El Camino zarándoklat járható részlegesen?
Most olvastam, hogy nyárra elkészül egy magyarországi szakasza is a Szent Jakab útnak.
Ha valaki csak azt a részt járja be, az is jó?
Tehát El Camino zarándoklatnak számít az, ha valaki csak egy szakaszát teljesíti?
Kicsit most megörültem, hogy lesz hazai szakasza is, ugyanakkor összezavart, hogy nem úgy zajlik az, hogy eldöntöm: csak ezt a szakaszt teljesítem.
Viszont engem nagyon érdekelne ez.
Segítségül , ebből minden kérdésedre választ kapsz :
Köszi az oldalt!
Ezt olvastam, éppen ez miatt írtam ki a kérdést.
Azon az oldalon áll ez is:
"A zarándoklat végén oklevél jár azoknak, akik rendelkeznek zarándokútlevéllel és legalább Pannonhalmától gyalogoltak. A megtett út hosszát a zarándokútlevélbe gyűjtött pecsétek igazolják. Az oklevél kiváltható Lébényben, a Szent Jakab templom plébániáján."
Tehát a kérdésem:
A zarándoklat vége lehet pl. a Szent Jakab Templom Lébényben? Vagy a Szent Jakab Templom Wolfsthalban is?
Tehát nem csak a spanyolországi Templom tekinthető a végnek?
Bocsánat, ha értetlenkedek...de érdekelne. :)
Köszönöm szépen a türelmet és a válaszokat!
Egyetértek az előző válaszolóval: az El Camino nem teljesítménytúra. Te döntöd el, hogy honnan indulsz, és meddig mész. Sokan járják szakaszokban az El Caminót. Az tény, hogy az összes Camino útvonal "végcélja" Santiago de Compostela, a katedrális (kivéve a Finisterre-be vivő utat, aminek a kezdőpontja). De igazából a "megtett út" a lényeg (ami alatt lelkiekben megtett utat is értek). Jó, ha van kiválasztott célpontja az utadnak, és az is jó, ha annak az út lelkületéhez van valami köze (jelen esetben Szent Jakabhoz), de hogy az pontosan mi, azt te döntöd el.
Santiago de Compostelában különben egy latin nyelvű oklevelet állítanak ki azoknak, akik a zarándokútlevelükbe gyűjtött pecsétekkel igazolják, hogy legalább az utolsó 100 km-t gyalogosan (vagy az utolsó 200 km-t biciklisen) tették meg. Ennek mintájára "találták ki" a speciális, lébényi oklevelet, amiről olvastál. Ez utóbbit azoknak adják ki, akik a szintén speciális, magyar zarándokútlevélbe gyűjtött pecsétekkel igazolják, hogy legalább Pannonhalmától Lébényig gyalogoltak. Ez egy szép emlék, de nem az oklevél teszi a zarándokot :)
Egyébként a magyarországi szakaszon már 2009-ben is ment csoportos zarándoklat, és 2011-ben már 95%-os kijelöltsége volt a Budapest-Lébény szakasznak, és talán tavaly jelezték ki a Wolfshtalig tartó maradék részt, így egyénileg is járható már.
Köszönöm szépen a segítséget és a javítást is! :)
Egyelőre még csak a magyar szakaszban gondolkozom.
Köszönöm szépen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!