Isten vagy a Sátán a "jó" oldal?
Elsö körben szeretném leszögezni, nem vagyok vallásos, ateista vagyok. Nincs problémám a vallásos emberekkel, nem térítek, elfogadom öket úgy ahogy vannak, ha ök is engem.
Felvetödött bennem viszont egy érdekes elmélet, amivel szeretnék eljátszani mint vallásos, mint ateista válaszolókkal.
Szóval. Vegyük az alap esetet. Van Isten és Sátán, az eredendöen jó és rossz. Viszont biztosan jól itéljük meg az elfoglalt poziciókat? Mit tenne a rossz oldal? Reklámozná magát, komoly energiát fektetne a propagandára. Olyan dolgokról beszélne, hogy milyen jó az ö oldala, és bemocskolná a másikat. Megfélemlítene, és hatalom orientáltan mindenkit és mindent akarna. Ez a keresztény egyházra igaz. Ellenben a jó oldal csöndben lenne, hisz aki akarja úgy is megtalálja. Nem reklámozna, nem fenyegetne. Nem akarna irányítani, mert megbízna a híveiben annyira, hogy az irányítása nélkül is jók lennének.
Senkit nem szeretnék vallási meggyözödésében megsérteni, ez csak egy elvi játszadozás. Kultúrált hozzászólásokat kérek minden válaszolótol!
"a Sátán jóval a kereszténység elött jelent meg, vagyis nem Isten teremtménye"
Az édenben még nem volt kereszténység.
Amúgy a "sátán" az annyit jelent, hogy ellenzék - és mint ilyen, a fogalom tényleg jóval a kereszténység előtt jelent meg.
De a kereszténységen belül az ellenzék később átváltozott ördöggé.
Páran félreértenek.. 1. Itt most nem Isten léte, vagy nemléte a kérdés, bár leírtam, ateista vagyok és ez szerintem magában foglalja az Én véleményemet a témáról. Itt csupán egy elvi kérdés a fö felvetés, amit mindenki a saját szemszögéböl közelít meg. Ezért írtam, mindkét fél véleményét szívesen fogadom. Evidens, hogy egy vallásos ember a Bibliát "használva" boncolgatja a kérdést, míg egy nem hívö, az edig szerzett tudása, és a józan paraszti esze alapján.
2. Nem vallásos létemre olvastam a Bibliát, és szívesen foglalkozom a világ vallásaival, mivel érdekes szociális "jelenség", ami elválaszthatatlan az emberiségtöl ösidöktöl fogva. De nem feltétlenül helyes minden amit gondolok, ezért írtam, hogy javítsatok ki, ha tévedek.
"Szóval. Vegyük az alap esetet. Van Isten és Sátán, az eredendöen jó és rossz. Viszont biztosan jól itéljük meg az elfoglalt poziciókat?"
A Bibliai Isten és Sátán az emberi elme játékszerei csupán,a valóságban nem létezik Isten és Sátán ilyen értelemben.Az emberi elme általában a "jó" oldalra szereti helyezni magát,és ezzel könnyen áteshet a ló túloldalára,és olyankor születik meg az a hozzáállás,hogy "azért ölöm meg a másikat,mert rosszat tett,viszont én Isteni,nemes cél érdekében ölöm meg a tette miatt" Ugye a Bibliában van erre pár példa.Vagy:"Azért kell megtérítenem minél több embert,mert ezzel én jót teszek velük" Ennek a hozzáállásnak a fonákságát nem látják meg sokszor a mélyen vallásos emberek,mivel számukra Isten jelenti a jó oldalt,és ezzel azonosulnak,de azt már nem veszik észre,hogy a Bibliában Isten és a Sátán nem egyszer ugyanazokat a tulajdonságokat cselekszi.Persze érthető,ha Isten öl az jó,ha a Sátán öl az rossz....
Ha olvastad a Bibliát, akkor miért tetted fel a kérdést. Tényleg nem értem.
Ebből a részből semmi sem igaz: Megfélemlítene, és
hatalom orientáltan mindenkit és
mindent akarna.
Sőt abból sem, hogy bemocskolja a Sátánt. Nem, te nem olvastad. Csak azt hiszed és ezt nagyon sajnálom, mert nem tudod, hogy miről maradsz le.
Tudom, hogy mindenki az Ótestamentumba kapaszkodik ilyenkor és igencsak felszínes tudásával igyekszik mocskolni a Bibliát, de ez minket hívőket nem tántorít el, csak nagyon sajnálunk benneteket.
Nem tudom elmondani, hogy mit érzek, ha szerelmes vagyok. Nem tudom elmondani, hogy milyen volt amikor megláttam a gyerekeimet 9 hónap várakozás után. Egy szó van rá, hogy boldogság, de az nem fejezi ki azt az érzést, amit éreztem. Ilyen a hit is. Lehet gyártani undorító teóriákat, de mi már tudjuk, hogy milyen Istennel együtt járni. Szeretni Jézust és látni, hogy ti mennyire próbáltok ez ellen dolgozni.
Ne tedd. Teljesen felesleges. Viszont javaslom, hogy olvasd el a példabeszédek könyvét. Nem kell hinni! Nem azt kérem, hogy térj meg, hanem olvass bele értőn!
Biztosra veszem, hogy Jézus életét ismered. Ezt nem kétlem. De magát a Bibliát nem és ezt kéne pótolni.
Mit indokoljak meg egy tévedésen? Senki nem fogja elolvasni helyetted, márpedig most még ismeret nélkül vagy. Most vagy te megszűnteted a hiányt, vagy egész életedben ebben a téveszmében leszel.
Nekem mindegy mit teszel.
A sátánt kisbetüvel kell irnotok, mert tévedtek az nem egy személy, hanem tulajdonság.
sátán=gonosz
üdv, egy ex sátánista.
A szeretet a döntő ebben a kérdésben....
Döntse el hívő meg nem hívő,hogy mit jelent ez. :)
Kedves Kérdező!
Egyetlen dolgot tudhatunk biztosan,mégpedig azt, hogy semmit sem tudhatunk biztosan. Alapvetően nem egy mindenben kételkedő, pesszimista vagy éppen carpe-diem módon értem ezt. Egyszerűen úgy, hogy 'jó' és 'rossz' ember által alkotott fogalmak, így relatívak. Kapizsgálhatunk valamit az egyetemes igazságból, de valójában nem tudhatjuk, mi valóság és mi illúzió csupán. Itt jön be a hit momentuma illetve a misztikus megtapasztalás. Viszont az mások számára nem adható át tapasztalatilag. Tehát igen, elképzelhető hogy az az oldal, ami a földi világban 'jónak', igaznak van hirdetve valójában nem az. Én személy szerint nagy 'szavazati jogot' adok az intuíciómnak és a természetes bennünk lévő erkölcsi törvénynek. Ezzel csak az a 'gond', hogy nem mindenki van egyforma lelki szinten. Amit te 'rossznak' érzel, azt érezhetem én 'jónak' és fordítva. Érdekes és mindig releváns kérdés ez, sok teológiai, vagy éppen filozófiai művet olvashatsz a témában. De az igazság az, hogy valójában mindenki csak tapogatózik :) Megint csak magánvélemény, de én sosem éreztem 'kósernek' a keresztény tanításokat. Úgy érzem, a keleti vallások, kultuszok tanításai közelebb állnak az igazsághoz. Jó és Rossz létezik, ez tagadhatatlan. A keleti vallásokban a rossz inkább az anyagot jelenti, a materialitás tényében rejtőzik. A Rosszra lehet úgy is gondolni, mint a Jó hiányára, vagy a létezés hiányára, ellenpontjára; a Semmire. Számomra ez egyértelműbb. Valamiért az az érzésem, hogy neked is inkább a keresztény megközelítéssel van problémád.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!