Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért is kötelező hittanra...

Miért is kötelező hittanra járni? Mi lesz abból, ha nem konfirmálok le? Tán csak nem égetnek el máglyán!

Figyelt kérdés

Azt tudom, hogy kötelező hittara járni, meg van kötve a kezünk. Hetedikbe muszáj lesz konfirmálni, mert 'akkor leszel igazi keresztyén'. Egyszerűen szinte ebből az egészből elegem van, elegem van abból, hogy még mindig nem mindegy, hogy katolikus vagy református. A Biblia azt tanítja, hogy szeressük felebarátunkat, erre a keresztények képesek legyilkolni egymást és a más hitűeket még mindig! Az összes családtagom anyai ágon olyan megszállott, hogy fáj. Nem értek egy szót se, mert a következő szóval meghazuttolják az előzőt. Minden karácsonyra, szülinapra, névnapra bibliát kapok. Most kivétel: Az Urunk élete. Nagymamám (!!!!) mondja nekem, hogy "csak egyszer büntetne meg titeket az isten!" Minket! Mit tettünk ellene? Átmegyünk nagymamám testvéréhez, és a kocsiban nem kapcsolhatjuk be a rádiót, mert rock zene megy benne. Nem akarok ide tartozni! Hiszek istenben, de nem akarok hozzájuk tartozni! Inkább nem lesz törvényes férjem meg gyerekem, de nem, nem jó így valakinek, aki csak őszintén akar beszélni, de mindenki elfolytja, és abban akarok hinni, amiben akarok, anélkül, hogy a szavaikkal máglyán égetnének el! Legalább nem kellene fizetnem a nem is mondom milyen adót.

U.i.: internet-kereszteslovagok és olyanok, akik csak annyit tudnak mondani, hogy menj vissza a homokozóba, kíméljenek!

2013. márc. 20. 16:28
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
Utánanéztem, de én nem hiszek benne. Ha éneklek, akkor nekem is olyan, mintha nem a földön járnék, na de a zene az ilyen... "szó szerint ezt mondta" Ez nem olyan biztos! Ugyanis angolul mondta...
2013. márc. 30. 09:45
 12/23 A kérdező kommentje:

NEM! Most komolyan ez a legfontosabb??!!! Megmondtam, hogy akik csak ilyet tudnak írni, azok ne is írjanak, kösz szépen..

Kérdésedre válaszolva, nem, mert én nem éneklek olyan szutykot (az más kérdés hogy kinek mi tetszik) mert ha éneklek, az nem olyan, mint amit te leírtál, nem idézlek, de komolyan momdom..

És oké, hogy tudsz angolul, nekem is van egy elég rendes angol skillem, de nem biztos, hogy ezt is értette.. Te tudod, hogy mit olvastál..

Talán jöhetnének olyan válaszok is, mint az első pár.

(Megjegyzés: nem csak a szüleim, hanem az egész falu kényszeríti ezt a komfirmálós dolgot)

2013. ápr. 5. 16:18
 13/23 A kérdező kommentje:
Amúgy se hiszek az alteregó humbukban...
2013. ápr. 6. 11:03
 14/23 anonim ***** válasza:
100%

A "mintha nem a földön járnék" az nem egyenlő a testen kívüli élménnyel, kedves 12. Válaszoló. Csak hogy tisztázzuk a fogalmakat. Biztos Te is voltál már nagyon boldog, szerzett Neked valami vagy valaki nagyon nagy örömet - erre szokták azt mondani, hogy "olyan, mintha nem is a földön járnék".

Nem szoktam válaszokra reagálni, de ilyen szintű hülyeséget már rég nem olvastam (pedig egyesek azért tudnak "alakítani" ezen a fórumon...).

2013. ápr. 6. 12:10
 15/23 A kérdező kommentje:
Thank you so much! De komolyan köszi :D
2013. ápr. 6. 16:16
 16/23 A kérdező kommentje:

De egyébként tényleg, a városunkban minden hatodikosnak, aki kereszTYén (direkt emeltem ki) kötelező hittanra járni, és utána hetedikban muszáj komfirmálni. Ez azért van így, mert a városi ötye (öreg tyukok egyesülete) minden tagja református és megszavazták, hogy itt aztán kötelező lesz hetedikben komfirmálni. A polgármester meg elfogadta, nincs még elég térített. Ebbe a hittan nagy körébe beletartozik, hogy kötelező minden keresztény ünnepkor elmenni templomba, fellépni..... Az iskola meg csak segíti őket. Menjenek az idióta kölkök hittanra, rosszat nem tanulnak..(megjegyzem halkan, hogy nagyon jót se, mert elveszik az időt az IGAZI tanulástól) ebben természetesen segítenek nagyszüleim, mondják, hogy, milyen ügyes ez a gyerek, végre megtért, nem lesz ateista ez a gyerek amikor felnő... Nagymamám testvére meg kikészít, komolyan... Neki csak a dunatévé meg az emegy református műsorai léteznek.

Remélem nem untatok senkit, mert most jön csak a java: volt egy barátnőm, akivel azért vesztünk össze, mert én nem voltam olyan fanatikus, mint ő. Minden szombat-vasárnap a katolikus templomban ült, minden hétfőn hittanon. Teljesen ki volt akadva, hogy nekem van kedvenc énekesem, mert szerinte ez definíció szerinti istenkáromlás! Ezután pedig ő k..vázott le engem, mert én nem vagyok olyan vallásos, mint ő..

A szüleim annyit mondanak, hogy menjél csak.. Rosszat nem fogsz ott tanulni.. De az a baj, hogy mióta hittanra járok, azóta az egész kevésbé érdekel... Sokkal, sokkal, sokkal. És ezen egyetlen térítő sem fog változtatni. Az egész egyházat, a reformátussal együtt, undorítónak tartom. Nem megyek templomba imádkozni, ha imádkozni akarok, akkor azt itthon fogom megtenni...

2013. ápr. 7. 11:38
 17/23 A kérdező kommentje:
Ez kicsit hosszú lett o.O ha helyesírási hiba van benne: tabletről írok, és ezt a fajta tabletet nem írásra találták ki..
2013. ápr. 7. 11:39
 18/23 KZitus ***** válasza:
100%

Szia kedves fiatal!

Sajnálom,hogy ilyen helyzetbe kerültél. Én felnőtt vagyok és megdöbbentő, mekkora indulatot tud kelteni benned az ellenérzés az egyházakkal szemben. Az lenne a legjobb, ha találnál egy felnőttet a közeli környezetedben, akinek kibeszélhetnéd az érzéseidet, gondolataidat és számíthatnál a segítségére. Egy darabig még tűrnöd kell ezt a kényszerű helyzetet, de nem tehetsz mást. Csodálkozom a szüleiden, hogyan létezik az, hogy nem veszik észre mennyire rosszul érzed magadat ebben a helyzetben. Próbáltál már beszélni erről velük? Lehet, hogy meglepően jól járnál. Megér egy próbát.

Sok sikert.

2013. ápr. 22. 20:07
 19/23 A kérdező kommentje:

Nagyon köszi az újabb választ.

Próbáltam beszélni a szüleimmel, de nem jártam igazán sikerrel. Azt mondják, hogy miért ne járjak, olyan hülyeség minden nap megkérdezni... Egyedül apukám az, aki érti, mert ahogy a hittant most tanítják, az "felháborító". Nos, nem tudom.. Csak annyit gondolok róla, hogy ilyen fiatalon nem kötelezném el magam egy vallás mellett, amikor mindenki azt mondja nekem, hogy gyerekszemmel még nem tudjuk felmérni az ilyen dolgokat.

2013. ápr. 24. 16:04
 20/23 KZitus ***** válasza:
100%

Szia!

A kommentedből úgy tűnik a papád az, akire számíthatsz. Keress egy jó alkalmat, amikor nem fáradt, esetleg egy közös munka, vagy feladat végzése közben, amikor örültök egymás társaságának, és akkor beszélj vele a nehézségedről, problémádról.

Valóban nem lenne jó ötlet naponta, zaklatni ezzel a kérdéseddel, mert a Biblia is azt írja, "mindennek rendelt ideje van", nos keress egy jó alkalmat erre.

Drukkolok Neked, hogy sikerüljön.

2013. ápr. 24. 20:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!