Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A legtöbb vallás miért tartja...

A legtöbb vallás miért tartja úgy, hogy az állatoknak nincs lelkük?

Figyelt kérdés

Ez csak a saját maguk megnyugtatására szolgál, hogy békésen ehessenek húst?

Egy állatnak is ugyanúgy vannak érzései, képes örülni, lehet szomorú, stb.

2013. jan. 17. 18:23
1 2 3
 11/26 Ozmium42 ***** válasza:
A Károli fordításban szó szerint így szerepel.
2013. jan. 17. 23:20
 12/26 anonim ***** válasza:

Nos itt nem az a lényeg, hogy némely "vallás mit mond vagy tanít, hanem az, hogy a Teremtő nézetével terveivel egyezik-e?

Örök életet az embernek tervezte, nem az állatoknak

Amikor a Biblia azt írja, hogy a halál ’bejött a világba’, arra utal, hogy az ember nem úgy lett megteremtve, hogy meghaljon. Ami az embereket illeti, az időskor és a halál annak az eredménye, hogy az első ember fellázadt Isten ellen. Az állatok viszont nem úgy lettek megalkotva, hogy örökké éljenek (1Mózes 3:21; 4:4; 9:3, 4).

Az emberek másmilyennek lettek teremtve, mint az állatok. A mi létformánk magasabb az állatokénál, mint ahogy az angyaloké is magasabb az emberi létformánál (Héberek 2:7). Az állatokkal ellentétben az ember „Isten képmására” lett megalkotva (1Mózes 1:27). Valamint az állatokkal ellentétben a Biblia Ádámot ’Isten fiának’ nevezi (Lukács 3:38).

az állatokat nem.

És míg az állatoknak korlátozott élethossz adatott meg, az ember a földi örök élet kilátásával lett megalkotva Zsoltárok 37:29).

(Zsoltárok 37:29) 29 Az igazságosak öröklik a földet, És örökké rajta lakoznak.. . .

Melyik állat az akiről ezt ellehet mondani?

Ilyet csak emberre mondhatunk

Jézus Krisztus azt mondta, hogy „az örök élet” elnyeréséhez hitet kell gyakorolnunk, és ismeretet kell szereznünk Istenről — erre az állatok képtelenek (János 3:36; 17:3). Ezenkívül a Biblia ’a természettől fogva megfogásra és elpusztításra született oktalan állatokhoz’ hasonlítja a feltámadásra méltatlanokat (2Péter 2:9–12).

Ahogy korábban beszéltünk róla, az emberekkel ellentétben az állatok nem lettek Isten képére teremtve az örök élet kilátásával. A Biblia azt mondja, hogy Isten úgy teremtette meg az embereket, hogy ’az örökkévalóságot is az értelmük elé tárta’, az állatokról viszont nem olvassuk ugyanezt (Prédikátor 3:11, Újfordítású revideált Biblia).

Nos ez a lényeg nem az, hogy ki mit mond...

2013. jan. 18. 00:59
 13/26 A kérdező kommentje:

Röviden és tömöre: Az állatok képtelenek behódolni a hülye világvallásoknak, képtelenek pénzadományokat nyújtani a számukra, ezért nem is veszik őket semmibe.

Köszönöm mindenkinek!

Inkább megmaradok a humánusabb keleti tanok mellett.

Na köszöntem!

2013. jan. 18. 08:16
 14/26 anonim ***** válasza:

Ozmium42-nek:

Károli Gáspár féle fordítás

"Mert a testnek élete a vérben van, én pedig az oltárra adtam azt néktek, hogy engesztelésül legyen a ti életetekért, mert a vér a benne levő élet által szerez engesztelést."

Magyar Bibliatársulat - Új protestáns fordítás

"Mert a test lelke a vérben van, és én az oltárra adtam azt nektek, hogy engesztelést szerezzen értetek. Mert a vér a benne levő lélek által szerez engesztelést."

Szent István Társulati Biblia

"Hiszen a test élete a vérben rejlik. A vért azért adtam nektek, hogy az oltáron elvégezzétek vele az engesztelés szertartását életetekért, mert a vér szerzi meg az engesztelést az élet számára."

Káldi-Neovulgáta

"A test lelke ugyanis a vérben van, és én a vért arra rendeltem nektek, hogy engesztelést végezzetek vele lelketekért az oltáron és a vér a lélek által engesztelésre szolgáljon."

(3Móz 17:11)

Akárhogy csűröd-csavarod a dolgokat a szövegkörnyezetre hivatkozva, egyértelmű, hogy valótlan az állításod. A Biblia sehol nem írja, hogy kifejezetten csak az állatok lelke van a vérükben.

Az idézett fordításokból világosan kiderül, hogy általánosságban beszél a testről, mint olyanról, aminek "a lelke a vérben van". Ráadásul a Szent István Társulat és Károli Gáspár fordítása nem is a lélek szót használja, hanem az életet, ami csak erősíti azt a nézetet, hogy jelképesen értendő mindez a lélekre vonatkozóan.

"Nos ez a lényeg nem az, hogy ki mit mond..."

Igazad van, 12-es! Ezért nem is tudtál meggyőzni az igazadról!

2013. jan. 18. 14:26
 15/26 anonim ***** válasza:

Kérdező: Bocs hogy a lelkedbe gázoltunk de szerintem te tetted fel a kérdést nem pedig mi írkálunk neked privibe a véleményeinket. Ez az egyik a másik pedig: Szerintem sincs az állatoknak lelke. És itt most tisztáznék is valamit. Nem kell velem egyetérteni de szerintem így van: Az ember maga a lélek. Isten az embereket léleknek teremtette nem pedig hús vér embernek. Hisz miért van akkor hogy halál után(már aki így gondolja) a lélek a mennybe vagy a pokloba száll? A mostani testünk csak azért van, mivel a lélek nem tud megtapasztalni bizonyos dolgokat, mert magasabb szintű lény. Pl nem sérülhet meg, nem tud szagolni, tapintani... stb és a haláltól sem fél :)

Nost ezt azért írtam le hogy érthető legyen miért nem lehet leke az állatoknak. A lélek tanulni jött a földre, nem pedig öszönök alapján élni. Egy állatnak sincs holnap tudata. Nem tudja és nem is foglalkozik azzal mit eszik holynap, mit fog csinálni, hol fog aludni. Egyszerűen csakis a pillanatnak él. Egyáltalán nincs jövő képe. Azt sem tudja mit fog csinálni egy óra múlva. Ezzel szemben az embernek nincsenek fejlődési korlátaik. Az állatoknak vannak. Kommunikálni sem tudnak egymással magas szinten(hogy megoszthassák a gondoloataikat), az ambíció is hiányzik belőlük, egyáltaláán nem tanulnak meg csak úgy semmit viccből, az ember pedig a céljai megvalósítása érdekében meg tanul bizonyos dolgokat még ha szerinte nem is hasznos. És ne keverjük össze azzal, hogy az állatok is betaníthatók bizonyos dolgokra. Persze, ha nincs jutalom falat azt sem tudja mit kellene csinálni az ember ezzel szemben más. Ő nem a jutalom falatokért tanul meg dolgokat hanem saját maga miatt. Ja és még valami eszembe jutott: az állatok nem látják be ha hibáztak, nem képesek elnézést kérni, nem tudnak csak alap dolgokat kimutatni. Ezzel szerintem eléggé egyértelművé tettem hogy számomra az állatok le vannak butítva és nem képesek bizonyos korlátokat átlépni. Nem képesek a fejlődésre. Csakis ösztön lények.

2013. jan. 19. 09:59
 16/26 anonim ***** válasza:
0%

Kedves kérdező. Az állatoknak nincs lelkük. Szerinted van. A növényeknek miért nincs? Ha van, akkor őket miért csonkítod meg? Vagy inkább éhen halsz? Nem bántóan kérdezem, hanem tanító jelleggel, de be lehet látni, hogy egyes élőlények fontosabbak, mint mások.

Azok az élőlények, akiket az ösztöneik vezetnek, nem úgy szeretnek, mint mi, képtelenek az agapéra, azok biztosan alsóbbrendűek.

2013. jan. 19. 13:09
 17/26 anonim ***** válasza:
A növényeknek is van lelke, szóval erről ennyit. Az megint más kérdés, hogy a keresztény tanok szerint nincs. A buddhista tanok szerint van.
2013. jan. 19. 14:21
 18/26 A kérdező kommentje:

Nem tudnak gondolkodni? Igazán?

Olvass el pár tanulmányt a delfinekről, varjakról. Vagy csak nézd meg a hangyák világát.

Ha nincs, ami motiválja őket, akkor hova kellene fejlődniük?

Akkor szerinted az afrikai, Dél-amerikai törzseknek sincs lelkük, mert megelégszenek azzal, amijük van és nem akarnak többet?

Ha a kereszténységén múlott volna minden, most is a középkorban élnénk. Galileit is meg akarták égetni, mert mást mert mondani, mint a pápa.

Enyyi!

2013. jan. 19. 16:15
 19/26 anonim ***** válasza:

"...Az állatoknak nincsen lelkük...."

Ennek az állításnak meg nincsen semmilyen bibliai alapja.

"Ha a kereszténységen múlott volna minden, most is a középkorban élnénk...."

Kedves kérdező, a kereszténység ebben a kérdésben megosztott, vagyis nincs egységes állásponton. Egyes keresztények úgy tartják, hogy az állatoknak is van lelkük, míg mások ezt a nézetet elvetik. Én az előbbiek csoportjába tartozom, mert nemcsak hiszem, hanem biztosan tudom, hogy az állatoknak van lelkük, ami ugyanolyan érzékeny, mint az embereké. Erre rengeteg bizonyíték található a Szent Írásban.

Hidd el, hogy a keresztény emberek között jelentős többségben vannak azok, akik elvetik az állatok lelkének létét tagadó hittételeket. Éppen ezért neked is csak javasolni tudom, hogy ne ezek alapján ítéld meg Jézus földi tevékenységét, hanem aszerint, hogy mi volt az igazi célja az Ő eljövetelének.

2013. jan. 19. 23:22
 20/26 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Miért is lennénk még mindig a középkorban? A kereszténység nélkül az ókorban lennénk, az emberek 90%-a rabszolga lenne, csak szenvedne, semmilyen mulatsága nem volna. A maradék 10% az ókori szerszámokkal művelne földet, és feleannyi kajája lenne, mint a középkoriaknak, akiknek fejlettebb eszközeik voltak, amiket a szerzetesrendek terjesztettek el.

De ennek a 10%-nak is csak a felnőtt, férfi tagjainak lehetne öröme, akik a feleségeikkel meg a gyerekeikkel, szolgáikkal kényük-kedvük szerint bánhatnak, megölhetik, kínozhatják, megerőszakolhatják, eladhatják őket. A rendszer fejlődésre képtelen lenne, mint ahogy az is volt kb. Kr. e. 100 óta, csak Caesar meg Augustus enyhítettek.

Ezen kívül az embereket a középkorban az Egyház oktatta, tehát nélküle nem lettek volna tudósok. Ennyit arról, hogy a kereszténység a tudomány útjában állt.

2013. jan. 20. 14:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!