Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A teremtés napjainak átrendezé...

Ozmium42 kérdése:

A teremtés napjainak átrendezése. Mit szólsz ehhez (alább)?

Figyelt kérdés

Egy tanárom hívta fel a figyelmemet, hogy a teremtés napjai páronként megfeleltethetőek egymásnak.

1. Ég, föld, világosság, sötétség, nappal, éjszaka

2. Tengerek, illetve mindenféle víz megteremtése, ha jól értem.

3. Szárazföld és növények megteremtése

4. Égitestek megteremtése

5. Vízi élőlények megteremtése + madarak

6. Szárazföldi állatok és ember megteremtése.

A megfelelés a következőképpen néz ki:

1 -> 4

2 -> 5

3 -> 6

Ez elgondolkoztató, mert nem teljesen önkényes átrakosgatás, és nekem erről az jutott eszembe, hogy ha sorrend szerint két sorba lennének írva így:

1 - 2 - 3

4 - 5 - 6

És nem sorban, hanem fentről lefelé olvasnánk, akkor a párosítás sorrendjében követnék az események egymást. Lehet, hogy eredetileg a párosítás volt az eredeti sorrend, amit rossz irányba olvastak, így alakult ki a mai sorrend. Tudomásom szerint az Ószövetség egyszer megsemmisült, majd fejből leírta valaki újra, tehát arra is van esély, hogy a rabbi, aki emlékezetből írt, már a rossz irányba olvasott sorrendet írta le, és lehet, hogy a napok számozása is utólagos.

2012. szept. 20. 20:02
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%
Világosság pedig volt (nap nélkül is). Ha hiszed a 6 napos teremtést, miért ne történhetett volna így? Isten az élet.
2012. szept. 20. 22:13
 12/20 anonim ***** válasza:
Bár kitudja...Lehet a déli sarkon és az északi sarkon is ott vannak azok a bizonyos fák, csak a google műhold és a nasa titkolja. Sok érdekes dolgot hallani....
2012. szept. 20. 22:15
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

És ezt ki írta más sorrendbe?

Jel 21,23 És a városnak nincs szüksége a

napra, sem a holdra, hogy

világítsanak benne; mert az Isten

dicsősége megvilágosította azt, és

annak szövétneke a Bárány.

Jel 22,5 És ott éjszaka nem lesz; és nem lesz

szükségök szövétnekre és

napvilágra; mert az Úr Isten

világosítja meg őket, és országolnak

örökkön örökké.

Érdekes lehet a felvetésed, de nem több.

Krisztus a szolgálata alatt itt a földön a 3 és fél év alatt mindent rendbe tett. Pont ez kimaradt volna?

2012. szept. 21. 00:46
 14/20 munyamunya ***** válasza:

Kedves kérdező!

Írod:

>>az Ószövetség (!!) egyszer megsemmisült, majd fejből (!!) leírta valaki újra<<

Volna erre valamilyen létező bizonyíték? Mármint, hogy az egész 'ószövetség'nek nevezett iratgyűjtemény egyszer teljesen elveszett (tehát Mózes könyvei, a próféták írásai, a bölcsességirodalommal együtt), majd később egyvalaki, saját kútfejéből visszaemlékezve uszkve 40 könyvre, újra leírta...

2012. szept. 21. 13:07
 15/20 anonim ***** válasza:
Ez a megsemmisülés dolog nekem is meredek...
2012. szept. 21. 18:21
 16/20 A kérdező kommentje:
A megsemmisüléses dolgot én is csak valahol, talán itt gyk-n olvastam, tehát nem tudom megvédeni az állítást. Azt reméltem, hogy ha olvassa valaki, pontosítja, vagy megcáfolja. Valami olyasmi volt, hogy egy rabbi visszament Izraelbe a babiloni fogság után, és nem talált egyetlen Ószövetséget sem, ezért le kellett írnia fejből.
2012. szept. 21. 18:30
 17/20 anonim ***** válasza:

Helló, Ozzy :)

Nekem tetszik az ötlet, de érdemben nem tudok nyilatkozni.

Viszont az egyik mondatodra reagálnék:

"Például nem mindegy, hogy napfény nélkül élő növényekben kell hinni, vagy létezik egy sokkal életszerűbb értelmezése is ezeknek a soroknak."

--> Szerintem az az egy nap oly mindegy, ezen nem kell fennakadni; mert a növények több napig vagy akár több hétig is kibírják napfény nélkül. És persze lehetett fény máshonnan is; úgyhogy duplán be van biztosítva a dolog. :)

Üdv. :)

2012. szept. 22. 00:13
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

A sorrend nem változtatható:

Az első mondatban szereplő ég és föld láthatatlan és látható világra vonatkozik, ebből a második leírása következik a hat nap történetében.

Az első a világosság és sötétség periodikus váltakozása (ma általában időnek nevezzük).

A második nem a víz megteremtése, hanem az alsó vizek (tenger) és a felső vizek (ég) különválasztása a "szilárd boltozattal" (firmamentum -- égbolt), vagyis egy olyan szilárd pont (vonal) kijelölése, melyhez lehet viszonyítani a dolgokat (ennek neve ma a tér)

Vagyis e kettővel Isten megalkotta azt a tér-idő keretet, amelyben ez a világ létezik.

A növényekre az első ember a föld részeként tekintett, mert nem mozognak, vagyis csak "félig" élők. A következők a mozgó létezők: a nap-hold-csillagok és az élőlények, legvégül pedig az ember. Ezek fontossági sorrendben vannak megteremtve (fricskául az égitesteket imádókkal szemben).

2012. szept. 22. 22:13
 19/20 anonim ***** válasza:
Az előzőhöz hozzáfűzném: a teremtéstörténet értéséhez ismerni kell az ókori ember világképét, anélkül vagy mese habbal vagy (ál)tudományos disszertáció. Úgy viszont a szentíró lángoló hitének és érett teológiai gondolkodásának megnyilvánulása, amelyben Isten maga akarta kinyilatkoztatni számunkra a teremtéssel kapcsolatos legfontosabb hitigazságokat.
2012. szept. 22. 22:15
 20/20 A kérdező kommentje:

Találtam egy forrást arról, hogy ki lehetett az a rabbi, aki "fejből újraírta az ószövetséget".

Ezek szerint csak a Tórát, és nem erősíti meg, hogy újra le kellett írni, de valószínűleg Ezsdrásra utaltam. Ez gondolom egyfajta összeesküvés elmélet lehet.

2012. okt. 2. 15:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!