Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hol van ez a rész az Ószövetsé...

Ozmium42 kérdése:

Hol van ez a rész az Ószövetségben, és kikről szól? Mi a jelentősége?

Figyelt kérdés
Az a történet, hogy egy embernek két lánya van, akik leitatják, és teherbe esnek tőle.
2012. okt. 14. 10:56
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Lótról és lányairól szól, megtalálod I Móz 19:30-tól
2012. okt. 14. 11:36
 2/4 anonim ***** válasza:

•19:30–38 — Vajon Isten elnézte Lót lerészegedését, valamint azt, hogy fiakat nemzett két leányának?

A Teremtő sem a vérfertőzést, sem a részegséget nem nézi el (3Mózes 18:6, 7, 29; 1Korinthus 6:9, 10). Azonkívül Ábrahám unokaöccse, Lót szintén elítélte Szodoma lakóinak „törvénytelen cselekedeteit”, és nyilván bántotta őt az a helytelenség is, amibe ő maga belekeveredett, hiszen a szívek Vizsgálója „igazságos” embernek minősítette őt (2Péter 2:8). Az a tény, hogy a leányai leitatták Lótot, önmagában is arra enged következtetni, hogy tudták: apjuk sohase egyezne bele józan állapotban velük elkövetett szexuális cselekménybe. De mivel idegenek voltak abban az országban, Lót leányai azt gondolták: ez az egyedüli módja annak, hogy elejét vegyék Lót családja kihalásának. A bibliai történet megírásának nem az volt a célja, hogy erotikus gondolatokat ébresszen, hanem hogy feltárja, milyen kapcsolat fűzte a moabitákat és az ammonitákat Ábrahám utódaihoz, az izraelitákhoz.

2012. okt. 14. 14:21
 3/4 Hazardteam ***** válasza:

Meg hogy rávilágítson, a nők, ha sokáig vannak bezárva: megőrülnek:)

Egyébként Lótról azt írja a biblia, hogy elfáradt a lelke az idegenek közt forgolódásban (ha jól emlékszem) és gondolj bele, a lányai és ő nap, mint nap szemtanúi lehettek a sodomaiak végtelen ostobaságának, dőzsölésének, szívtelenségének és kegyetlenségének, ráadásul Lót oda akarta dobni őket a sodomai b**iknak, mikor az angyalokat akarták megerőszakolni (ez azért jelez valamit az ottani állapotokról, ami körülvette őket..) Hát nekem, a helyükben nem esett volna valami jól ez a metódus. Ráadásul Lót választotta azt a vidéket önzőségből, ami akkoriban olyan volt, mint az éden, mikor Ábrahámmal kenyértörésre került sor a vagyonuk és marháik felszaporodása után. Lót szemrebbenés nélkül azt a területet választotta és még akkor sem esett le neki, hogy gáz van, mikor az egészet megszállta Isten ítéleteképp egy ellenséges hadsereg és elhurcolták őt is a sodomaiak és gomoraiak bűnei miatt fogságba, amiből Ábrahám szabadította ki. De még ekkor sem hagyta ott és nem követte Ábrahámot inkább, maradt azzal az elfajzott nemzetséggel. Miután sodoma elpusztult és ők csodálatos módon megúszták, akkor sem Ábrahámhoz ment segítségért, vagy valami, hanem ha jól emlékszem egy barlangban húzták meg magukat, ami a lányoknak kevés volt egy idő utábn, nem volt "perspektíva" különösen úgy, hogy a férjeik ott vesztek sodomában, így se gyerek, se család, se semmi, csak nézhették Lótot egész nap. Aki meg nem mozdult semerre. Míg Ábrahám elküldetett Lábánékhoz, hogy onnan szerezzen feleséget Izsáknak (mert látta milyen gyógyegerek voltak a környező népek és nem akart valami idióta csajt a csodából született 1 szem gyerekének) addig Lót (szerintem) a veszteségbe és önsajnálatba belefulladva bezárkózott a lányaival egy barlangba és se Ábrahám segítségét, se a távoli rokonokét (Lábán és tsai) nem kérte meg, meg sem kereste őket, ezzel sakk-matt volt a lányoknak, mert azt sem engedte, hogy a helyiekkel házasodjanak, okulva a sodoma-gomora-kánaánita népek végzetéből..

Szerintem ezek mind közrejátszottak a lányok viselkedésében. Bezártság, kilátástalanság, veszteség, halott férjek, perspektíva nulla, apu nem mozdul semerre, depresszió, őrület, őrült gondolatok. Lényegében rákényszerítették, hogy lépjen (szerintem) Sajnálom őket, nem volt egy gyöngy életük, biztos jobb sorsra voltak érdemesek és ráadásul nem volt a környezetükben egy ember sem, aki Istent, vagy akár a józanészt képviselte volna. Ettől még nem helyes, amit tettek, biztos könnyű elítélni, főleg a mai kultúrkörünkben, de most már végülis mindegy. Belőlük lettek asszem az Ammoniták, vagyis, ha jól sejtem, a mai Jordánok, vagy akik az arabok előtt azon a területen éltek. Egyébként abban az időben egy nő senki volt azon a területen, egy lépést sem volt ajánlatos tennie férfi nélkül, szóval nem a szex és new york "emancipált nőinek" világa volt éppenséggel.

Szerintem nem véletlen lett tételesen megörökítve. Valamit elmond: egy üzenetet arról, hogy hová képes az ember süllyedni, ha számára fontosabb a pénz szeretete, a mammon, hogy aztán eltávolodva Istentől és az ő szolgáitól/népétől, veszélyeztetve a gyerekeit minden nap, kitegye ilyen szuggesztív agymosásnak éveken keresztül, amilyen körben forogtak sodomában, meg összekösse az életüket ilyen elfajzott droidokkal. Ezek után szerintem, már annyira nem voltak képesek tisztán látni, vagy akár tanulni a múlt hibáiból, abból, hogy végülis csodával menekültek meg Isten kegyelméből angyalok közvetlen segítsége által, szóval még ezek is kevesek voltak ahhoz, hogy felébredjenek és rácsobbanjanak mi a teendő. Isten teremtette az embert igaznak, de ők kerestek sok kigondolást. a pénz szeretete meg a gonosz gyökere. Jézus azt mondta, az utolsó napokban az egész világ hasonló állapotban lesz, mint sodoma és gomora. Jelenleg efelé haladunk. Csak most a gyerekeink agyát a facebookkal, az erkölcsi érzékük maximális kiirtásával, demagógiákkal, idióta rajzfilmekkel és már 6-8 évesen (!) WOW pandákkal, BF3-al FarCry 3-al, meg ilyenekkel mossák. A szexuális agymosásról nem is beszélve. A szex jó! Csak nem így.. ahogy erőltetik. Ennyi depressziós és életúnt, céltalan és elvtelen fiatalt nem láttam semelyik időszakomban életem során, mint amit most és ez még csak a kezdet..

2012. okt. 14. 21:58
 4/4 anonim ***** válasza:
HazardTeam: nagyon szépen összefoglaltad :)
2012. okt. 15. 09:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!