliát rajta kívül más nem értelmezheti jól, hogy kihagyja a beszédfordulataiból az olyan kifejezéseket, mint: -szerintem, -ez a véleményem, -ezt és ezt gondolom. Helyette kőkemény határozottsággal szélsőségesen hirdeti az igét, ha kell, ha nem. Kétség kívül meggyőződéses, de lelkisérült, inkább pszichológiai eset.
Hozzáteszem, mert így igazságos, láttam már olyat, aki ilyen állapotból megváltozott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!