Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit tudtok mondani a Hit...

Mit tudtok mondani a Hit Gyülekezete tagjairól? Milyen tapasztalataitok vannak velük?

Figyelt kérdés
Sokmindent lehet hallani, de én inkább személyes véleményeket kérnék.
2012. dec. 30. 22:04
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
84%

Én nem igazán ismerem a HGY-t, de az emberek alapvető felfogásáról már van egy kis tapasztalatom, egy kis objektívséget vinnék bele a megítélésbe a jobb felfogás érdekében.

Egy gyülekezet alapvetően érdemes a tagjairól megítélni. Egy tagot alapvetően a hozzáállásából kell megítélni. Aki csak félinformációkat idefröcsög, azzal szinte kár is foglalkozni, ez inkább a kívülállókra vonatkozik. Kzs megnyilvánulása egész korrekt, aránylag jó képviselője itt a HGY-nek, viszont ő is elköveti azt az alapvető hibát, hogy szinte teljes információ hiányában ítélkezik egy férfiről, miközben azt a komplex szituációt nem ismeri, ami aközött a pár között zajlott.

Másik problémája, hogy az egész HGY-ről beszél, miközben tudhatná jól, hogy nem mindenhol úgy működik, ahogy neki az elő van adva. Különben nem lenne ennyi rossz vélemény.

Amit mond, az igaz, de csak az ő környezetére vonatkozik. Hogy máshol hogy működik, azt sokan leírták ugyancsak félinformációkból, de valamelyes szinten igazuk van, nem mindenhol az az idillikus kép uralkodik, ahogy kzs leírja. A saját példámból tanulva (teljesen más élethelyzetből, de hasonló szituációból) azt tudom mondani, hogy a véleményeket összegezve vannak jó oldalai, és jó közösségei a HGY-nek, de egyes helyeken kellemetlen meglepetések érhetik az embert.

2012. dec. 31. 01:40
 12/27 anonim ***** válasza:
100%
Miért nem mész el a Hit gyülekezetébe, hogy személyesen győződj meg róla? Ne más szemével szemléld a dolgokat! :) Szerintem.
2012. dec. 31. 08:40
 13/27 anonim ***** válasza:
100%

Katolikus vagyok.

Ennyi bevezetővel azt gondolom, nagyjából mindenki azt várja, hogy csupa negatívumot mondjak a Hit Gyülekezetéről. Hát maga az egyház valóban nem túl szimpi nekem, a vezetője még kevésbé....

Ugyanakkor van egy nagyon jó barátom, aki közéjük tartozik. És sokak tapasztalatával ellentétben még hitbéli kérdésekről is nagyon jól el tudunk beszélgetni. Azt hiszem, az oka egyszerű: ez emberfüggő. Ő ahhoz az egyházhoz tartozik, én ehhez. A beszélgetéseinkben megbeszéljük ugyan a hitbéli különbségeket, ha kell, elmagyarázzuk egymásnak a köztudatban élő félreértéseket, de ami a legfontosabb: örülünk annak, amiben egyetértünk, mégpedig az egyetlen élő Istennek. És bár cserélgettünk pl. zenéket, elhívtuk egymást misére, Istentiszteletre, ez kb. arra irányult, hogy bemutassuk a másiknak a miénket, nem pedig a térítésre. És ez így jó.

Szóval: a Hit Gyülekezete tagjai mind különböző emberek, nem hiszem, hogy lehet róluk egységes véleményt alkotni. Az említett barátom hite mély, ennek ellenére nem mondanám agymosottnak (hiszen akkor valószínűleg szóba sem állna velem, mégis nagyon jó barátok vagyunk). Ez az "agymosás" is sztem emberfüggő. van, akinél így működik. Ez szerintem sem jó. De az intelligens embereknél nem így van, ők abban az egyházban is intelligens emberek maradnak, mint bárhol máshol. A saját egyházamban sem szimpatikus a fanatikus, szűk látókörű ember. Ez nem hiszem, hogy egyházfüggő.

2012. dec. 31. 09:39
 14/27 anonim ***** válasza:
21%

A Hit Gyülekezetében az ADAKOZÁS úgy történik, hogy KOSÁRRAL VÉGIGMEGY EGY EMBER az adott területen. Egy másik ember egy másik területen.

De ez egyszerre történik, és gyorsan történik, ÉS TELJESEN ANONIM MÓDON. /kzs/

Bocsánat, de ez minden, csak nem ANONIM MÓDon való adakozás...

2012. dec. 31. 10:13
 15/27 kzs ***** válasza:
100%

Köszi az elismerést.

Jólesett, annak ellenére, hogy nem ez volt a célom. Egész egyszerűen a saját tapasztalataimat írtam le, amit a debreceni és a pesti csarnokokból merítettem.

Még csak itt voltam, máshol nem.

Ezt írod rólam: "szinte teljes információ hiányában ítélkezik egy férfiről, miközben azt a komplex szituációt nem ismeri..."

Valóban nem ismerem konkrétan az egész szitut, hiszen nem velem történt. Én bennem csak az van, hogy nem lenne az az ok, amiért én otthagyjam a családomat.

A gyülekezet által kiadott, családdal kapcsolatos CD-s tanításokat mind ismerem, és ezek kivétel nélkül a család megerősítését tartalmazzák. Persze nem voltam jelen a regionális Istentiszteleteken (emiatt nem is hallhattam a Dunaújvárosi, Hatvani, Nyíregyházi, Egri, stb. tanításokat), de nem látom be, miért kéne fenntartással kezelnem tőlük akármit is.

Nézd, a SzentÍrásban benne van az, hogy amit a legjobban takargatnak, azt fogják a háztetőkről kiáltani. Innentől kezdve, ha bármi visszásság merülne fel akármelyik regionális helyen, biztos hogy feljutna a pesti vezetőséghez.

De ilyenről a mai napig nincs tudomása senkinek se.

Mindezzel nem azt akarom mondani, hogy a Hit Gyüli tökéletes egyház. Nem, és nem is lehet az.

Csak próbál tökéletes lenni, azáltal, hogy a legjobb meggyőződése alapján tölti be a hivatását: hirdeti a SzentÍrást és követi Isten Szellemét - úgy ahogy azt kell.

Hogy miért írom ezt? Azért, mert ha olvasod az evangéliumot. abban kiderül, hogy Jézus munkásságát sem fogadta el mindenki, sőt némely vallásban jártas személyek egyenesen a gonosz művének tekintették azt, amit csinált. És Jézusról van szó, aki Istennek a tökéletes világossága volt (és ma is az).

És akkor hol van a Hit Gyüli?

Ha annak idején sokan fenntartásokkal kezelték Jézust, akkor mirefel kezelnék a Hit Gyülit (azon belül a vezető lelkészt) másképpen?

Emiatt van, hogy sokan a Hit Gyüliben a rosszat látják, holott biztos hogy jól csinálja azt, amit csinál.

Egyébként nem állítom, hogy minden bírálat merő rosszindulatból fakadna.

Van amikor csupán kérdés fogalmazódik meg, hogy miért támogatja a Hit Gyüli Izraelt, vagy mi a nyelveken szólás lényege... ezzel nincs semmi gond, és megválaszoljuk a hozzá kapcsolódó igékkel.

De az olyan koholmányokat, mint kiátkozás, családok züllesztése, meg imakommandó... na az ilyen már abszolút gonoszságból fakad. Vagy gondolod hogy ezeknek nem lenne következménye? Szó nélkül belemennének az emberek olyanba, hogy mások ellen imádkozzanak, és ugyanígy eltűrnék, hogy szétzüllesszék a családjukat?

Van amikor már magam sem tudom, hogy sírjak vagy nevessek azokon a baromságokon, amiket némely okoskák itt leírnak.

De megválaszolom, mert amíg olyan egyházakat nem piszkálnak, akiket pedig inkább kéne, merthogy a tanításaikat egész egyszerűen nem lehet hova tenni... de hát ezekkel minden rendben. Már csak a Hit Gyülivel van a gond...

Hát én erre teszem azt, hogy leírom azt, amit én tapasztaltam idestova 13 év (most januárban lesz) távlatából.

Ennyi.

2012. dec. 31. 12:13
 16/27 kzs ***** válasza:

@ "ma 10:13"

Ezt írtam én: "A Hit Gyülekezetében az adakozás úgy történik, hogy kosárral végigmegy egy ember az adott területen. Egy másik ember egy másik területen.

De ez egyszerre történik, és gyorsan történik, és teljesen anonim módon."

Már ne haragudj, de mi az amit nem értesz ezen?

A sorok között végigmegy egy ember, te pedig bedobod azt az összeget, amit akarsz.

Ugyanez van a katolikus egyházban is, csak ott nem kosár van, hanem persely egy hosszú rúdon, amit elibéd nyújtanak. Nem kosár hanem persely.

Az anonimitás abból fakad, hogy mindenki név nélkül dob be, és NEM írnak le semmit, hogy "pl. Kis Gézáné 500 forintot adott". Nem írnak le semmit, és egy-két ember (akik körbejárnak a kosarakkal), valószínűleg képtelenek lennének észben tartani, hogy melyik ember mennyit adott.

Egyébként pedig itt a gyülekezeten belül senkinek nincs köze ahhoz, hogy X mennyit adott. A Biblia úgy fogalmaz, hogy adományainkat titkon Isten felé kezeljük, vagyis ne emberek tetszésére adakozzunk.

Ez szintén az anonimitást jelenti.

2012. dec. 31. 12:28
 17/27 anonim ***** válasza:
0%

Nos nem ismerem nagyon a személyeket, csak egy kettőt akik a szomszédságomban laknak.

Igazából amit a Sándor csinál velük az nem tetszik.

Egyszer véletlenül belehallgattam egy műsorába, és elhűlt az ereimben a vér, amikor kijelentette, hogy Jézus Spirituális lényként élt itt.

A biblia pedig mindent ami spirituális , vagy azzal foglalkozik elítél, nem keresztényi. s ez csak az egyik kijelentése, és tette amivel nem értenek egyet sokan velem együtt.

2012. dec. 31. 15:19
 18/27 kzs ***** válasza:

@ "ma 15:19"

Ezt írod: "...kijelentette, hogy Jézus Spirituális lényként élt itt."

> Aááá, szerintem valamit félreérthettél.

Minden egyház azt vallja, hogy Jézus testben élt itt ezen a földön (ez természetesen nem jelenti azt, hogy szellemileg, lelkileg ne lett volna itt, de NEM jelenti azt, hogy kizárólag spirituális (vagyis szellemi) lett volna.

Na de tudod mit? Segíts ki: mellékeld az említett Istentisztelet idejét, és - ha tényleg erről volt szó (amit kétlek) - én magam fogok rákérdezni.

-----------------------

Ezt írod: "A biblia pedig mindent ami spirituális , vagy azzal foglalkozik elítél, nem keresztényi"

> Nem. Azt ítéli el a Biblia, aminek a középpontjában nem Isten Szelleme áll. Ilyen pl. Simon mágus tevékenysége, vagy az Apcsel könyvében a lánynak a jövendőmondása: na ezek ellen ténylegesen fellép a SzentÍrás, és mint varázslást, bűbájosságot nevezi meg. Olyan tevékenységeket, amik gyűlöletesek Isten szemében.

De az Isteni Spiritualitás minden esetben a SzentÍrás kijelentéseire épül, és az ilyen egyáltalán nem elítélendő. Sőt sokkal inkább ezt kell követni.

Szerintem erről szólhatott Sándor beszéde.

2012. dec. 31. 17:13
 19/27 kzs ***** válasza:

@ "ma 15:19"

Még annyit tennék hozzá, hogy Jézus a Szent Szellem által vitte véghez a csodákat. Ilyesféleképpen valóban Spirituális (vagyis szellemi) volt. Az a kijelentése, hogy "én és az Atya egy vagyunk" is konkrétan a Szellemi valóságára vonatkozott.

Tehát a spiritualitást lehet így értelmezni, és ez teljesen összhangban van a SzentÍrás álláspontjával, mert ez Isten Szent Szellemére vonatkozik.

Úgyhogy ha Sándornak megtörtént a szóbanforgó kijelentése, akkor ez erre vonatkozhatott.

A Hit Gyülekezete ugyanis teljesen elfogadja azt, hogy Jézus fizikailag (vagyis testben is) itt volt ezen a földön.

2012. dec. 31. 17:55
 20/27 anonim ***** válasza:

Nem voltam jártam még az istentiszteletükön, nem is szándékozom, így nyilván saját tapasztalataim nincsenek. Valóban sok rosszat hallani felőlük, de véleményem szerint mindenhol vannak idióták, és normális emberek, ez nem vallásfüggő. Ráadásul egyazon vallás felekezetei között is sok különbség van.

Nekem több hitgyülis ismerősöm is van (számszerint 6), 5 közülük teljesen átlagos, megnyerő, kedves ember, akik tiszteletben tartják a más vallásúakat. Soha, egyetlen egyszer sem próbáltak becserkészni, sőt, még csak nem is beszélnek a vallásukról, mivel tudják, h nekem más a hitem. Ezzel szemben van 1 ismerősöm, aki amióta belépett, szó szerint "meghibbant". Éjjel-nappal hirdeti mindenhol az igét, engem pedig válogatott szidalmazások közepette elzavart a p*csába, mert nem voltam vevő a térítgetésére (még mielőtt meg leszek vádolva, én egy percig sem voltam vele pofátlan, megköszöntem a fáradozását, és elmagyaráztam neki, h miért nincs rá esély sem, h én is belépjek).

Ebből én 2 dolgot vonok le következtetés gyanánt.

1.) Eggyel kevesebb embernek kell boldog karácsonyt kívánnom.

2.) Van aki elég intelligens a kulturált vallásgyakorláshoz, van aki nem. Ez van, és ez ráadásul nem kizárólag a Hitgyülire redukálódik, a katolikusoknak, a reformátusoknak, a zsidóknak, stb... ugyanúgy vannak fanatikusai.

2012. dec. 31. 23:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!