Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A napokban ünneplik a húsvétot...

KZitus kérdése:

A napokban ünneplik a húsvétot, Jézus feltámadását. Jézus mit ünnepelt minden évben, amikor felment Jeruzsálembe, húsvétot ünnepelni? A saját feltámadását?

Figyelt kérdés
2013. márc. 29. 13:14
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
76%

Google a barátod. Ha tényleg érdekelne, és nem csak a feszültséget akarnád gerjeszteni, akkor rákeresnél.

" A húsvéthoz, mint

tavaszváráshoz

kapcsolható zsidó ünnep

héber neve „pészah”. A

szó „kikerülés”-t,

„elkerülés”-t jelent,

utalva arra, hogy a halál

angyala elkerülte a

zsidóknak bárány vérével

megjelölt házait. [7] .

Innen származik a

ritkábban használt angol

név, a passover is. A

kifejezés az ünnep

magyar nevében nem

található meg, de

Csíkménaságon a húsvéti

körmenet neve:

„kikerülés”."

2013. márc. 29. 13:22
 2/12 A kérdező kommentje:
Nem a kérdésre válaszoltál. Mit ünnepelt Jézus évente, amikor felment Jeruzsálembe pászkát (elnézést)ünnepelni?
2013. márc. 29. 13:42
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Mindenféle utánanéz nélkül mondom, hogy kivonulást Egyiptomból, de a kedvedért utána nézek. A húsvétről nekem ez jutott eszembe.
2013. márc. 29. 13:43
 4/12 anonim ***** válasza:

IIIMóz 23

4. Ezek az Úrnak ünnepei, szent gyülekezések napjai, a melyekre szabott idejökben kell összegyülekeznetek.

5. Az első hónapban, a hónapnak tizennegyedikén, estennen az Úrnak páskhája.

6. E hónapnak tizenötödik napján pedig az Úr kovásztalan kenyerének ünnepe. Hét napig egyetek kovásztalan kenyeret.

7. Az első napon szent gyülekezéstek legyen, semmi robota munkát ne végezzetek.

8. Hét napon át pedig tűzáldozatot áldozzatok az Úrnak, és a hetedik napon szent gyülekezéstek is legyen: semmi robota munkát ne végezzetek.

2013. márc. 29. 14:00
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Nem, kedves KZitus, a kivonulás ünnepét, a pészahot, de ne mondd, hogy Te ezt nem tudtad!
2013. márc. 29. 14:01
 6/12 anonim ***** válasza:
84%

Nem a saját feltámadását előre..

Hanem zsidó szokások szerint a pészachot, azaz az Egyiptomból történő kivonulást. Az ünnep úgy tudom 7 napos.

2013. márc. 29. 14:03
 7/12 anonim ***** válasza:
24%
Csakhogy hűek legyünk a Bibliához: az az emlékünnep, melyet Jézus bevezetett, nem a "feltámadásának" a megünnepléséről szól, hanem azt parancsolta, hogy a HALÁLÁRÓL emlékezzenek meg a tanítványai - csak mert erről szó se esett ezidáig!
2013. márc. 29. 16:09
 8/12 A kérdező kommentje:

Kedves Titus Tullo!

Tényleg tudom a választ.

De a környezetemben senki nem tudta, akiknek néhány évtized alatt feltettem ezt a kérdést. Mert a kérdésből adódóan rögtön felvetődik, a másik kérdés, hogyan kapcsolják össze ma a pászka ünnepét Jézus feltámadásával, hogyan mossák össze a kettőt egy ünneppé? Mert a kettőnek semmi köze egymáshoz.

Nos ezért kérdeztem. Köszönöm a válaszod, és mindenki hozzászólását.

2013. márc. 29. 17:03
 9/12 A kérdező kommentje:
Elnézést Titus Pullo! elírtam a nevedet.
2013. márc. 29. 17:05
 10/12 anonim ***** válasza:
A pászka a húsvét előképe, előreutalt a húsvétra. A húsvét ugyanúgy a szolgaságból való megszabadulást ünnepli, mint a pászka. Ráadásul az időpontjuk is eléggé egybeesik.
2013. márc. 29. 17:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!