Ha valaki meggyónja egy papnak, hogy embert fog ölni, mit
tud tenni a pap?
11/18 A kérdező kommentje:
úgy gondoltam, hogy a megölésre szánt embert figyelmeztetné, az meg, hogy nem tudja ki az ember...az egyik az, hogy sok gyóntatófülkében lehet látni, a másik pedig, hogy kisebb közösségben, főleg régebben, ahol a pap töltötte be úgymond a pszichológus szerepét, akkor elmondhatták neki, és a pap ismerte is az embereket.
gyónni nem lehet előre. :) amíg nem tette meg, addig a tervei nem tartoznak a papra.
2009. szept. 12. 14:42
"(Tehát pl. ha valaki meggyónná a 09/11-es merényletet, akkor is csak papi hivatását elveszítve, és Istennek tett fogadalmát megsértve(!) hozhatná ezt a tényt nyilvánosságra. És mint mondtam, pápai felhatalmazással sem teheti meg.)"
Ez emberi hagyomány, vagy Bibliai parancs?!
Mert amennyiben nem a Biblia szelleme adja meg ennek az eljárásnak a jogosságát, akkor nagyon szomorú következményei vannak az emberi hagyományoknak!
És pedig ilyen vezetés NINCS A BIBLIÁBAN.
2009. szept. 12. 16:46
Valóban, gyónni nem lehet előre. Tehát ez nem gyónás, így a papot nem köti a titoktartás.
2009. szept. 12. 19:46
baromság az egész vallás, hogy nemlehet elmondani... mert mért nem? hát ha megölt egy embert akkor most miért ne mondja el a rendőrségen? az meg egy balffaasz aki bevallja akárkinek azt hogy embert ölt. (nem mintha öltem volna, de szerintem az teljesen íkunuku ember, aki még be is vallja valakinek...)
2009. szept. 13. 00:58
"baromság az egész vallás, hogy nemlehet elmondani... mert mért nem? hát ha megölt egy embert akkor most miért ne mondja el a rendőrségen?"
Nem az "egész" vallásról van szó! Ez egy, a sok embertelen emberi hagyomány közül, melyet egyes egyházak szentesítettek maguknak!
A Bibliához köze nincs!!!
2009. szept. 13. 02:53
Ha nem tette még meg, akk megpróbálja lebeszélni, ill nem oldozza fel, ha meg már megtette, akk meg azt kapja elégtételül, h. adja fel magát, mert ha nem, nem nyer bocsánatot...
2009. szept. 13. 22:11
Nem tudom,hogy milyen eljárások vannak a katólikusoknál ,mert én más vallású vagyok.De szerintem egy papot ha felszentelnek az Isten szolgája kell,hogy legyen .Az Isten pedig elítéli a gyilkosságot.(csak egy:káin és ábel)Nem csak elítéli hanem meg is bünteti majd a kellő időben!!Tehát a papnak is kötelessége lenne az élet védelme.Ha valamelyik meg tudja ,hoy mi van készülőben amikor "meg gyónják,elmondják neki"tudatnia kellene az illetékes hatósággal,mert ha nem ezt teszi és mégis megtörténik a tragédia,biztos ,hogy Isten rajta is számon fogja kérni a vérét az áldozatnak.Gondoljunk csak bele,ha Istennek már az az élet is fontos ami pár perce fogant meg ,akkor hogyne lenne fontos az is aki az áldozat. Egy olyan pap aki megakadályozhatna egy tragédiát és nem teszi,szerintem nem tiszteli és semmibe veszi az Isten törvényeit és gonolkodását.Ennyi a véleményem az egészről.
2009. szept. 18. 22:40
Kapcsolódó kérdések: