Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi az az Önvaló?

Mi az az Önvaló?

Figyelt kérdés

Önvaló = Én (nem keverendő a személlyel, ami "én") = Isten?

Keleti vallások / filozófiák szövegeire alapozva kérdezem.

(Tehát pl. a keresztények, muszlimok ne kezdjék el azt, hogy az ember nem isteni, Isten. A kérdésem nem erre irányul.)

2012. okt. 7. 20:12
 1/8 Hazardteam ***** válasza:
0%
Asszem valahol az alávaló és a kenvelo közt lehet és nem vájja ki a szemét.
2012. okt. 7. 20:38
 2/8 Pietrosol ***** válasza:

Szia!

A te értelmezésed szerinti az "én" az uralkodó egó!Aki mindent magából indít ki!A sérthető-sértő,megbántható-megbántó,bosszúálló,mindent magának akaró hamis éntudat!Önálló életre képes,akaratlan gondolkodó gép!

A valódi én,aki valójában vagy(tudatos én),aki képes a test,gondolat,érzelem akaratlagos megfigyelésére!Képes a gondolatok,érzelmek testi hatásainak a megfigyelésére és az általuk okozott változások külső szemlélésére!Képes elválni ezek hatásaitól,úgy,hogy közben velük nem azonosul!A csendes figyelő,illetve maga a csend!Ez a figyelő,minden emberben azonos-Istentudat!

2012. okt. 7. 20:56
 3/8 anonim ***** válasza:

Az önvaló az igazi Én! Neked kell látni az igazságot! Jobb kérdésed szerintem nem is lehetne!

A Védák azt mondják: "aham brahmasmi" vagyis nem ez a test, hanem a lélek vagy!

Ezt kell megértened igazán!

2012. okt. 8. 03:08
 4/8 anonim ***** válasza:
A keleti vallások véleménye is megoszlik abban, hogy Én = Isten, vagy inkább nem. Ide többnyire azok az irányzatok jutottak el, amelyek szerint igen. Az első egyenlőségben többnyire egyetértenek (mármint, hogy nagyÉn, szembeállítva a kisénnel).
2012. okt. 8. 09:30
 5/8 A kérdező kommentje:

Igen, tudom, hogy azok is megoszlanak e kérdésben.

Közben olvasgattam még, és amit én írtam ki az az úgynevezett advait (=nem kettőség) filozófia nézőpontja. :)

2012. okt. 8. 13:01
 6/8 anonim ***** válasza:

ÖNmagad VALÓsága.

Nem a személyi tudat(ego), hanem annál lényegileg több.

üdv

27/F

LastOne.Left

2012. okt. 8. 19:13
 7/8 anonim ***** válasza:

Az önvaló egyenlő-e Istennel kérdésre elég frappáns válasz az igazság. Semmi sincs, ami nem Isten.

Nagyon mély mondat. Lehet úgy is mondani, hogy ami csak van, Isten kegyelméből van még mindig. Lehet úgy is, hogy ő az a "fény" vagy "energia" mindenütt, ahol anyag jelenik meg a térben. De azt azért nem jelenti, hogy az anyag "Isten teste" volna. Az anyag igazából csak egy alkalmas virtuális eszköz arra, hogy a mi létformánk végigjárja az útját. Ami nem virtuális, az Isten. Gondolom mi (sok kis Megfigyelő) nem vagyunk virtuálisak... (:

2012. okt. 8. 19:57
 8/8 anonim ***** válasza:

Átman=Brahman

Olvasd az Upanisadokat. A TKBF-en talán még van ilyen óra.

2012. okt. 9. 00:44

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!