A buddhizmus bálványimádás?
nem mert nem a szobrot imádod
ennyi erővel akinek van máriaszobra az is bálványtimád
szóval nem...nem bálványimádás
-Nem bálványimádás de - elsősorban - nem is vallás, hanem világnézet (mentalitás). Nem egységes mit ahogy a kereszténység/keresztyénség, iszlám8Siita, szunnita) vagy a judaizmus (ortodox / neológ ) sem az.
Szerintem meg az első válaszoló nem gondolta komolyan, a "<3"-ből ítélve.
FAIL
Szerintem neked fogalmad sincs arról, hogy mit jelent a bálványimádás. Ajánlott lenne utánaolvasni. A buddhizmus egy életmód, egy szemléletmód egy nagy adag filozófiával nyakon öntve, amit azért neveznek vallásnak (sőt, világvallásnak), mert egyszerűen annyi híve van. Természetesen van neki mitológiája, vannak isteneik, akik előtt, vagy akikhez imádkoznak és áldoznak, de ezeket a dolgokat nem olyan látványosan viszik véghez, mint a keresztényeknél. Az áldozat például nem feltétlenül jelenti egy élőlény életének a kioltását, egyszerűbben oldják meg; az istenszobrok áldozati tálkájába rizsszemeket, gabonaszemeket és áldozati süteményeket helyeznek.
Továbbá praktikusan megoldották az imádkozás kérdését is az imahengerekkel és imazászlókkal. Hiszen egy pásztorember lehet éppen analfabéta is, aki nem tudja megtanulni az imaszövegeket, ha viszont megforgatja az imahengereket - amelyek belsejébe imakönyvek lapjai találhatóak - ahányszor fordul a henger, annyi imádság száll az égiekhez. Az imazászlókra pedig imaszövegek vannak festve, és ahányat lebbennek a szélben, annyi ima száll az égiekhez.
A legtöbb földi vallás bálványimádás szerintem hiszem a bálvány csak megtesiti az imádott dolgott szellemet istent stb.Nem a bálványban hisznek hanem abban amit megtestesit.
De szerintem budhát inkább tanitómesternek lehetne nevezni mint istennek.
Az előbbi kijelentésem tudom sokakat felháborít de ez van a katolikus vallás bizony bálványimádás azon felül több évszázados parasztvaítás ami kihasználta az a tényt hogy az emberek hinni akarnak a természet felettiben.
Mert ugye a bibliából indul ki a katolikus vallás és ha jól tudom ott nics szó se szentekről se pápáról nem kért fel isten Jézus óta senkit,hogy képviselje az érdekeit ezért szerintem bárki lehet önjelölt pápa .
És a szentképeket és szobrokat sem kérte senki.
Nem hiába vált anyifele a keresztény vállás Pl: a reformátusoknál is vannak képek de nem ahhoz imádkoznak.
És tudom,hogy ez ellen az írás ellen valaki nagyon durván fog tiltakozni,de ne felejsen el egy tényt amit ez a kiforgatott vallás művelt:Invizició.sötét középkör(ami ugye nem kis mértékben vetette vissza a tevhnológiai fejlődést.Na és persze a boszorkány égetések és ezt mint a pápa rendelte el akit halála után is istenitnek imadnak és tisztelnekj érte hioszen már szent de akkor mért ne avassuk szenté Hitlert is hisz ő fele annzi rosszat sem tett mégis megvetik érte.
Sokan félreértik a bálványok tiltását a kereszténységben. A bálványok lényege az, hogy egy tárgyban hiszel, nem Istenben. Az is bálványimádás, hogyha valaki a pénz válik élete értelmévé. Vagy, hogy tévézhessen folyton.
Hogy jön most ide a kereszténység? a buddhizmusról volt szó. Mi köze ehhez az Inkvizíciónak? Egyébként az ereklyekultusz tűnhet bálványimádásnak, pedig ott is Isten hatalmának tisztelete nyilvánul meg, nem az ereklyéé. Ahogyan a vallási jelképek is csak jelképek, nem a jelképeket imádjuk, csak közvetítő és jelző szerepük van (pl. a kereszt a templom tetején jelzi, hogy ez egy templom). Ha valaki mondjuk egy szobrot magát kezdene el istenként imádni, na az bálványimádás.
Egyébként noha Buddha nem isten a buddhista tanítás szerint, de a buddhizmus szerint is léteznek istenek. És nem bálványimádás, mert nem tárgyakban hisznek. Erkölcsi tanítása egyébként meglepően sok egyezést mutat a kereszténységével.
Érdekes kérdés ez, mert pl. egy könnyező képhez emberek milliói zarándokolnak évente, és magának a képnek tulajdonítanak csodatévő, gyógyító erőt. Pedig pl. egy könnyező Szűz Mária képné (pl. Máriapócs) a kép csak eszköz az égiek közbenjárására.
A buddhisták sem konkrétan Buddha szobrát tisztelik, hanem a szobor Buddha jelképe, és magát Buddhát tisztelik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!