Mi kell ahhoz, hogy két embert össze adhassuk? (házasság)
Csak keresztények véleményére vagyok kíváncsi és nem akarok tájékozódni a katolikusok és reformátusok nézeteiről mert azok nem érdekelnek.
Engem az érdekel, hogy a Biblia szerint mi kell ehhez?
PL én 19/F össze adhatok 2 embert csak úgy Isten színe előtt bárhol bármikor?
Azért leírom én is a véleményemet, bár látom, hogy nem érdekel, de én is kereszténynek vallom magam.
Az Egyházban és még a zsidó hagyományokban is kötött formái voltak a házasságkötésnek, tehát úgy bárki nem adhat össze akárkiket. A házasság egy közösségi esemény, szentség. Nem magánügy. Tehát alkalmazkodni kell a közösség szabályaihoz is.
Az Írásokban nincs feljegyezve egyetlen "házasságkötési" ceremónia sem, sehol nem mondja, hogy "és akkor XY összeadta a házasulandó feleket".
Ellenben olyat olvasunk, hogy
""Izsák pedig bevivé Rebekát Sárának az ő anyjának sátorába. És elvevé Rebekát és lőn néki felesége és szereté őt.""
vagy
""És monda Jákób Lábánnak: Add meg nékem az én feleségemet: mert az én időm kitelt, hadd menjek be hozzá. És begyűjté Lábán annak a helynek minden népét, és szerze lakodalmat. Estve pedig vevé az ő leányát Leát, és bevivé hozzá, a ki beméne ő hozzá.""
A házasság onnantól érvényes, hogy először együtt hál a férj és a feleség. Erről persze tud a család és a közösség is, ha akarnak, papírt is csinálhatnak egymás közt róla, ünneplést is tarthatnak ezzel kapcsolatban, de nem a mennyegzőtől lesz valaki házas, hanem hogy együtt alszik, együtt él, egy fedél alatt lakik a másikkal. Egyedül az Isten felé tartozik az ember ezt megpecsételni, ahogy olvasható egy deuterokanonikus írásban:
""Közben a szülők kimentek és bezárták az ajtót. Tóbiás fölkelt az ágyból és azt mondta Sárának: "Kelj fel, nővérem! Imádkozzunk együtt és könyörögjünk Urunkhoz, hogy elnyerjük kegyelmét és segítségét." Az fölkelt és elkezdtek imádkozni, hogy oltalmat találjanak. Tóbiás kezdte: "Áldott vagy, atyáink Istene! Áldott a te neved örökkön-örökké! Dicsőítsenek az egek és mind a teremtmények mindörökké. Te teremtetted Ádámot, és hűséges segítőül mellé adtad a feleségét, Évát. Tőlük származik az emberiség. Azt mondtad: nem jó az embernek, ha egyedül van. Alkossunk mellé hozzá hasonló segítőtársat. Uram, én most nem rendetlen vággyal veszem el nővéremet, hanem tiszta szándékkal. Engedd, hogy irgalmat találjon és találjak én is, és együtt öregedjünk meg." Közösen rámondták: "Úgy legyen, úgy legyen!" Aztán éjszaka együtt háltak."" (Tobit 8:4-9)
csak a keresztények véleménye érdekel de a katolikusok és reromátusoké nem?
Akkor bárkivel összeállhatsz, bármelyik fűzfa alatt és majd az őrtoronyból trombitálnak neked, a lilazakós csepűrágó meg áldást ad.
De ha a házasság szentségére vagy kíváncsi akkor:
http:/www.katolikus-honlap.hu/0701/gaudron.htm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!