Mi az elfogadható bűn? Létezik ilyen egyáltalán? Gondolok itt arra, hogy ha megöl valaki egy tömeg/sorozatgyilkost, akkor a vallás szerint bűnnek számít az?
A kérdésem, mindegyik vallásra vonatkozik, nem csak a Katolikus Keresztény Egyházra, hanem minden másra.
Tudom, nem könnyű egy kérdés, mert nézőpont válogatja, mert van, ahol a tömeggyilkost, hősnek tekintik. Gondolok a múlt századra, de tömeggyilkosok ma is léteznek.
Kedves Kérdező!
Annyi féle választ lehet adni a kérdésedre, ahányan olvassák azt.
Mivel a bűn fogalmát Isten fogalmazta meg és előbb vagy utóbb Ő fogja számonkérni mindenki bűnét, ezért az Isten szava a mérvadó a válasz(ok)ban. Nincs elfogadható bűn, de van szándékos és van öröklött bűn. Ezért írta Pál apostol hogy "a bűn zsoldja a halál, az ajándék pedig, melyet az Isten ad, örök élet, Krisztus Jézus a mi Urunk által" Róma 6:23
A gyilkossággal kapcsolatban egyszerűen az van írva:"ne gyilkolj." 2Mózes 20:13. Az, hogy az emberek kiskapukat keresnek a gyilkolászásra, az minden ember magánügye, de nem fog büntetlenül maradni. A Biblia Istene pontosan látja mit művel az ember ezen a téren, ezért figyelmeztet, ne tegyük. "Mivel nem hajtják végre hamar az ítéletet a gonosz tettért, ezért merül bele az emberek fiainak szíve, a gonoszság cselekvésébe."Prédikátor 8:11
Szerinted elfogadható bűn lenne, ha (háború esetén) a magyar katolikus katona lelőné az olasz vagy angol katolikus felebarátját?
Emberek kiagyalhatnak mindenféle kiskapukat, de Istennél "nincsen változás, nem fordul mint az árnyék." Jakab 1:17
Tanulj meg keresztényként Krisztusi módon gondolkodni, akkor nem lesznek kétségeid ezekben a kérdésekben, mert ha jól értettem te is keresztény vagy, márpedig Krisztus csak egyféle képen tanított, amikor itt volt a földön.
El tudod őt képzelni gépfegyverrel a kezében?
"tömeggyilkosok ma is léteznek."
Vérök legyen rajtuk, hisz nem állotak meg az igazságban.
Olvasd el az ószövetséget!
A kereszténység "alapműve", a Biblia világosan megkülönböztet két fogalmat: ölés és gyilkolás. A különbség a kettő között a szándékosságban, tervezettségben rejlik; mindkettő probléma, azaz bűn, de igazából a gyilkolás a nagyobb gond. Már az ószövetségi időkben is voltak rendelkezések az ilyen ügyekben való eljárásra: teljes körű kivizsgálás, utána ítélethozatal. A szándékos gyilkosságra nem volt bocsánat, nem lehetett megkegyelmezni a gyilkosnak. A véletlenül (baleset folytán vagy önvédelemből) történt emberölések elkövetői számára ún. menedékvárosokat hoztak létre; ezek egyik funkciója az volt, hogy megvédjék az elkövetőt a "hivatalos ítéletet" esetlegesen semmibevevő, vérbosszút követelő emberektől.
Ha bővebben érdekel a téma, van egy nagyon alapos és részletes PhD anyag a neten, be tudom másolni a linkjét.
Mindezek után még mindig nem könnyű a kérdésedet megválaszolni. Én azt gondolom, hogy egy tömeg- vagy sorozatgyilkos véletlen megölése semmiképp nem megbocsáthatatlan bűn; a szándékos ölés, azaz a gyilkosság pedig egy nagyon nehéz és bonyolult, morális, etikai, erkölcsi, filozófiai kérdés. Merthogy ezzel esetleg további emberéletek százait, ezreit lehet megmenteni.
Például 2012. 12. 14-én Newtown város (USA, Connecticut állam) egyik iskolájában (Sandy Hook School) két idióta / pszichopata / elmebeteg / stb. meggyilkolt 6 tanítónőt és 20 kisgyermeket (6 és 7 éveseket). Az egyik tanítónő legalább a saját tanítványait meg tudta menteni, mivel elbújtatta őket; a terrorista állatoknak pedig azt mondta, hogy a tornateremben vannak...
Egy Facebook-profil:
Nem tudom, mi történt az elkövetőkkel eddig; de hogy örökre kivonnám őket a forgalomból minimum sötétzárkában, az biztos. Ha Connecticut államban van halálbüntetés, akkor remélhetőleg és valószínűleg az vár rájuk.
Nemrég egy másik kérdésnél pont én vetettem fel hasonló problémát egyébként. :)
Nem az a lényeg hogy mit teszel, hanem hogy hogyan teszed. A kungfu mestereket arra tanítják hogy hogyan kell úgy ölni hogy az ne legyen bűn. Ne legyen karmikus következménye.
Ha az egóból ölsz akkor az így is úgy is bűn lesz
A Sandy Hook féle brutális gyilkosságnak egy elkövetője volt csak, az is öngyilkos lett még ott helyben és azért ölt meg 26 ártatlan embert, mert haragudott az anyjára és így akart bosszút állni rajta, mivel az ebben az iskolában dolgozott. :(
Azt hiszem direkt gyilkolni bűn, mert a bosszú joga Istené és nem másé. A büntetés joga pedig az igazságszolgáltatásé.
Köszönöm a válaszokat!
Mindenkit zöldet adtam!
Megjegyzem: senkit sem akarok önkényesen megölni, de a bírósági határozat, mi alapján döntő tény? A halálbüntetéssel kapcsán is voltak rossz emberre kiszabott büntetések.
Válaszom: Isten sosem áll bosszút semmiért. Mindig csak a mégtöbb kínzást előzi meg.
Kérdező: Nem lehetünk biztosak a bíróság igazában, ezért kell inkább a többi büntetésformát alkalmazni, de nem bűn, ha a bíróság valakinek további bűneit csak a likvidálással látja megelőzhetőnek (persze a lehető legjobban kell eljárni, a titkosszolgálati filmbeli gyilkosságokat nem támogatom).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!