A napokban ünneplik a húsvétot, Jézus feltámadását. Jézus mit ünnepelt minden évben, amikor felment Jeruzsálembe, húsvétot ünnepelni? A saját feltámadását?
Google a barátod. Ha tényleg érdekelne, és nem csak a feszültséget akarnád gerjeszteni, akkor rákeresnél.
" A húsvéthoz, mint
tavaszváráshoz
kapcsolható zsidó ünnep
héber neve „pészah”. A
szó „kikerülés”-t,
„elkerülés”-t jelent,
utalva arra, hogy a halál
angyala elkerülte a
zsidóknak bárány vérével
megjelölt házait. [7] .
Innen származik a
ritkábban használt angol
név, a passover is. A
kifejezés az ünnep
magyar nevében nem
található meg, de
Csíkménaságon a húsvéti
körmenet neve:
„kikerülés”."
IIIMóz 23
4. Ezek az Úrnak ünnepei, szent gyülekezések napjai, a melyekre szabott idejökben kell összegyülekeznetek.
5. Az első hónapban, a hónapnak tizennegyedikén, estennen az Úrnak páskhája.
6. E hónapnak tizenötödik napján pedig az Úr kovásztalan kenyerének ünnepe. Hét napig egyetek kovásztalan kenyeret.
7. Az első napon szent gyülekezéstek legyen, semmi robota munkát ne végezzetek.
8. Hét napon át pedig tűzáldozatot áldozzatok az Úrnak, és a hetedik napon szent gyülekezéstek is legyen: semmi robota munkát ne végezzetek.
Nem a saját feltámadását előre..
Hanem zsidó szokások szerint a pészachot, azaz az Egyiptomból történő kivonulást. Az ünnep úgy tudom 7 napos.
Kedves Titus Tullo!
Tényleg tudom a választ.
De a környezetemben senki nem tudta, akiknek néhány évtized alatt feltettem ezt a kérdést. Mert a kérdésből adódóan rögtön felvetődik, a másik kérdés, hogyan kapcsolják össze ma a pászka ünnepét Jézus feltámadásával, hogyan mossák össze a kettőt egy ünneppé? Mert a kettőnek semmi köze egymáshoz.
Nos ezért kérdeztem. Köszönöm a válaszod, és mindenki hozzászólását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!