Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Halállal fogok-e lakolni, ha...

Halállal fogok-e lakolni, ha elkövetem az a bűnt, hogy gondolkodok?

Figyelt kérdés

Ne nevessetek, komolyan kérdezem.

Ugyanis a Biblia a Példabeszédek könyve 3. részében ezt írja:

"Bizodalmad legyen az Úrban teljes elmédből; a magad értelmére pedig ne támaszkodjál."

valamint ezt is:

"

Mert útálja az Úr az engedetlent; és az igazakkal van az ő titka."

2013. jan. 25. 00:13
1 2 3 4 5
 11/48 anonim ***** válasza:

Bölcs Salamonnak példabeszédei » 10. fejezet

"

29

Erősség a tökéletesnek az Úrnak úta: de romlás a hamisság cselekedőinek.

30

Az igaz soha meg nem mozdul; de az istentelenek nem lakják a földet.

31

Az igaznak szája bőségesen szól bölcsességet; a gonoszság nyelve pedig kivágatik.

32

Az igaznak ajkai azt tudják, ami kedves; az istenteleneknek szája pedig a gonoszságot."

2013. jan. 25. 01:29
 12/48 anonim ***** válasza:

Na ezt olvasd el:

Bölcs Salamonnak példabeszédei » 8. fejezet

6

Halljátok meg; mert jeles dolgokat szólok és az én számnak felnyitása igazság.

7

Mert igazságot mond ki az én ínyem, és útálat az én ajkaimnak a gonoszság.

8

Igaz én számnak minden beszéde, semmi sincs ezekben hamis, vagy elfordult dolog.

9

Mind egyenesek az értelmesnek, és igazak azoknak, kik megnyerték a tudományt.

10

Vegyétek az én tanításomat, és nem a pénzt; és a tudományt inkább, mint a választott aranyat.

11

Mert jobb a bölcseség a drágagyöngyöknél; és semmi gyönyörűségek ehhez egyenlők nem lehetnek.

12

Én bölcsesség lakozom az eszességben, és a megfontolás tudományát megnyerem.

13

Az Úrnak félelme a gonosznak gyűlölése; a kevélységet és felfuvalkodást és a gonosz útat, és az álnok szájat gyűlölöm.

14

Enyém a tanács és a valóság, én vagyok az eszesség, enyém az erő.

15

Én általam uralkodnak a királyok, és az uralkodók végeznek igazságot.

16

Én általam viselnek a fejedelmek fejedelemséget, és a nemesek, a földnek minden birái.

17

Én az engem szeretőket szeretem, és akik engem szorgalmasan keresnek, megtalálnak.

18

Gazdagság és tisztesség van nálam, megmaradandó jó és igazság.

19

Jobb az én gyümölcsöm a tiszta aranynál és színaranynál, és az én hasznom a válogatott ezüstnél.

20

Az igazságnak útán járok, és az igazság ösvényének közepén.

21

Hogy az engem szeretőknek valami valóságost adjak örökségül, és erszényeiket megtöltsem.

....

33

Hallgassátok a tudományt és legyetek bölcsek, és magatokat el ne vonjátok!

34

Boldog ember, aki hallgat engem, az én ajtóm előtt virrasztván minden nap, az én ajtóim félfáit őrizvén.

35

Mert aki megnyer engem, nyert életet, és szerzett az Úrtól jóakaratot.

36

De aki vétkezik ellenem, erőszakot cselekszik az ő lelkén; minden, valaki engem gyűlöl, szereti a halált!

Bölcs Salamonnak példabeszédei » 2. fejezet

6

Mert az Úr ád bölcseséget, az ő szájából tudomány és értelem származik.

7

Az igazaknak valóságos jót rejteget, paizst a tökéletesen járóknak,

8

Hogy megőrizze az igazságnak útait, és kegyeseinek útját megtartja.

9

Akkor megérted az igazságot, és törvényt és becsületességet, és minden jó útat.

10

Mert bölcseség megy a te elmédbe, és a tudomány a te lelkedben gyönyörűséges lesz.

11

Meggondolás őrködik feletted, értelem őriz téged,

12

Hogy megszabadítson téged a gonosznak útától, és a gonoszságszóló férfiútól;

13

Akik elhagyják az igazságnak útát, hogy járjanak a setétségnek útain.

14

Akik örülnek gonoszt cselekedvén, vígadnak a gonosz álnokságokon.

15

Akiknek ösvényeik görbék, és akik az ő útaikban gonoszok.

És még rengeteg ilyen van.

2013. jan. 25. 01:38
 13/48 anonim ***** válasza:

Gondolkodni pedig nem bűn, pont a hamis proféták miatt. (a hiszékenység nem jó)

Több helyen is írva van, hogy legyünk eszesek, bölcsek csak a szemetet kerüljük el ás a bűnt.

Utolsó idézetem ide:

Ézsaiás próféta könyve » 5. fejezet

20

Jaj azoknak, akik a gonoszt jónak mondják és a jót gonosznak; akik a sötétséget világossággá s a világosságot sötétséggé teszik, és teszik a keserűt édessé, s az édest keserűvé!

21

JAJ AZOKNAK, AKIK MAGOKNAK BÖLCSEKNEK LÁTSZANAK, ÉS ESZESEK ÖNNÖN MAGOK ELŐTT!

22

Jaj azoknak, akik hősök borivásban és híresek részegítő ital vegyítésében;

23

Akik a gonoszt ajándékért igaznak mondják, és az igazak igazságát elfordítják tőlük:

24

Ezért, mint a polyvát megemészti a tűznek nyelve, és az égő széna összeomlik: gyökerök megrothad, virágjok mint a por elszáll, mert a seregek Urának törvényét megvetették, és Izráel szentjének beszédét megútálták.

2013. jan. 25. 01:59
 14/48 A kérdező kommentje:

7-es: szerintem meg egy ellenmondásos, zavaros, néhol jó, néhol meg elképesztő butaságokat író legenda gyűjtemény.

Hol ezt írja, hol a szöges ellenkezőjét.

Hanuman: hát ott áll a kérdesemben:

"Bizodalmad legyen az Úrban teljes elmédből; a magad értelmére pedig ne támaszkodjál." (Péld 3, 5)

"Mert útálja az Úr az engedetlent; és az igazakkal van az ő titka." (Péld 3, 32)

[link]

Azaz ha használom az értelmemet, akkor engedetlen vagyok. Ha pedig engedetlen, akkor utál az Úr! Az utáltosság búntetése - meg ahogy több helyen is áll a Bibliában, pl. Mózes könyvében a melegekkel kapcsoltban - a halállal lakolás!

Tiszta sor, nem?

Bár félek ezzel a gondolat menettel is már óriási bűnt követtem el, és már semmi nem ment meg engem a pokol tűzétől. Nyilvánvaló, hogy az agy és gondolkodás, csakis a Sátántól származhat.

12: az amít írtál, az pontosan engem igazol. Nem szabad gondolkodnom, mert akkor hátha ellenvéleményre jutok, az Úr már pedig nem tűri az ellenvéleményt.

"JAJ AZOKNAK, AKIK MAGOKNAK BÖLCSEKNEK LÁTSZANAK, ÉS ESZESEK ÖNNÖN MAGOK ELŐTT!"

2013. jan. 25. 09:47
 15/48 anonim ***** válasza:

01:38, a tudomány itt nem a mai értelemben szerepel, hanem tudás, felismerés, tanítás, stb., akár vallási értelemben.

Szerintem a Biblia nem magát a gondolkodást ítéli el, hanem az Istenben való kétkedést. Gondolkodás alatt azt érti, hogy racionális érvekkel akarja valaki bizonygatni Isten létezését. Ehelyett nyugodtan el kell fogadni, nem kell sokat filózni, hogy létezik-e, igazak-e a tanításai, bízni kell benne. Maga a gondolkodás nem bűn. :)

2013. jan. 25. 10:20
 16/48 anonim ***** válasza:

Csak akkor, ha nem álcázod magad elég jól, és az inkvizíció észreveszi rajtad.

De eddig tök jó a kamuflázsod! :D

2013. jan. 25. 10:52
 17/48 anonim ***** válasza:

Az idézet, amelyre hivatkozol azt jelenti, hogy ne a saját eszedben bízz, hanem az Úréban, mert az ő bölcsessége végtelen, az Ő bölcsessége mellett még a legintelligensebb, legműveltebb ember esze is eltörpül. Ezt azért fontos tudnunk, mert ily módon Ő mindent jobban tud, mint mi.

Szó sincs arról, hogy ne gondolkodjunk. Dehogyisnem kell gondolkodnunk (mindjárt kifejtem). Csak épp sosem szabad elfelejtenünk azt, hogy az Úr végtelenszer bölcsebb nálunk, így senki se szálljon el a saját "nagy" eszétől.

Szóval, miért írtam azt, hogy dehogyisnem kell gondolkodnunk: az Úr nem gépiesen cselekvő bábokat szeretne, nem véletlen hát, hogy szabad akaratot, és a használatához szükséges tudást adott nekünk. Azért adta ezeket, hogy használjuk őket. Az aztán már a mi felelősségünk, hogy jóra használjuk az eszünket és a szabad akaratunkat, és hogy helyes döntéseket hozzunk.

Mert útálja az Úr az engedetlent; és az igazakkal van az ő titka."

Az engedelmeskedéshez pedig gondolkodás, helyes döntések, sőt bölcsesség is szükséges. Persze engedelmeskedhet valaki kényszerből is (pl. azért jár istentiszteletre, mert a szülei elcipelik), de egy másik részben le van írva az is, hogy a kényszerből való engedelmesség csak félsiker (legalább engedelmeskedik, ez is valami), de az Úr előtt az az igazán kedves, aki saját szabad akaratából, legjobb belátásából engedelmeskedik.

Magyarán megérted, hogy a parancsolatok betartása a te javadat szolgálja, ezért betartod őket. Nem azért, mert különben a szüleid haragudni fognak pl., hanem mert megérted azt, hogy a parancsolatok érted vannak. Ha így, saját döntésednél fogva engedelmeskedsz, akkor cselekszel igazán helyesen.

2013. jan. 25. 11:00
 18/48 anonim válasza:

Kedves kérdező !

látom nem sokat értettél meg {kvázi,semmit} amit az első hsz.-ban írtam...mert újra ezt kérdezed:

"ha használom az értelmemet akkor engedetlen vagyok"

NEM ,nem vagy engedetlen,ha Te használod,csak az a baj,hogy nem Te használod az értelmedet,hanem fordítva....az elme uralkodik rajtad,az elme használ téged ,sokkal inkább..!

mondtam neked,próbáld ki,hogy ne gondolkodj egy darabig..

akkor valószínűleg tapasztalni fogod,hogy nem vagy képes nem gondolkodni,örökös gondolkozásra vagy kárhoztatva...!

na akkor ki is uralkodik,ki is gondolkodik...?

a gondolat,az elme igazából azt csinál veled szinte amit csak akar.

ha csak 10 percig képes vagy semmire de tényleg semmire "gondolni" helyesebben fogalmazva kiüresedni teljesen a gondolataidtól...

akkor szólj nekem létszi..és én megemelem a kalapom...pom-pommm :))

2013. jan. 25. 11:21
 19/48 anonim ***** válasza:

"7-es: szerintem meg egy ellenmondásos, zavaros, néhol jó, néhol meg elképesztő butaságokat író legenda gyűjtemény.

Hol ezt írja, hol a szöges ellenkezőjét. "

Kedves kérdező, te magadnak válaszolsz?

Egyébként pedig meg kell látnod, hogy éppen te vagy az élő példája annak, amit kritizálsz. A hamis tudomány, a maga előtt bölcs ember tipikus példája, mely ok emberre jellemző.

Sajnos ezt sokan félreértik a hívők közül is, mivel egyes egyházak mást tanítanak az igaz hitről, a valódi megismerésről. Azt vallják, amit a 15-ös válaszoló is bizonygatott, de a Biblia nem azt tanítja az igazság megismeréséről.

"a tudomány itt nem a mai értelemben szerepel, hanem tudás, felismerés, tanítás, stb., akár vallási értelemben."

Az isteni igazság (mely a bibliában szerepel) egybeesik, egy kell, hogy essen a mai kor HITELESEN BIZONYÍTOTT tudományával. A probléma ott van, mikor nem kellőképpen igazolt, sőt a valóságban áltudományos eszmékre alapozzák sokan a világnézeteiket, melyeket a hivatalos tudomány ma gyakran "tényként" tálal, holott nem az. Ilyen a darwini evolúciós elmélet is. Félrevezető okfejtések születnek ilyenkor, mellyel hamisan azt a látszatot keltik az tömegekben, hogy a Biblia téved, pedig csak arról van szó, hogy a szóban forgó állítás sem nevezhető ténynek!

"Szerintem a Biblia nem magát a gondolkodást ítéli el, hanem az Istenben való kétkedést."

A Biblia istene valójában nem ítéli a racionális gondolkozást, sőt ELVÁRJA. A kételkedés egy másik kérdés:

(Héberek 11:6) "Hit nélkül pedig lehetetlen Isten kedvére lenni, mert aki elébe járul, annak hinnie kell, hogy ő van, és hogy megjutalmazója lesz azoknak, akik komoly igyekezettel keresik őt."

Persze, hinni kell, hogy Ő létezik, de ez a hit nem szabad, hogy csak sejtéseken, vagy vak hiten alapuljon.

"Természetesen minden háznak van készítője, de aki mindent elkészített, Isten az." (Héberek 3:4)

Vagy: (Róma 1:20) "Mert az ő láthatatlan tulajdonságai világosan látszanak a világ teremtésétől fogva, mivel az alkotott dolgokból érzékelhetők, igen, az ő örök hatalma és istensége, úgyhogy nincs mentség számukra"

A Biblia álláspontja az igaz hitről, vagyis a valós bizonyítékokon alapuló hitről tehát egyértelmű, meg kell győződni racionálisan a tudományos és a vallási igazságról, melyeknek egybe kell esniük. Ma éppen erre alapoz a nemzetközi ID (Intelligent design) mozgalma, ami azt vizsgálja, hogy a tudományos bizonyítékok egyre erőteljesebben bizonyítják egy intelligens alkotó szükségességét (ertem.hu). Persze ezzel csak a régi igazságot támasztják alá, de szükség van rá, mivel a megtévesztő áltudomány hamis világnézeteket gyárt.

"Gondolkodás alatt azt érti, hogy racionális érvekkel akarja valaki bizonygatni Isten létezését."

Igen, ez az emberek közös "nyelve", amit mindenki megért, éppen ezért nem helytelen az ésszerűséget alkalmazni, mint megismerési módszert, sőt elengedhetetlen. Az "istenhitedet" nem pusztán egyfajta "belső hangra", vagy valamiféle "tudatalattira" kell alapoznod, mert a pszichiátriák is tele vannak az ilyenekkel (ott dolgozom). Nem, ezzel szemben a Biblia világosan arról beszél, hogy alaposan és ÉSSZERŰEN meg kell vizsgálnia az embernek a valódi(!) tényeket és úgy dönteni.

(Cselekedetek 17:11) "Ezek pedig nemesebb gondolkodásúak voltak, mint a tesszalonikaiak, ugyanis a legnagyobb készséggel fogadták a szót, naponta gondosan vizsgálva az Írásokat, hogy úgy vannak-e ezek a dolgok."

Ez a minta!

2013. jan. 25. 11:40
 20/48 anonim ***** válasza:

Mindenért meg leszünk ítélve még a kimondatlan szavainkért, gondolatunkért is.

Bizalommal kell lennünk Isten iránt. Hányszor van az a mi életünkben is, hogy jobban tudjuk a másiknál mit kell tennie, hiszen ez a mi meglátásunk, és ez a helyes. Valójában ami helye az egyedül Isten akarata. Rá kell támaszkodni, minden helyzetben, még akkor is ha nem értjük miért kerültünk abba az élethelyzetbe, vagy bármilyen kellemetlen dologba ami nehéz számunkra. A mi gondolatainknak nem szabad az első helyen lenni. Csak a másodiknak. Ami első az a biblia szava, és ha azzal mindig egyetértésbe kell lenni gondolatainknak. Sokféle ember van, mindegyik másképp gondolkozik. Mi lenne akkor, ha mindeni a saját maga értelmét tartaná igaznak? Valahol ez van ma is a világban. Az önközpontúság, másnak dirigálunk, megmondjuk neki a magunkét, a másik ember felé helyezzük magunkat. Ez ellentétes a bibliával.

Úrra való támaszkodást, bizalmat sokszor nem érjük. Hiszen nehéz. Nehéz egy gyereknek is amikor az szülők iránt engedelmesnek kell lenni. Amikor kigondol valamit és helyesnek tart. Foggal körömmel tartja magát az ő kis igazságához. pl Reggeli előtt csokit akar. Mindent meg is tesz ennek érdekében, hogy igazát kivívja, elmegy a végső határokig, még a földhöz is hozzávágja magát, hogy neki legyen igaza. Bár mi már tudjuk, hogy helytelen a viselkedése de neki kicsi a tudata. Hiába vagyunk felnőttek sokszor nekünk is kicsi a tudatunk. Bölcsesség adja az igazi tudást.

2013. jan. 25. 13:30
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!