Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi Isten akarata? Isten...

Mi Isten akarata? Isten akaratát, ha nem veszük figyelembe az életünkben vagy nem cselekegyük akor van esélyünk ugyis az örök életre? Ugy tudom tág fogalom Isten akarata. Mik lehetnek? -ezek a Biblia versek? MIT TUDTOK ISTEN AKARATAIROL?

Figyelt kérdés
Ami nem Isten akarata szerint való, az nem jó Ró 10:2,3 Mi Isten akarata? (1János 2:17) Azonkívül a világ elmúlóban van, s ugyanígy a kívánsága is, de aki az Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké. Isten akaratát, ha nem veszük figyelembe az életünkben vagy nem cselekegyük akor van esélyünk ugyis az örök életre? Ugy tudom tág fogalom Isten akarata. Mik lehetnek? És a (Máté 12:50) Mert aki cselekszi égi Atyám akaratát, az az én fivérem, nővérem és anyám. ” (Róma 12:2) És ne szabjátok magatokat többé ehhez a világrendszerhez, hanem változzatok át elmétek újjáalakítása által, hogy próbatétellel megállapíthassátok, mi az Isten jó, elfogadható és tökéletes akarata. Isten akaratá kivánom cselekedni és kutatni hisz üdvöség kérdése segitetek ebben? (János 7:17) Ha valaki cselekedni kívánja az Ő akaratát, tudni fogja a tanításról, hogy az Istentől van-e, vagy csak magamtól szólok. -ezek az Biblia versek felerösiteték BENEM ISTEN AKARATÁNAK KIKUTATÁSÁT! MIT TUDTOK ISTEN AKARATAIROL?
2009. aug. 2. 21:01
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

Magyarul általában Jahvénak fordítják.

Épp azért is, hogy minimális legyen a bizonytalan magánhangzóbetoldások száma.

2009. szept. 21. 09:27
 12/24 A kérdező kommentje:

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK legmagasabb emlékműve a 192 méter magas Kapu ív, mely Saint Louisban (Missouri) a folyóparton áll. Az ív egyik lábához közel található egy nem túl magas templom, melyet általában a régi székesegyháznak neveznek.

A templom bejáratának építészeti jellegzetességeiről az egyház által kiadott egyik füzet ezt írja: „Az oszlopos előcsarnokot egy gyönyörű, háromszög alakú homlokzati rész koronázza, melynek közepére nagy, aranyozott héber betűkkel Isten kimondhatatlan neve van írva” (The Story of the Old Cathedral). Ahogy a fénykép mutatja, jól látható a négy héber betű, a יהוה (JHVH), vagyis a tetragram, mely Isten nevét jelöli.

Amikor a székesegyház 1834-ben felépült, a Saint Louis-i egyházmegyéhez tartozók kétségtelenül úgy érezték, hogy a négy héber betűvel kiírt névnek kiemelkedő helyet kell kapnia. De akkor miért gondolják, hogy Isten neve „kimondhatatlan”, azaz olyan, amit nem szabad kiejteni?

Egy katolikus enciklopédia leírja, mi történt valamivel azután, hogy a zsidók hazatértek a babiloni száműzetésből az i. e. hatodik században: „Kezdtek különleges hódolattal adózni a Jahve [tetragram magánhangzókkal] névnek, és kialakult az a szokás, hogy ezt a nevet az ADONÁJ [Úr] vagy ELÓHIM [Isten] szóval helyettesítették . . . Emiatt idővel elfelejtették, hogyan kell helyesen kiejteni a Jahve nevet” (New Catholic Encyclopedia). Az emberek ezért nem használták többé Isten nevét. Végül teljesen feledésbe merült, hogy hajdanán hogyan ejtették ki pontosan Isten nevét, és így kimondhatatlanná vált az emberek számára.

Bár nem lehetünk biztosak benne, hogy pontosan hogyan ejtették ki Isten nevét, a lényeg az, hogy ha használjuk ezt a nevet, közelebb kerülünk Istenhez. Mit szeretnél jobban, ha a barátaid „uramnak” vagy „hölgyemnek” hívnának, vagy pedig ha a saját neveden szólítanának? Bizonyára még akkor is jobban szeretnéd, hogy a neveden szólítsanak, ha más az anyanyelvük, és nem jól ejtik ki a nevedet. Ugyanez igaz Istenre is. Azt szeretné, ha a nevén, a Jehova néven szólítanánk.

Magyarul a „Jehova” név közismert. Nem lenne hát helyénvaló, ha mindenki, aki szereti Istent, a nevén szólítaná, és így közelebb kerülne hozzá? „Közeledjetek az Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok” – írja a Biblia (Jakab 4:8).

2009. szept. 21. 14:27
 13/24 A kérdező kommentje:

Boldog mindaz, aki féli Jehovát, aki az ő útjain jár (Zsolt 128:1).

Boldogság – mindenki vágyik rá. De biztosan egyetértesz azzal, hogy ha valaki boldogságra vágyik, vagy akár még törekszik is rá, az nem ugyanaz, mint amikor át is éli azt. Nos, a boldogság elérhető. Boldogok lehetünk, ha mélységesen tiszteljük Istent, és az akaratát cselekedve az útjain járunk. Ez jó hatással lesz a viselkedésünkre és a tulajdonságainkra.

2009. szept. 28. 22:18
 14/24 A kérdező kommentje:

János 9:31-" Tudjuk, hogy az Isten nem hallgat meg bűnösöket, de ha valaki istenfélő, és az ő akaratát cselekszi, azt meghallgatja."

VAGY TI EZT NEM TUDJÁTOK ?-MERT NAGYON HALVÁNYAN SZOLTOK E TÉMÁHOZ!

2009. okt. 28. 22:44
 15/24 anonim ***** válasza:

csak nem akarunk részt venni a jehovás propagandában

és nem, nem a Jehova név a legelterjedtebb feloldása a JHWH formának, hanem a Jahve.

2009. okt. 29. 15:49
 16/24 A kérdező kommentje:

IME A TÉNYEK!

UTÁNA LEHET NÉZNI, HA FONTOS NEKED AZ IGAZ ISTEN NEVE!

99 NYELV, MELYEKEN AZ ÚJSZÖVETSÉGBEN SZEREPEL A TETRAGRAM AZ ADOTT NYELVEN HASZNÁLATOS FORMÁBAN

CHIHOWA: csoktó

IÁHVE: portugál

IEHOUA: miriam

IEHOVA: hawaii; hiri-motu; kerewo; kiribati; kivai; Marquises-szigeti nyelv; misima paneati; motu; rarotonga; tahiti; toaripi

IEHOVAN: kala yagaw ya

IEOVA: kuanua; wedau

IHOVA: aneityum

IHVH: francia

IOVA: malekula (kuliviu); malekula (pangkumu); malekula (uripiv)

JAHOWA: tobai batak

JAHUÈ: chacobo

JAHVE: magyar

JAKWE: (ki)szukuma

JEHOBA: kipszikisz; mentawai

JEHOFA: csvana

JEHOVA: horvát; kele (Gabon); nandi; naurui; német; nukuoro; usiai

JEHOVÁ: spanyol

JEHÔVA: fang; tsimihety

JEHOVAH: angol; efik; holland; kalendzsin; malgas; narrinyeri; ozsibva

JEOVA: kosrae

JIHOVA: naga (angámi); naga (konjak); naga (lhóta); naga (maó-naga); naga (ntenyi); naga (szangtana); rotuma

JIOUA: mortlock

JIOVA: fidzsi

JIWHEYẸWHE: gu (alada)

SIHOVA: tongai

UYEHOVA: zulu

YAHOWA: thai

YAHVE: ila

YAVE: kongo

YAWE: bobangi; bolia; dholuo; lingala; (lo)ngando; (lo)ntomba; mongo-nkundó; (ke)sengele

YEHÓA: awabakal

YEHOFA: déli szoto

YEHOVA: csokve; csvana (thlaping); (ki)kalanga; logo; luba; lugbara; luimbi; lunda; luvale; santo; tiv; umbundu; xhosza

YEHOVAH: bube; efate; mahaók; tongoa

YEHOWA: ciluba; ga; lao; songe

YEKOVA: zande

YEOBA: kuba

YEOHOWA: koreai

YHWH: héber

YOWO: lomve

ZAHOVA: chin haka

▪ Amikor Jézus az Ószövetségből idézett vagy olvasott, használta Isten nevét (5Mózes 6:13, 16; 8:3; Zsoltárok 110:1; Ézsaiás 61:1, 2; Máté 4:4, 7, 10; 22:44; Lukács 4:16–21). Jézus és a tanítványai idejében a tetragram szerepelt a héberül íródott Ószövetség másolataiban, és még ma is szerepel bennük. A tudósok azonban évszázadokon át úgy tartották, hogy nem volt benne sem az Ószövetség görög nyelvű fordításának, a Septuagintának a kézirataiban, sem az Újszövetség kézirataiban. Aztán a XX. század közepén egy nagyon különleges dolog keltette fel a tudósok figyelmét. Rábukkantak a görög Septuaginta néhány nagyon régi töredékére, amelyek Jézus napjaiban voltak használatban. Ezeken a töredékeken héber karakterekkel megtalálható Isten személyes neve.

▪ Jézus használta Isten nevét, és megismertette másokkal (János 17:6, 11, 12, 26). Jézus egyértelműen kijelentette: „Én az Atyám nevében jöttem”. Azt is kihangsúlyozta, hogy amit tesz, azt ’az Atyja nevében’ teszi. Sőt, Jézus neve is azt jelenti, hogy ’Jehova a megmentés’ (János 5:43; 10:25).

▪ A Görög Iratokban szerepel Isten neve rövidített formában. A Jelenések 19:1, 3, 4, 6-ban Isten neve az „alleluja” vagy „halleluja” kifejezések részét alkotja. Ez a kifejezés szó szerint azt jelenti, hogy ’dicsérjétek Jahot’. A Jah a Jehova név rövidített formája.

▪ A korai zsidó írások tanúsítják, hogy a zsidó keresztények használták Isten nevét az írásaikban. A Toszifta – a szóbeli törvénynek egy írott gyűjteménye, amelyet körülbelül i. sz. 300-ban fejeztek be – ezt mondja azokról a keresztény írásokról, amelyeket sabbaton elégettek: „Az evangélisták könyveit és a [zsidó keresztényeknek tartott] minim könyveit nem mentik ki a tűzből, hanem hagyják elégni ott, ahol vannak . . . , a könyveket az isteni névre történő utalásokkal együtt.” Ugyanez a forrás idézi az i. sz. II. század elején élt galileai José rabbit is, aki szerint a hét többi napján „kivágják [a keresztény írásokból] az isteni nevet, amelyet tartalmaznak, ezeket elrejtik, és a maradékot elégetik”. Vagyis nyomós bizonyíték szól amellett, hogy az i. sz. II. században élt zsidók szerint a keresztények használták az írásaikban a Jehova nevet.

Hogyan szentelték meg az izraeliták Jehova nevét az ő törvényeinek a megtartása által? Úgy, hogy a törvényt az izraeliták Jehova nevében kapták (2Mózes 20:2–17). A törvény megtartása kifejezte vagy tükrözte e név iránti tiszteletüket és nagyrabecsülésüket. Ezenkívül Jehova neve az izraelitákkal, mint nemzettel egybefonódott (5Mózes 28:10; 2Krónika 7:14). Amikor helyesen cselekedtek, ezzel Jehova nevére dicsőséget hoztak, ugyanúgy, mint a jól viselkedő kisgyermek is tiszteletére válik atyjának.

Amikor viszont nem tartották meg a törvényt, gyalázatot hoztak Isten nevére. Az olyan bűnök, mint a bálványoknak való áldozás, a hamis eskű, a szegények elnyomása és a paráznaság — mind, mind szégyen és gyalázat volt Isten nevére (3Mózes 18:21; 19:12; Jeremiás 34:16; Ezékiel 43:7).

Hasonlóképpen a keresztények is Isten nevében kapták a parancsokat (János 8:28). Ők is olyan népként ismeretesek, amely Jehova neve számára lett kiválasztva (Cselekedetek 15:14). Ha tehát egy keresztény azt kéri imájában, hogy „szenteltessék meg” Istennek a neve, köteles ezt a nevet saját életében is megszentelni, vagyis köteles engedelmeskedni minden isteni parancsnak (1János 5:3). Ez azoknak a parancsoknak a teljesítését is magában foglalja, amelyeket Istennek a Fia, Jézus Krisztus adott nekik, aki mindig megdicsőítette Atyját (János 13:31, 34; Máté 24:14: 28:19, 20).

Jézus a kivégzése előtti éjszakáján megvilágította a keresztények előtt, mennyire fontos Isten neve. Atyjához imádkozva ezt mondta: „Megismertettem velük a nevedet és ezután is megismertetem”, majd így folytatta magyarázatát, „hogy az a szeretet legyen bennük, amellyel te szerettél engem, és én egységben legyek velük” (János 17:26). A tanítványok esetében Isten nevének megismerése azt is jelentette, hogy személyesen tapasztalhatták Istennek a szeretetét. Jézus lehetővé tette számukra, hogy Istent, mint szerető Atyjukat bensőségesen is megismerjék (János 17:3).

2009. okt. 30. 22:47
 17/24 A kérdező kommentje:
2010. ápr. 8. 16:44
 18/24 A kérdező kommentje:

Szép az összeálitás (:Jézus Atya Jehova áldjon meg!!!!!!!!!!!

Egy pár Buzdító Biblia verset én is bemásolok(:

János 15:20-"Tartsátok elmétekben a szót, melyet mondtam nektek"

Páldabeszédek 1:23-"Térjetek meg az én feddésemre. Akkor kiárasztom rátok szellememet, megismertetem veletek szavaimat."Ézsaiás 34:16-" Kutassatok Jehova könyvében és olvassátok fennhangon: egy sem hiányzik közülük; bizony egyik sem marad párja nélkül, mert Jehova szája parancsolt, és az ő szelleme gyűjtötte össze őket."Ézsaiás 25:8-" Elnyeli a halált örökre, és a legfőbb Úr, Jehova letörli a könnyet minden arcról. Eltávolítja népének gyalázatát az egész földről, mert maga Jehova mondta ezt."

Ézsaiás 43:12-" „Én szóltam, megmentésről gondoskodtam, és hallattam azt,.. "Ézsaiás 50:4-8="A legfőbb Úr, Jehova a tanítottak nyelvét adta nekem, ......

A legfőbb Úr, Jehova megnyitotta fülemet, én pedig nem lázongtam. Nem fordultam az ellenkező irányba.Hátamat odafordítottam az ütlegelőknek, és orcámat a szakállamat megtépőknek. Nem rejtettem el arcomat a megaláztatások és a köpdösés elől.De a legfőbb Úr, Jehova segít nekem, ezért nem kell magamat megalázottnak éreznem. "Isten igaz Tanúinak utánozniuk kell az ő legfontosabb tulajdonságát: a szeretetet. „Aki nem szeret, az nem ismeri Istent, mert az Isten szeretet” (1János 4:8;1János 3:10–12).

2010. ápr. 8. 22:19
 19/24 anonim ***** válasza:

"Mi Isten akarata?"

"Legyetek tehát okosak, mint a kígyók, és szelidek, mint a galambok!"

Mt 10,16

A te esetedben konkrétan az, hogy végezd el az általános iskola alsó tagozatát;

"cselekegyük akor van esélyünk ugyis "

-tanulj meg helyesen írni, ne röhögtesd ki magad.

2010. ápr. 9. 08:30
 20/24 A kérdező kommentje:

1Korintusz 3:18-" Senki ne vezesse tévútra magát: ha valaki közületek azt gondolja, hogy ő bölcs ebben a világrendszerben, váljon bolonddá, hogy bölccsé legyen."

1Korintusz 1:25-31-" Mert az Isten „bolondsága” bölcsebb az embereknél, és az Isten „gyöngesége” erősebb az embereknél.Mert látjátok a tőle való elhívásotokat, testvérek, hogy nem sok olyan hívatott el, aki test szerint bölcs, nem sok hatalmas, nem sok előkelő származású;hanem a világ bolondjait választotta ki az Isten, hogy megszégyenítse a bölcs embereket, és a világ gyöngéit választotta ki az Isten, hogy megszégyenítse az erőseket,és a világ nem előkelőit és a lenézetteket választotta ki az Isten, a nem létezőket, hogy semmivé tegye a létezőket, hogy e g y test se dicsekedjen az Isten színe előtt.Neki köszönhető pedig, hogy egységben vagytok Krisztus Jézussal, aki Istentől való bölcsesség lett nekünk, és igazságosság és megszenteltség és váltság általi szabadítás is;hogy úgy legyen, ahogy meg van írva: „Aki dicsekszik, Jehovával dicsekedjen.”

Megszívleljük-e ezt az intést?= hogy aki dicsekszik, „azzal dicsekedjen, hogy éleslátása van, és ismer engem, tudva, hogy én vagyok Jehova, aki szerető-kedvességet, jogot és igazságosságot gyakorlok a földön” (Jeremiás 9:24). Valóban azzal kiváltságunkkal ’dicsekszünk’, hogy ismerhetjük Istent, és hogy ő felhasznál minket mások megsegítésére?

Róma 1:16-" Mert nem szégyellem a jó hírt; valójában Isten ereje az a megmentésre mindenkinek, akinek van hite"

Róma 10:16-" De nem mindnyájan engedelmeskedtek a jó hírnek. Mert Ézsaiás ezt mondja: „Jehova, ki hitt a tőlünk hallottakban?”"

Jézus létfontosságú kérdést tett fel napjainkra vonatkozóan. Ezt kérdezte: „az embernek Fia mikor eljő, avagy talál-é hitet e földön?” (Lukács 18:8).

2Korintusz 13:5-" Állandóan tegyétek magatokat próbára, vajon a hitben vagytok-e, állandóan próbáljátok meg, mik vagytok ti magatok. Vagy nem vagytok tisztában azzal, hogy Jézus Krisztus egységben van veletek? Kivéve, ha alkalmatlanok vagytok."

1János 2:6-" Aki azt mondja, hogy egységben marad vele, maga is köteles továbbra is úgy járni, ahogyan ő járt."

"szorosan kövessétek a nyomdokait” =1Péter 2:21..(:

2010. ápr. 9. 10:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!