Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztény vagyok vagy katolikus?

Keresztény vagyok vagy katolikus?

Figyelt kérdés
Voltam első áldozó és gyóntam is. nem merem meg kérdezni a szüleimtől mert mit gondolnának, hogy nem tudom.

2012. nov. 21. 19:57
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
23%

Mivel első áldoztál, így katolikus vagy. Tehát egyben keresztény.

Amúgy nyugodtan kérdezd meg a szüleidtől, elvégre ők kereszteltettek meg és a gyerekük vagy. Nekik az a dolguk, hogy a hülye kérdésekre is válaszoljanak neked. :)

2012. nov. 21. 21:44
 12/26 anonim ***** válasza:
34%

"Keresztény minden ember, aki Jézusban hisz és az Újszövetség szerint él."

Amennyiben érdekel kedves kérdező a "keresztény" szó pontos, bibliai jelentése, akkor meglepődsz, hogy valójában mennyi sok ember használja méltatlanul ezt a szót. Mert ugyanis ez azt jelenti, hogy "Krisztus-követő". Így az a megfogalmazás, hogy "mindenki keresztény, aki Jézusban hisz és az Újszövetség szerint él" - pontos. De egyben ebből származik a probléma is, hiszen így nagyon kevés "keresztény" ember van a földön! És aki a katolikus teológiai szerint él, az sajnos sok mindenben nem az Újszövetség szerint él - ez a véleményem. Persze ez igaz a legtöbb egyházra is.

2012. nov. 21. 22:23
 13/26 mustafa33 ***** válasza:
0%

Szia, kedves provokátor!

Ha voltál első áldozó és gyóntál is, azt nem tehetted anélkül hogy jártál volna hittanra. Ha pedig jártál, akkor tudod azt is hogy milyen vallásról oktattak. És milyen hittvallást tanultál. Tehát ne tedd magad hülyébbnek mint vagy, és ne nézz minket is annak.

2012. nov. 22. 02:38
 14/26 mustafa33 ***** válasza:
35%
30 %-os, már szinte hiányoztál az elitista JT dumáddal.
2012. nov. 22. 02:40
 15/26 anonim ***** válasza:

Ha van valami baj a "elitista JT dumáddal", meg lett volna már számtalan kérdésben a lehetőséged, hogy kijavíts, de ez a Biblia alapján nem sikerült, így jöhet a szurkálódás?

Az én tapasztalatom is, hogy sokaknak ez az ún. "oktatás" a nullával egyenlő ebben az egyházban és ezért még az alapokkal sincsenek tisztában sokan.

2012. nov. 22. 08:24
 16/26 anonim ***** válasza:
87%
A kötekedő válaszolóknak: szégyellhetitek magatokat! Honnan tudjátok hogy a kérdező nem mondjuk 8-10 éves aki még most tanulja ezeket a fogalmakat?
2012. nov. 22. 09:35
 17/26 anonim ***** válasza:

Szia!

A katolikus vallás keresztény a szó köznapi értelmében véve. Vagyis ilyen értelemben véve mindkettő vagy.

Van azonban a keresztény szónak egy szó szerinti jelentése is, az eredeti görög kifejezés ugyanis krisztusit, Krisztushoz tartozót, Krisztus követőt jelent. Ez nem csupán formai vallásosság, hanem életforma és hitvallás egyidejűleg.

Üdv. Péter

2012. nov. 22. 13:55
 18/26 anonim ***** válasza:

De aki katolikus, az miért ne lehetne "krisztusi" (azaz keresztény, a szó alapvető értelmében)?

Én megértem, hogy egyes keresztény vallási csoportoknak szúrja a szemét a Katolikus Egyház, de nem a ti dolgotok eldönteni valakiről, hogy keresztény-e vagy sem..

2012. nov. 22. 18:26
 19/26 anonim ***** válasza:
53%

Kedves Utolsó!

Természetesen egy katolikus hívő is lehet a szó szoros értelmében keresztény! Azonban sajnos sok olyan vallásos ember van, aki csak névleg az, eljár templomba, de az élete nem vall arról, hogy Krisztust követné. Ezért fontos, hogy lássuk, hogy melyik fogalom mit jelent!

Üdv. Péter

2012. nov. 22. 20:20
 20/26 mustafa33 ***** válasza:
Az első áldozás feltétele a hittan tanulás, a felkészítés az első áldozásra és gyónásra. Ennek a felkészítésnek pedig első tananyaga azt tisztázza, milyen vallásról van szó. Lehetetlen a katolikus keresztényeknél csak úgy elmenni első áldozni. Ugyan így lehetetlen a református keresztyéneknél (!) felkészületlenül úrvacsorán részt venni, konfirmáció nélkül, ami tulajdonképen számadás a hittan tudásáról, még a zsidó bar mitzvah is hasonló e téren (már ami a hittan tudását illeti).
2012. nov. 22. 22:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!