Aki ismeri a görög katolikus vallást, röviden el tudná magyarázni a "lényegét"?
A görög katolikus nagyon hasonlít a római katolikusra. Csak a szertartásuk más. A templomban pl. nincsenek padok, a hívők állnak a szertartások alatt. A nők nem mehetnek be a szentély mögé, csak a férfiak. Gyónásnál a pópa nem gyóntatószékben ül, hanem áll. A gyónó előtte térdel, és úgy gyónik. Amikor feloldozza, akkor beteríti a palástjával.
Áldozni nem ostyával, hanem kenyérrel és vízzel áldoznak. Ilyenkor, vagy bejövetelkor a középen levő Mária képet megcsókolják a hívek. Egy külön helyiségben levő asztalon gyertyát gyújtanak a kérésük teljesítésére.
De sokszor viszik a friss kenyeret megáldatni a pópával.
Majdnem jó, amit az első leírt, csak az a gond, hogy az nem a görög katolikus, hanem inkább a görög keleti.
Nekem a családom egyik fele görög katolikus, ugyanúgy azt vallják, mint mi (a rómaiak), egyedül a liturgia más, meg házasodhat az alsópapság.
Egyértelműen a római katolikushoz állnak közelebb, ugyanúgy elfogadják a pápát, mint az Egyház látható fejét. Sőt annyira közelebb állnak, hogy én mint római katolikus gyónhatok, áldozhatok is görög katolikus papnál. A hívők felfogása egyéntől függ. Én úgy vettem észre, hogy (kicsit hasonlóan a görögkeletihez) inkább szeretik a hitet az érzelmek felől, illetve az esztétikum felől megközelíteni. Erre szolgál a díszes, kissé teátrálisabb liturgia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!