Ha csecsemő a keresztelés előtt meghal a katolikus vallás szerint mi lesz vele?
Hát!!
Az egyik variáció, hogy a ma született csecsemőt a pokolban kedvesen fogják csak kínozni, mert megszületett/ nem ő akart megszületni!/.
Az abortusz esetében meg sem született de azért a pokolra kerül ahol még kedvesebb kínozzák mint a csecsemőket.
A másik/ ha jól értem/ tisztító tűzbe vetik őket /ez sem egy kellemes állapot/ az ítélet napig?
Kiemelem még egyszer: meg sem született vagy megszületett de bűnt nem cselekedett életekről beszülünk.
Biztos, hogy jól értem?
Tényleg ebben hisztek?
/már a kérdés elején a katolikusokhoz szóltam/
Fú, elképesztő miket dobáltatok össze. Én inkább nem fejtek ki saját véleményt, mert csak egy lenne a sok között.
A katolikus tanításra voltál kíváncsi.
Ilyen esetben érdemes mindig inkább fellapozni (akár az interneten is) a Katolikus Egyház Katekizmusát. Ebben lényegre törően összefoglalta az egyház tanításának, teológiájának lényegét.
A pokolról szóló rész itt van:
Nekem ebből az jön le, hogy a pokolba csak az kerül, aki szándékosan választja ezt az utat, szándékosan fordul el Istentől, megtagadja, elutasítja, nem hiszi, vagy halálos bűnben él stb...
A csecsemő szerintem erre nem képes, így szerintem üdvözül (De ez már az én meglátásom)
A Katekizmus ide vonatkozó két pontja:
Ez a katolikus tanítás.
" ...Jézus monda. Hálákat adok néked , Atyám, mennyeknek és földnek Ura, hogy elrejtetted ezeket a bölcsek és értelmesek elől, és a kisdedeknek megjelentetted."
Ez az én válaszom. Egyetlen gyermek sem kerül a pokolra, mert teljesen nyilvánvaló előttük Isten dolgai.
Bocsi, most látom, hogy te inkább a katolikus vallás egyik tanításába akarsz csupán belekötni. Jó a kérdés, elgondolkodtatóak a válaszok, és igen, ezt a témát az én gyomrom sem akarja bevenni, talán azért, mert nem vagyok katolikus. Elnézést, hogy ideilletéktelenkedtem.
OK.
Tehát jól értem!
De arra senki nem válaszolt, hogy hiszi is ezt?
Ez furcsa, mert ha kisebb vallásokról van szó rengeteg katolikus tud válaszolni, most a saját hitükről van szó nem tudják vagy nem akarják megfogalmazni, hogy ebben hisznek?
Van egy teológiai hipotézis, ami szerint az állapot, amelybe az olyan ember kerül, aki kereszteletlenül halt meg, ám nem utasította el tudatosan Istent (így például a keresztség előtt meghalt gyermekek, Jézus eljövetele előtt élt "rendes" emberek stb." kerülne, a Biblia úgy nevez: Ábrahám kebele. A katolikus egyházban illetik még Limbus, vagy Pokol Tornácaként is.
Szia!
14-es vagyok. A kérdésed az volt, hogy a katolikus vallás szerint mi lesz a kereszteletlen csecsemővel, nem azt, hogy mi mit hiszünk. Tedd fel úgy a kérdést.
De akkor válaszolok.
Hiszem azt, amit az egyházam hisz ebben a kérdésben. Azaz, hogy mint minden meghalt ember, úgy a csecsemő is az Isten kegyelmére van bízva. Az egyház ezt hiszi és kész. És ezt én el is fogadom.
Mindemellett az én hitem/elképzelésem szerint a meghalt csecsemők, elhalt magzatok, abortált magzatok stb... nagy valószínűséggel a Mennybe kerülnek egyből.
Tényleg elég sok hülyeséget írnak..
Az a baj, hogy nem tudják a különbséget az áteredő bűn és a személyes bűn (és a bűnre való hajlam) között.
Ezenkívül nem kéne pocskondiázni a katolikus tanítást, pláne úgy, hogy nem is ismerik jól, mert itt a kérdező a katolikus válaszra kíváncsi, a többi válasz mind teljesen fölösleges.
A Katolikus Katekizmus adja meg a hivatalos választ, azt meg már feljebb linkelték. Ehhez még annyit fűznék hozzá, hogy az Egyház szerint Isten személyes döntése az, hogy az elhunytak hová kerülnek a halál után, ezért az Egyház senkiről nem mondhatja ki, hogy biztosan a pokolra került. Még Júdásról sem mondhatjuk ki, akkor meg egy ártatlan kis babáról miért mondanánk ilyet?
Lehet, hogy azért írnak rá annyi hülyeséget, mert maga a kérdés is egy nagy hülyeség!
Mert bár el lehet rajta filózni, hogy mi lesz a csecsemővel, ha nincs megkeresztelve és úgy hal meg, de könyörgöm, miért a katolikus vallás szerint keressük a helyes választ? Nem a valóságot kellene inkább kutatni? Azt pedig a Bibliában találhatjuk meg, nem egyházi dogmákban!
Ha a kérdező valóban kíváncsi a kérdésének a válaszára, ott a link, vagy nyomtatott kiadvány, tanulmányozhatja a katolikus dogmarendszert, ehhez itt nem kell kérdést feltennie, hiszen tud írni olvasni!
Ha a kérdező az igazságot keresi ebben a kérdésben, akkor meg érdemes lenne meghallgatnia, hogy a katolikus egyházon kívül mi az ábra!
Csak mellékesen mondom: A Biblia nem írja elő a csecsemők keresztségét. Isten nem teszi a tisztító tűzbe a csecsemőket. A Biblia a tisztító tűzről sem beszél. Bár egyes katolikusok azt állítják, hogy a Purgatóriumra utal a Biblia, de hiába kérem, senki nem mondja meg, hogy hol?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!