Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért örülnek az emberek...

Miért örülnek az emberek (vagy a hívők) az új pápának?

Figyelt kérdés
Úgy vélem, teljesen mindegy volt, hogy ki lesz a pápa, hiszen mindenkinek ugyanígy örültek volna. Bármilyen nevet mondtak volna az erkélyről, mindenki könnyes üdvrivalgásba tört volna ki, amint ahogy tört is. És azt is tudta mindenki, hogy mindenképpen megválasztják az új pápát. Mi volt tehát a tét? És mi az örömnek az oka?

2013. márc. 14. 12:20
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
De, de, értem, hogy várakozás izgalma, meg ott helyben. De mi a tét? Mármint az, hogy van-e tét? Hiszen mindegy, nem? Így is örvendezünk, meg úgy is. De kinek? Az ismeretlen, személytelen öreg bácsinak? Mert már akkor is örvendeztek vala, amikor még nem is tudták, hogy ki az!
2013. márc. 14. 13:52
 12/22 Nefri ***** válasza:
100%

A pápa személye egyáltalán nem mind1, hogy kicsoda, de attól függetlenül, hogy kit választanak meg, a katolikusok nagyon örülnek.

Ez látszólag ellentmondásos, de véleményem szerint arról van szó, hogy a katolikusok úgy vélik Isten választja ki az új pápát, a bíborosok csupán az Ő akaratának a közvetítői. Így attól a pillanattól kezdve, hogy Isten kiválasztotta az új pápát bizonyossá válik, hogy az új pápa személye Isten szemében a legalkalmasabb a pápaság élére, azaz ettől a pillanattól felértékelődik a hívek szemében is. Így attól függetlenül, hogy melyik bíboros jelenik meg az erkélyen pápaként, mivel Isten őt választotta, gyakorlatilag a hívek annak örülnek, hogy a lehető legalkalmasabb ember került a pozícióba (mivel csak Istennek van erre rálátása a hívek egyéni véleménye nem számít, illetve felülbírálódik). Ezt tovább fejtve arra jutunk, hogy maga az erkélyen való megjelenés és a hívek Istenbe vetett hitének kombinációja az öröm oka.

Annak a magyarázata pedig, hogy egy biztos eseményen miért kezdenek el örülni az emberek, pedig olyasmi minthogy a gyereknek meg van ígérve az édesség, de amikor ténylegesen megkapja, akkor lesz igazán boldog. Továbbá a pápa nélküli állapot önmagában is nem kívánatos a hívek számára, így ennek lezárása önmagában is egy örömteli hír, mint amikor éhes vagy és végre hozzájutsz az élelmiszerhez.

2013. márc. 14. 13:57
 13/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ez nagyon kimerítő és érdekes volt!
2013. márc. 14. 14:07
 14/22 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon nem mindegy, hogy ki lesz a pápa, hiszen mindegyikük egy bizonyos irányvonalat képvisel. Vannak, akik konzervatívak, akik ragaszkodnak az egyház hagyományaihoz és vannak liberálisok, akik megújítani szeretnék az egyházat, jobban szeretnék, ha az egyház modernizálódna, jobban igazodna a mai modern világhoz. Ez ebből a szempontból kicsit hasonlít a politikára.

Arra pedig, hogy miért örül mindenki az új pápának az előttem válaszoló kimerítő választ adott.

2013. márc. 14. 14:28
 15/22 Hazardteam ***** válasza:
0%
Mindenki:) Hát ez nagyon jó:)
2013. márc. 14. 15:45
 16/22 anonim ***** válasza:
52%

Mint katolikus azt tudom mondani, hogy nekünk egy fontos tényező a pápaság. Nekünk ő Krisztus földi helytartója, továbbá Szent Péter apostol utóda. Mi ezen eretek között képzeljük el az Egyház létét.

A pápa személye nyilván nem mindegy, mert kaphatunk egy totál alkalmatlan valakit is. A katolikusok most nem is elsősorban a pápa személyes adottságainak örülnek (hiszen még nem is ismerjük úgy igazán), hanem magának a ténynek, hogy az Egyház élete megy tovább, van egy pásztorunk, aki vezet tovább minket a Krisztus felé vezető úton. Emellett imádkozunk is, hogy Isten segítse meg az ő munkáját.

2013. márc. 14. 15:58
 17/22 anonim ***** válasza:
*keretek
2013. márc. 14. 15:59
 18/22 anonim ***** válasza:
4%

Olyan az egész mint az Eurovision.

Minden ország reménykedik hogy tőlük kerül ki a pápa, kimennek a térre a kamerák elé lengetni a zászlókat, aztán a végén úgyse az övék lesz a választott.

2013. márc. 14. 17:43
 19/22 Hazardteam ***** válasza:
14%

"van egy pásztorunk, aki vezet tovább minket a Krisztus felé vezető úton"

Én vagyok a jó pásztor - Én vagyok az út, az igazság és az élet: Ezek derengenek? Vagy az, hogy "aki hozzám jön semmiképpen el nem vetem"? Krisztus felé vezető úton? Pásztorunk? Vezet? "Akiket Isten Lelke vezet, AZOK Isten fiai" (és leányai) Nincs kitüntetett emberi vezető, már maga Péter sem volt az és a vélt "utódja" sem az. Ez sima személyimádás, bálványimádás. Még egy mukkot sem tudtok erről a fickóról, de már úgy rajongjátok körbe, mintha valami félisten lenne és "helytartónak" mondjátok. A bibliában SZÓ SINCS (egy se!) "Isten földi helytartójáról" vagy bármi hasonlóról, akármilyen néven nevezve. De még az "igényről" sem, hogy egy ilyen figurának lennie kellene.

2013. márc. 14. 17:56
 20/22 anonim ***** válasza:
33%
Én speciel azért örültem neki, és igen igazad van, bárkinek örültünk volna, aki az erkélyre lép, hiszen a döntés minden bizonnyal Isten akaratát tükrözi, aki a bíborosok által közvetíti gondolatait. Az, hogy Ferenc lett a pápa a lehető legjobb döntés, hiszen Isten akaratából lett vezető. Mindazonáltal a közösségnek szüksége van pásztorra, és ez a poszt több hétig üres volt. Nekem semmi más miatt nem okozott örömet, nem tudom még mit fog véghez vinni, mit tesz a hívőkért, csak imádkozni lehet érte, hogy mindig helyesen cselekedjen.
2013. márc. 14. 19:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!