Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A síiták és a szunniták...

A síiták és a szunniták békésen együtt végzik a mekkai zarándoklatot?

Figyelt kérdés
Merthogy Irakban ölik egymást.

2012. szept. 17. 08:36
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Nem is kell őket kitiltani ők nem zarándokolnak, nem is imádkoznak nem is böjtölnek, az Istenről alkotott képük pedig eléggé távol áll a szunnitától, ők ugyan nem szeretik ha lesiítázzák őket, de több fatwa is a 12-esek egyik irányzatának tekinti, ami valahol igaz is, és itt megint Alinál van a kapcsolódási pont, az Alevik szerint Ali már-már maga Allah, "templomaik" a cemek Ali festményeivel vannak kidekorálva (meg persze Kemaléval) illetve a nevük is innen ered, a siítákról nem mondanám, hogy több tolerancia lenne bennük csak szeretnek mindent amit a szunniták nem, persze a szelefik sem a toleranciáról híresek, de hála Allahnak ők csak egy kisebbség (az más kérdés, hogy pénzügyileg ez teljesen mindegy, mert némelyikük kilóra megvehetné Európát). Az pedig, hogy miért vannak ilyen irányzatok a siíták hibája, mikor már nagyon rezgett a léc alattuk és csak értelmetlenségekkel töltötték híveik fejét mindig jött egy vallási újító így lettek ahmedik, alevik, bahaiok és persze van ami már el is tűnt. Ezek a közösségek mindig a szigorból faragnak le és a nyugati világnak akarnak megfelelni. A siíták viszont zsigerből gyűlölik a szunnitákat, vannak olyan fatwák, miszerint siíta nem is léphet, szunnita mecsetbe, vagy Teheránban például mind a mai napig péntekenként kiátkozzák az Ommajádokat. Én még csak azt sem szeretem mondani, hogy szunnita lennék (bár szunnita iskolát követek) a Próféta (béke legyen vele!!!) nem hagyott maga után se szunnitákat, se siítákat, se aleviket se szufikat.
2012. szept. 25. 22:28
 12/14 anonim ***** válasza:
Örülök, hogy egy olyan muszlimba botlottam, aki ha meghallja hogy vannak irányzatok nem kezd menekülni, hanem beszél is róluk. Érdekel az iszlám nagyon, különösen a nem ortodox irányzatok. Nem sokat tudok az alaviták vallásgyakorlatáról (csak annyit amit írtam) pedig nagyon érdekelne, ha már így feljött tudsz róluk valamit? Annyit pontosítanék, hogy az ahamdik a szunnitákból váltak ki, és Jézus /Isa (blv) indiai utazásában hisznek, hogy oda is elment és hirdette Istent és ott is halt meg, a sírját is ők őrzik. Na ezért lettek Mekkából kitiltva, így titokban zarándokolnak. Egyébiránt teljesen szunniták, a vallásgyakorlatban is, bár a hadithok érvényességét megkérdőjelezik és a hívőkre bízzák ki menyit tart meg belőlük. Ha már a hadithoknál tartunk, létezik a koranita irányzat is, ami csak a kKoránt fogadja el, ők azok, akik teljesen elvetik a hagyományt. A koraniták a hívőre bízzák mit hogyan tesz, csak a Koránnal ne legyen ellentétes. Egyébként én is azt vettem észre, hogy a szunnik a hagyományt a Korán folytatásának tartják, minden kritika nélkül. A siízmusban több a kritikai hajlandóság. A Baha'i hit már tényleg az iszlámon kívül van, ahogy a szikhizmus is. Persze nem azt mondom, hogy normális dolog amit néha levágnak a siíták, meg hát Irán az politika, olvastam az egyzserű hívő már ott be se tér a mecsetbe pénteken, hiába kötelező mert elege van Ahmedinezsádból és Khomeiniből. Te melyik vallásjogi iskolát követed?
2012. szept. 26. 00:32
 13/14 anonim ***** válasza:

Köszönöm, ezt el kell ismerni csak az a veszélyes ha sokat foglalkozunk az ilyesmivel (bár ez nem csak erre vonatkozik)

Az iszlám világnak volt egy kicsit szétesett időszaka, mikor is leginkább a szufizmus volt a legnépszerűbb főleg mivel a központ ugyebár Isztambul volt (ekkoriban a szentély kulcsait is itt őrizték), az Oszmán államot ezernyi területen szolgálták ki mindenféle szufi rendek a bektasi például (aminek tanai megegyeznek az alavitákéval) a janicsárokat képezték ki, mind a mai napig ők Albánia meghatározó vallási iskolája, a lényeg, hogy mind másra koncentráltak mint kellet volna, sokszor beemeltek a vallásgyakorlásba iszlám előtti hagyományokat/babonákat/hiedelmeket vagy teljesen más vallások szertartásait/dogmáit, de nem csak kereszténységből, hanem buddhizmusból is bőven, a bektasi tekke elkzdte tanítani, hogy nem fontos a gyakorlása a vallásnak, ezért van, hogy a balkáni muszlimok annyira eltávolodtak a vallástól, illetve, hogy a Koránban nem kell szó szerint értelmezni a leírtakat, ehhez jött egy kis európai humanizmus, aminek Aliban látták a megtestesítőjét ( aki valóban egy nagyon felvilágosult EMBER volt) és kész is volt az alevizmus, persze itt is van némi etnikai vonatkozás a dolog mögött, hogy nagyon erősen ragaszkodnak a nem arab nyelvű szertartásokhoz, tehát török, zaza, azeri, stb. nyelven tartják a cemeket.

Az ahmadik valóban egy szunnita töbségü területen alakultak ki, de tanaik nagyon sok sajátosan siíta elemet hordoznak, ilyen a mahdiról alkotott tanuk is, a messianisztikusság, illetve, a Mohamed (blv.) utáni emberek fokozott tisztelete, Mekkából is ezért lettek kitiltva, mivel úgy tartják, hogy Mohamed után még volt próféta. A koranitákat jól ismerem, de az egy fából vaskarikát irányzat, a vallásjogot, nem lehet a Koránból felépíteni ezért kell a szunna (hála Allahnak régóta nagy vallástudósaink szenvednek azzal, hogy kiszűrjék a nem megfelelő hagyományt) így össze vissza imádkoznak, mert az is csak a hagyományban van kifejtve, de leginkább csak azért tudom őket sajnálni, mivel sok hadith mondja hogyan cselekedett Mohamed (blv.) a korán szerint pedig a legjobb ha mindenben őt követjük, arról nem is beszélve, hogy néha a Koránt Allahhal egyidősnek tarják (nem értem hogyan jutottak erre de nem is érdekel őszintén) ami meg testesítés és társítás. A Szunnának két része van az egyik ami szent hadithokból áll ezek olyan dolgok, amik nem kerültek bele a Koránba, de üzenetüket tekintve, azonosak, a másik részük pedig a prófétai hadithok, ezek amik Mohamed (blv.) életéről tájékoztatnak minket, illetve olyan dolgokról amiket ajánlatos csinálni, mert jutalom jár érte, tehát valóban van amit majdnem olyan fontosnak tekintünk mint a Korán de ezek mindig olyanok amik nagyon biztosak, ha egyben nem vagyunk biztosak inkább nem is használjuk, nehogy baj legyen. A siíában meg ugyebár ez még kibővül az imámokról szóló hadithokkal, és valóban én is sokszor olvasom/hallom, hogy bizony leginkább ajatollahokról meg imámokrol beszélnek a síia mecsetekben. Az ötödik iskolát, Qaradawi és az Ikhwan tanításait, amúgy a shafit követném csak itt Európában azzal nem mennék sokra. Ham gondolod írhatsz nyugodtan privátot is bármi érdekel az iszlámról szívesen segítek ha tudok.

2012. szept. 26. 02:34
 14/14 A kérdező kommentje:

Az eredeti kérdésemet több hozzászóló eltérítette az iszlám felekezetek viszonyának részletes leírásával.

Tanulságos, hiszen csak a sííta||szunnita fő törésvonalat ismertem.

Egy korábbi válaszban szerepelt, hogy egyes iszlám államok a keresztesekkel szövetkeztek iszlám szomszédaikkal szemben.

Az eset analóg azzal, amikor a franciák Szulejmán szultánnal szövetkeztek a Habsburgokkal szemben, és az egyedül maradt Magyarország szétesett Mohácsnál.

Ja kérem, mindig jól jön az, ha valaki ellenségemet hátba támadja. Így békültek ki az oroszok is az angolokkal az I. világháború előtt, pedig India és Afganisztán majd száz évig ellenségeskedtek.

Még egy dolog, ami az iszlám és a keresztény államokra egyaránt igaz.

Az államhatalom és a vallási vezetés számára az államvallás bomlasztói, reformátorai veszedelmesebbek, mint a gyaurok. A reformátusok gyöngítik az egységet. A gyaurokra szükség van, fenntartják a fenyegetettséget. A munka- és föld nélküli tömeget, a lázadókat a határra lehet terelni. Ott hős gázik lesznek, és nem zavarják meg az államrendet. (Illetve a Szent Sír felszabadításáért küzdő keresztes vitézeknek titulált rablóbanda.)

2012. szept. 27. 12:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!