Jehova tanúi és a pünkösdi-karizmatikus keresztények mit gondolnak egymásról?
Milyen hitűek?
az mindegy, egy biztos:
Jehova Tanúi gyűlölői!
@ Kérdező
Nézd, a pünkösdi-karizmatikus keresztény egyházak (jelen esetben Jehova tanúi és a Hit Gyülekezete) tanításaikat tekintve van amiben egyeznek, de sok lényeges dologban viszont nem.
Nézeteltérésük teológiailag van, ami értelmezési eltérésekből ered.
Egyébként nem utálják egymást, nem lépnek fel egymás ellen, stb. Nem osztják mindenben a másik teológiáját, de elfogadják egymást úgy hogy 'vannak', és kész.
Természetesen tévtanítóknak tartjuk őket,hiszen alapvető bibliai igazságokat tagadnak.De imádkozni kell értük,hogy Isten nyissa fel egyszer a szemüket és ragadja ki ebből a sötétségből őket.
Egy pünkösdi
13
"Nézd, a pünkösdi-karizmatikus keresztény egyházak (jelen esetben Jehova tanúi és a Hit Gyülekezete)"
Nézd, ameddig nem vagy tisztában a pünkösdi karizmastikus szó jelentésével, addig légyszíves ne irj olyat, ami nem fedi a valóságot. Ugyanis az álatalad felsorolt két felekezetből, csak a HGy az ami pünkösdi karizmatikus.
@ előbbi válaszadó
Jó, lehet hogy neked van igazad: én úgy tudtam a Jehova tanúiról, hogy ők is pünkösdi karizmatikusak.
Igaz, utánanézhettem volna és nem tettem. Bocsi.
De szerintem abban nem tévedek, hogy a Hit Gyüli és a Jehova Tanúi nem utálják egymást, nem lépnek fel egymás ellen. Nem közösködnek ugyan számos teológiai nézetben, de ennek ellenére elfogadják egymást úgy hogy 'vannak'.
-------------
Visszatérve a kérdező által feltett témára, azt nem tudom, hogy ezeknek egyenként egymással mi dolguk, de a Hit Gyüli nem foglalkozik egyikkel se (nem mintha bírálattal lenne bármelyik iránt is, csak éppen nem ez a dolga. Én legalábbis sohasem hallottam ezek felől semmilyen említést).
Szerintem egyik fél tanítása se támogatja a gyűlöletet és mivel mindketten Krisztus követőnek vallják magukat, így van közös pont, de mindkettőnek vannak teológiai kilengései.
Megvilágítandó a különbségeket mindkettőnek megpiszkálom a kényes pontjait, bevállalva a szeretetükből osztogatott lepontozásokat :-)
1. A Tanuktól azt kérdezném, hogy amennyiben elfogadják a mai bibliát, úgy a János 3.16 elololvasását követően is fenntartják-e, hogy Jézus egy teremtett lény, aki igazából angyal (hirvivő)? Többek közt az említett igerészben is rögzítésre került, hogy Jézus, nem más mint Isten EGYSZÜLÖTT Fia. Nincs tévedés vagy fordítási hiba, a görög eredetiben itt a "monogenész" szó szerepel ami igenis egyetlen nemzettet jelent vagyis "egyszülött"
Azonban aki túl hamar ragad követ a megkövezésükre annak figyelmébe ajánlom az 1 János 4. 1-3 igeverseket.
2. De azért a pünkiket is kóstolgassuk, bár szeretem őket :-) Szóval ők karizmatikusok, abban a tudatban, hogy a karizma=ajándék ami legfőképp a nyelveken szólás. Hát nem az. Az ajándék görög szava a "dórea" és az Igében sehol nem szerepel a nyelveken szólás vonatkozásában. Annál gyakoribb például a Szentszellem vonatkozásában, vagyis a Szentszellem az ajándék, nem a nyelveken szólás.
A "khariszma" a "khara"=öröm szóra épül, az ezt követő "isz" az előbbi okozatát jelenti (Kharisz=örömokozat) és a "ma" végződés pedig mindezek hatása, vagyis a karizma="öröm-okozati-hatás" Természetesen összejön a dolog, hogy az ajándékba kapott Szentszellem ránk száll (külön téma, hogy betölt-e vagy ránk száll) és ez olyan örömöt okoz, aminek hatására az ajándékozott ujjong, dicsőít és akár nyelveken karattyol (hallelujah), de ami a legfontosabb, hogy a nyelveken szólás semmiképp sem kötelező velejárója annak, ha valaki a Szentszellemet kapja ajándékba. (aki másképp vallja az olvassa el újra az Újszövetséget)
9.
"Ezen kívül aki tagadja Jézus halálát ami a mi megmentésünk az valóban megérdemli azt amit az egyik válaszoló irt, és meg is fogja kapni."
A legkényelmesebb dolog ráhúzni a másik emberre, hogy megérdelmi, amit kap, miközben nem is ismered azt a másik embert. Nagyobb fáradság kicsit jobban megismerni azt a másik embert és megpróbálni megérteni, miért tagadja, amit te nem, hátha eléggé nyilvánvaló okai vannak, amiről nem is ő tehet. Ennek azonban a felszínes vallásos emberek nem szeretnek utánajárni, mert ez nagy fáradsággal jár. Egyszerűbb elmondani, hogy te úgyis elkárhozol, ha meg nem változtatod a gondolkodásodat. De miért változtatná meg, amikor a gondolkodásának a gyökere sokkal mélyebben van, amit ha jobban megértenél, nem akarnál már rá ilyeneket mondani, hogy elkárhozik, hanem segítenél rendbe rakni olyan dolgokat, amikről nem is ő tehet. Már ha egyáltalán tudnál te magad segíteni ezen. Mert ehhez is érteni kell, nem képes rá akárki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!