A monoteizmusnak mi a lényege és magyarázata?
Lényege: Egyistenhit
Magyarázat: Mert így van és kész.
Politesita vagy?
Mert akkor definiáld nekem az isten és istenek fogalmát és magyarázd el, hogy honnan lettek és miért vannak. Milyenek ők? Mitől lesznek istenek és miben mások, mint mi.
Mi a monoteizmus lényege?
Annyi, hogy egy Isten van, aki teremtett mindent.
És tegyük fel, ha több emberi isten van, akkor engem csak az érdekel, amelyik szerető és igazságos.
A többi bukjon fel:)
Végülis a politesita isteneket is lehet értékelni, hogy ki pozitív, ki negatív szereplő.
Az viszont nagyon nem jó, ha én csak mondjuk a pénz istenét imádom és sátánt csinálok belőle. Ez végülis a politeizmus veszélye. A másik pedig az ide-oda nyalás.
Természetesen vannak olyanok, akik komolyan veszik és tisztelik az összes Istent. Az az ő dolguk, szívük joga.
Ha abban hiszel, hogy a Teremtő erkölcsös és jó (-> Jézus tanítása szerint az Atya ilyen), akkor ez nem fér össze a többistenhittel, mint ami van pl. a görög és egyéb mitológiákban, ahol az istenek egymással hadakoznak és nem mondhatóak épp hibátlannak. Ha nem egy Isten van, aki az élen áll és érvényesíti törvényeit, akkor szellemi fejetlenség és káosz van.
Isten a Teremtő, aki teremtette a világot. A többi lény teremtmény.
A lényege,hogy egy Isten létezik.Magyarázata pedig a vallások evolúciója.Az iszlám 1:1-hez,a kereszténység 1:3 arányban hígítja.Ez a jelenlegi "legfejlettebb" verzió.
Hogy később miket találnak még ki,vagy mivé tudják alakítani,az a jövő zenéje.
Szia!
Bocs,hogy belerondítok a kérdésedbe,de számomra az a fura,hogy a monoteizmus,hogy vált a jelenlegi félisten vallássá,amelyben csak az apa,atya jelenik meg?
Mert eredetileg az Isten Atya-Anya:"És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra;...Teremté tehát az Isten az embert az õ képére, Isten képére teremté õt: férfiúvá és asszonynyá teremté õket."
Itt,még férfiú és asszony az Isten egyben!Androgűnosz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!