Honnan ered a katolikusoknál keresztvetés, mikortól van?
Senki sem tagadhatja, hogy sokan vallási meggyőződés nélkül vetnek keresztet. Amikor megkérdeztek egy ausztrál labdarúgót, miért vet keresztet a focipályán, beismerte: "Azt hiszem, csak babonából." Nem meglepő, hogy ennek a szertartásnak már a kezdetektől fogva babonás színezete van. A 'The Catholic Encyclopedia' ezt írja a keresztvetésről: "A kezdet kezdetétől fogva fegyver volt, amelyet a sötétség szellemei ellen alkalmaztak az ördögűzéseknél és a szellemidézéseknél."
Ez egy nem bibliai misztérium, mint a háromság.
A keresztvetést már az őskeresztények használták egymás felismeréséhez. A jelet nem csak a katolikusok, hanem a görög keleti egyház is használja (náluk más a mozdulatsor iránya), de az egyháztól már az V. században elszakadt monofizita egyházak, mint a szír Jakobiták, az egyiptomi kopt keresztények, és az etióp zsidó-keresztények is használják (ők mindig egy ujjal vetik), valamint az örmény katolikusok (ők mindig két ujjal) is.
A hit a gyümölcseiről ismerszik meg, az elöző válaszadók stílusukkal és agresszívitásukkal megmutatták mennyi közük van az Úr Jézus Krisztushoz.
Ez is csak egy undorító katolikus, bálványimádó, hamis hitű, parázna babiloni szokás, Isten nagyon meg fog haragudni mindenkire, aki ilyet csinál!
Nem ám.. :))
Hogy tényleg komolyan válaszoljak, ez az egyike a legősibb keresztény szokásoknak, már Nagy Szent Vazul leírja, hogy a hüvelyujjal történő kereszt rajzolása a homlokra apostoli hagyomány. Funkciója, hogy emlékeztessen a keresztségre, illetve a megváltottságunkra.
Mikor a homlokra, szívre, vállra vetünk "nagy keresztet", az is hasonló funkciójú, és szintén elég régi. A monofiziták is csinálták a VII. század óta, csak őt egy ujjal vetették. Keleten még ma is szokás 3 ujjal, a Szentháromság miatt. Később egész kézzel a bencések kezdték el, mert az 5 ujj Krisztus 5 sebét jelképezi.
"Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében" mondat pedig az Istenben történő tökéletes kezdést jelenti, akár ima, munka, étkezés előtt.
"Funkciója, hogy emlékeztessen a keresztségre, illetve a megváltottságunkra"
Minek? Amnéziások voltak? Képzeld, tegnap lefeküdtem férfiként, ma hajnalban 4 körül felkeltem és még mindig emlékeztem rá, hogy az vagyok. Néha, még az is beugrik tök magamtól, hogy az eső vizes, amikor így kinézek és látom, hogy valami hullik odafentről:) Vazul? Na ő honnan tudta így ie. 230 után, hogy milyen "apostoli hagyományok" voltal 200valahány évvel azelőtt? Wiki azt írja róla, hogy: "az egyházatyák egyik legjelentősebb képviselője, a keleti típusú szerzetesség egyik kialakítója volt" vagyis elég csúfondáros hagyományai lehettek, ugyanis a biblia kimondottan tiltja a szerzetességet és ellentétes is a benne foglaltakkal. Egyébként felvilágosítanálak, mert úgy látom, nem tűnt fel így 4-500 év után sem: "AZ" egyház nem azonos sem a katolicizmussal, sem egy kitüntetett közösséggel, vagy vallási irányzattal. Hallottál már pl. Luther Mártonról?:)
A keresztvetést egyedül a katolikusok ismerik el, a protestánsok ezzel szemben elutasítják.
Ennek oka az, hogy a SzentÍrásban sehol nem találunk utalást arra, hogy ezt csinálni kéne.
Én katolikus voltam, és annak idején hittanórán a munkafüzetben gyönyörűen meg volt magyarázva: a 3 nyújtott ujjam azt jelképezi, hogy Atya, Fiú, SzentLélek, míg a gyűrüsujjam és a kisujjam azt jelenti, hogy Jézus ember is, és Isten is.
Ez mind igaz, de a SzentÍrásban semmit nem találunk a keresztvetést illetően. emiatt nem volt benne annak idején a katolikus munkafüzetemben annak magyarázata, és később ugyanaz a pap ezt "Szenthagyománnyal" magyarázta.
De amikor megkérdeztem, hogy ha ennyire fontos ez a keresztvetés, akkor hogy lehet az, hogy se Jézus, sem pedig a korai kereszténység (Pál, Péter, Jakab, János, Júdás) tanításaiban nem szerepel? Vajon nem bemutatták volna, ha ez jelentene bármit is Isten felé?
Hát dehogynem!
De valahogy mégsem szerepel... nevezett katolikus papunk nem is mondott rá semmit, hanem lerázott magáról...
Egyébként ahogy már látom, a Magyar Katolikus Lexikon "sikeresen" belemagyarázta a SzentÍrásba.
A Máté 16/24 és a többi feltüntetett Igehely ugyanis nem a keresztvetést tanítását és gyakorlatát jelenti, hanem azokra a nehézségekre, kisértésekre, azokra a próbatételekre, amin végig kell menniük mindazoknak, akik Krisztus követői.
Erre utalás van az Apcselben, és Pál is erről beszél.
"Minek? Amnéziások voltak?"
Én büszkén viselem a kereszt jelét magamon bármikor! Ha te nem, hát ez van...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!