Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ezeket miért tiltják a valláso...

Ezeket miért tiltják a vallásos iskolákban? Vagy miért próbálják tiltani a vallásos embereknek?

Figyelt kérdés

ez a kérdés onnan merült föl, hogy egyik ismerősömnek jártam tegnap az iskolájában, ami egy katolikus iskola és hát valahogy szóba került a piercing és hát mondta, hogy náluk be van tiltva a lányoknak a köröm festés, a műköröm, illetve csak alkalmakkor festhetik ki magukat és senki nem hordhat piercinget se tetoválást, nameg fültágítót.

sok helyen hallottam azt, pl hittan órán, hogy egy hívő lány ne fesse magát meg ne hordjon műkörmöt..

de én ezt komolyan nem értem, végig néztem az összes parancsolatot, illetve azok részleteit, és sehol nincs meg tiltva az, hogy az ember adjon egy kicsit a külsejére ha akar, most akkor ez mi?

akkor ütközne törvénybe ha magamnak vagy másnak szúrnék piercinget, mert akkor veszélyeztetem magam vagy mások egészségét avval, hogy kellő ismeretek hiányában eltalálhatok egy pontot amivel bajt csinálok.

de amúgy alapvetően nem bűn az, hogy ha valaki kifesti magát, vagy befesti a körmét, vagy műkörmöt rakat fel és az se ha valakinek piercingje vagy tetkója van.

akkor megértem, hogy ha valaki vallásnak akarja szentelni az életét mint pl a papok, az alapjáraton az egész életét Istennek szenteli és nem a külsejével fog foglalkozni, de én mint mondjuk egy átlagos hívő miért ne hordhatnék fültágítót vagy pc-t?

(mert amúgy hívő ember vagyok, volt fültágítóm kb fél évig, de utána anyám kibalhézta, hogy ezt egy vallásos embernek tilos, persze azóta is hordom néha sunyiban.)

2012. dec. 2. 21:50
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
66%

9-es: akkor ezeknek tetszik a marha nagy luk a fülükben? Kizárt.

Persze ha meg kineveti őket a társadalom, mert bohócnak néznek ki, akkor meg jönnek az elfogadással, holott pont ők lázadnak a társadalom ellen.

2012. dec. 3. 06:08
 12/23 anonim ***** válasza:
38%

Ezek nem a test tisztasagarol szolnak, tehat igenyes lehetsz, de amiket felsoroltal mar a testnek a szepitese, ezzel mar artasz a tisztasagnak, a termeszetes tisztasaganak,

hiszen mukorom, tetovalas, arc festese stb., ezek mar szepitkezesi technikak, amiket minden vallasban tiltanak. Nem beszelve a kulonbozo karikakrol, ami valoban nem csak termeszetellenes, de artalmas is lehet, egeszsegkarosito pl.

2012. dec. 3. 06:47
 13/23 anonim ***** válasza:
89%

A fő bűnök egyike nem a hiúság? Nem vagyok vallásos, de szerintem ehhez lehet köze. Azért a sminkelés nem sugároz éppen feslettséget, ácsi. Nem tudom melyik válaszoló írta ezt, de mintha kissé túlzás lenne. Ha valaki egy natúr sminkkel feldobott arcra azt mondja, hogy feslett nőszemély, azzal nem kell foglalkozni. A szép smink a természetes szépség kiemelésére, vagy felturbózására szolgál, ezért evidens, hogy nem a paráznasághoz, hanem a hiúsághoz van köze. Valamennyi hiúság mindenkibe szorult aki kicsit is ad a külsejére. Jártam templomba régebben, még emlékszem a kifestett, kicsípett nyugdíjasokra. Vagy csak 18 alatt bűn a bűn?

Iskolában azért nem jó a műköröm pl, mert akadályozó tényező és baleseti veszélyforrás lehet tesiórán mondjuk. Úgyhogy én sem engedném a gyerekemnek. A smink: ebben nincs semmi, tizenévesen tök rondának láttam magam szempillaspirál nélkül, aztán kinőttem. Igen, a hiúság, én legalább elismerem:D Minden második tini eredendően elégedetlen a külsejével. Egyébként pedig nem a paradicsomban élünk, nem árt valamelyest alkalmazkodni. Bizonyos törzseknek is van saját vallásuk, közben pedig festik magukat. A feslettek. Fültágító: nekem speciel nem tetszik, de a felnőtt, önálló emberek viseljék, ha akarják. Gyereknek butaság, minden csoda 3 napig tart. Ja, de azért kiröhögni nem szoktam senkit miatta. Nagy parasztság, szégyellhetné magát mindenki, aki kiröhögi a többi embert ezért vagy azért. Fogadni mernék, hogy ez Istennek nem jön be. Inkább fesse magát a gyerekem ahelyett, hogy kiröhög embereket. Gonosz dolog, és neveletlen is. Magamba néznék, hol ronthattam el.

2012. dec. 3. 07:38
 14/23 anonim ***** válasza:
30%

Nem szégyellem. Mert aki lázad, és még fel is hívja magára a figyelmet, az vállalja a következményeit.

A saját gyerekem kinevetném, ha ilyennel jelenne meg előttem. Majd kiszedném a füléből. Emberek vagyunk, nem állatok, akiknek ilyen izék kellenek az orrukba, fülükbe, ahol tudják vezetni őket.

Elfogadásról meg nem kéne papolni, hisz előtte meg éppen a kifestett öregeket említette, nem túl pozitívan.

2012. dec. 3. 07:43
 15/23 anonim ***** válasza:
77%

"oké hogy azt mondjátok hogy felnőtt korban más a helyzet, de mi számít felnőtt kornak?"

Amikor szellemileg érett az illető. Nem vagyok nagy amerika-fan, sőt...de egy dolgót jól csinálnak: ott a felnőtté válás korhatára 21 év. Magamon tapasztaltam, hogy nekem 21 éves korom körül kezdett megjönni az eszem, s a legtöbb ismerősömnek is, tehát ez a standard életkor szerintem elfogadható. 18 évesen szerintem még nagyon gyerek valaki, bármit is mondjon...nem dolgozott, nem volt egyetemen, alig van élettapasztalata, lehetne sorolni...egyszerűen gyerek.

"+csak mert 18 évesen még javában középiskolába jár az ember"

Hát, nem tudom, szerintem azért nem annyira, én 17 és fél évesen már érettségiztem gimiben....

2012. dec. 3. 08:17
 16/23 anonim ***** válasza:

A tetkóval és a piercinggel az a gond, hogy a testünk templom (ez az Újszövetségben olvasható), és mint ilyen, tiszteletben kell tartanunk, nem helyes, ha gyakorlatilag eltüntethetetlen ábrákat varratunk rá vagy kilyuggatjuk.

A műkörömmel, körömlakkozással, sminkeléssel bibliai értelemben semmi probléma nincs. A Biblia azt tanítja, hogy legyünk visszafogottak, külső megjelenésünkben is kerüljük a szélsőségeket, úgy gondolom, hogy erre a tantételre alapozva tiltják ezeket a dolgokat, ahol tiltják. Az én véleményem az, hogy bibliai értelemben a sminkelés, a körömlakkozás és a műköröm megengedett, mindössze a túl erős, feltűnő, hivalkodó sminktől, körömtől, stb.-től kell távol tartanunk magunkat.

2012. dec. 3. 10:01
 17/23 anonim ***** válasza:
67%

Ez kulturális szint kérdése is. Fiataloknál alapvetően a feltűnést, kitűnést szolgálja, amelyre az az iparág - rendkívüli profitábilis volta miatt - nagy erővel rászállt, azt sugallva, hogy ettől lesz valaki menő. Kevesebb ismerettel ennek könnyű bedőlni. Nem lesz ettől senki menő, csak nevetséges. Persze saját kulturális rétegében lehet, hogy irigylik.

Egy 20 év alatti (meg feletti is) fiatal teste igen ritka kivételtől eltekintve önmagában szép és tetszetős, nem nagyon lehet javítani rajta (csak rontani). A kevés kivétel viszont inkább orvosi eset, ahol - ha lehet - azokkal az eszközökkel kell változtatni.

Az ember sajnos öregszik, ezért a kor előrehaladtával - akiknek erre szükségük lehet, vagy így érzik magabiztosabbnak magukat - bizonyos jótékony fedésekre, figyelemelterelésre sor fog kerülni. De ez inkább a szépségipar praktikus ága. Egy szép ajakfestés elterelheti a figyelmet az arc apró problémáiról (ha az nem kezelhető), egy jó fülbevaló hasonlóan, de elképesztő helyekre elhelyezett piercingről ezt nehéz elmondani.

Nem azért tilos az iskolában, hogy a szülőnek (tanárnak) legyen igaza, hanem azért, mert abban a korban természetesek a túlkapások, és az ebből eredő problémák ellen ez a legegyszerűbb és ellenőrizhető, végrehajtható módszer.

2012. dec. 3. 10:50
 18/23 anonim ***** válasza:

A 16-s válaszoló kiegyensúlyozott (mellesleg Bibliai!) válaszával értek egyet. Sajnos vannak, akik korán kezdik, persze ilyenkor mindig az is kérdés, hogy egyáltalán miért "kezdik" el? Általában belső, önértékelési probléma azoknál, akik túlzott hangsúlyt fektetnek a külső megjelenésre. Nem ítéli el a Biblia sem a nők szépítőszereit, és ékszereit, de van egy határ. Sokaknak sajnos ez a belülről jövő hiányérzet, elég szélsőséges és gusztustalan dolgokban nyilvánul meg.

Persze elismerem, hogy néhányaknak nagyon előnyös külsőt ad ez, nincs is ezzel semmi baj.

Ugyanez vonatkozik a tetkóra is, tetézve azzal, hogy sokszor a fiatalon, elhamarkodottan csináltatott tetoválás, később kínossá válik. Nem is beszélve arról, hogy általában kikkel azonosít. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden tetkós börtönviselt, vagy bandatag, de ezekben a körökben még mindig azonosító bélyeg.

Láttam egy Új-Zélandi filmet egyszer (nem sokszor látunk ilyet), aminek a végén a két testvér egymásra talál, az idősebbik szélsőséges életet élt és volt rajta tetkó is. Mikor kibékültek az öccsével, megkérdezte tőle, hogy akar-e ő is olyan tetoválást. A fiatalabbik azzal válaszolt, hogy köszi, de neki ez belül van!

Szerintem ennél szemléletesebben nem lehetne elmondani, hogy nem elsősorban a külsődön kell megjelenítened az "egyéniségedet", hanem belül kell annak lenned, a szellemiséged legyen ép és egészséges, akkor nyert ügyed van. Ezt semmilyen tetkó, semmilyen külső dísz nem fogja helyettesíteni!!

2012. dec. 3. 10:58
 19/23 anonim ***** válasza:

Az államiban sem kéne ilyeneket viselni. Majd viseli, ha leérettségizett és elment az iskolából.

Elképesztő, hogy a tőlem csak pár évvel fiatalabbak (22 vagyok) hogy néznek ki iskolaidőben! Tizenéves lánykák látszanak simán 30-asnak, ráadásul a rosszabbik fajtából, a fiúknak s*eggig letolva a farmer, hogy kilóg a fél alsójuk!

2012. dec. 3. 19:44
 20/23 mustafa33 ***** válasza:

A tágított fülűeknek ajánlanám még az ajakkorongot (lásd még -tányérajkú indiánok).

A tágítót meg használhatnák fitymaszűkület ellen, hogy ne keljen körülmetélni őket ☻

2012. dec. 4. 02:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!