Mit jelent az Atya, a Fiú, és a Szentlélek nevében? Ki mondja ezt? Hívők is?
De nem csak az egyház tagjai, pl. pap mondhatja?
Úgy értem, ez nem olyan, mintha valaki Isten nevében mondja, hogy ámen? Hiszen magának a kifejezésnek az az értelme, nem?
Az ámen jelentése: úgy legyen!
A szertartásoknak pedig tényleg nem sok érte
Egy részét megválaszolom.
Máté evangélium 28. részében van pl. egy ilyen ige.
19
Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében...
Ez azt jelenti, Isten nevében teszi amit tesz.
Más szavakkal csak az teszi, aki erre jogosítványt kapott, tehát nem kívülálló, semmiképpen nem hitetlen akárki..
Példa: te nevesincs cég nevében akkor járhatsz el, ha a cég felhatalmazását, támogatását bírod. Ha illegálisan használod, akkor csaló vagy és hazudsz. Ugyanerről van szó.
Isten nevében azok járhatnak el, akik erre jogosítványt kaptak.
Az Atyának nevében megkeresztelkedni azt jelenti, hogy a keresztelkedésre jelölt személy elismeri égi Atyánk helyzetét és hatalmát. Elismeri, hogy Isten a Teremtőnk, „a Legfelségesebb az egész föld felett”, és az egész világegyetem korlátlan Uralkodója.
A Fiúnak nevében’ megkeresztelkedni azt jelenti, hogy a elismerjük Jézus helyzetét és hatalmát mint Isten egyetlen-nemzett Fiáét.Elfogadjuk, hogy Isten Jézus által gondoskodott váltságról.
A szent szellemnek nevében megkeresztelkedni azt jelenti hogy elismerjük, hogy a szent szellem Isten tevékeny ereje, melyet többféleképpen felhasznál szándékának megfelelően.
"Nekem a kérdésm igazából arra irányult, hogy használja-e az Atya a Fiú és a Szentlélek nevében kifejezést egy úgymond "átlag" hívő ember, úgy értem aki nem egyházi személy. Talán egy filmben láttam, hogy valaki imádkozás során ezt a kifejezést használta."
"Mk 16,17 - Akik hisznek, azokat ezek a jelek fogják kísérni: Nevemben ördögöt űznek, új nyelveken beszélnek,"
Tehát Jézus mondja hogy a benne hívők az ő nevében fognak ördögöket űzni.
Szerintem bárki mondhatja hogy "az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében" aki meg van keresztelkedve és őszintén és jó szándékkal imádkozik. De ha valaki valami miatt nem tud megkeresztelkedni (vagy még előtte áll az esemény) akkor is mondhatja ha elismeri Jézust, az Atyát és a Szentlelket mint Istenét.
3-as, "a szertartásoknak pedig nem sok érteme"
"A nyugati emberek nagyon sok erős rítust elvesztettek. Az istentiszteletek többnyire unalmasak és elvesztették az értelmüket. Azért járnak oda az emberek mert nem akarják hogy megszólják őket. A prédikátorok csak beszélnek és ismétlik önmagukat. Elvesztettük a szentség tapasztalatát. A valóban szent tapasztalatokat."
(dr. L. E. Luna)
Rítus nélkül a istentisztelet üres, hiányzik a felemelő érzés. Rítus nélkül a prédikáció csak kioktatás. Vajon a HGY show műsor a vidám vasárnapon nem rítus? a nyelveken szólás valóban tanúságtétel nem szertartás? Bizony bizony hoyg szertartás, modern rítus amelynek ugyan az a megfogó szerepe van mint az aranyornátusos pap latin énekének, a lilazakós prédikátor ezt jól tudja.
Ez egy hitvallás is, amiben a Szentháromságot valljuk meg. Minden imát így kezdünk és így is fejezünk be, ezt bárki mondhatja, bárki használhatja.
Volt egy ilyen kérdés, hogy csak az egyház tagjai, a papok mondhatják-e. No most, az Egyház tagjai nem csak a papok, hanem minden megkeresztelt ember, akiket egyébként az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében keresztelnek meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!