Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Katolikus templomokban misék...

Katolikus templomokban misék alatt mik a főbb énekek?

Figyelt kérdés
Mint pl az Isten hazánkért... szeretném midet megtanulni.. :)))
2012. szept. 1. 18:11
 1/4 anonim ***** válasza:

Ma többnyire csak keveset énekelnek,és főleg zsoltárokat.

Nagyon sok magyar és gregorián ének van,amiket régen sokat énekeltek. Mindet megtanulni elég nehéz lenne.

2012. szept. 1. 18:22
 2/4 anonim ***** válasza:

Az egyházi év minden időszakának (advent, karácsony, újév, vízkereszt, nagyböjt, húsvét, stb., plusz az évközi vasárnapok, amikor nincs semmi jelentősebb ünnep) megvan a főbb 20-30 éneke minden templomban. Ez éves szinten többszöröse.

Más templomokban szintén 20-30 időszakonként, amiben van, ami ugyanaz, mint máshol, de van, ami más.

Így most nem nagyon tudom, hogy segítsek....

2012. szept. 1. 20:52
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Két könyvet ajánlok, amik Magyarországon leginkább használatosak katolikus templomokban: Éneklő Egyház, és Hozsanna (más nevén Szent vagy Uram). Vallási könyvesboltokban kapható, a legeslegtöbb misén énekelt éneket megtalálod benne. :)
2012. szept. 1. 22:05
 4/4 anonim ***** válasza:

Sajnos nem tudod az összeset megtanulni.

Én gyerekkorom óta járok szentmisére, mégis vannak olyan dallamok, amelyek nem másznak olyan jól a fülembe, vagy a szövegét nem tudom, mert ritkán énekeljük.

Az egyházi év szakaszai szerint változik, hogy mit mikor énekelünk (Évközi idő, Nagyböjt, Húsvét, Pünkösd, Advent, Karácsony), s emellett még vannak Oltáriszentségről, Jézusról, Szűz Máriáról szóló énekek stb. vagy a körmenetkor, búzaszentelőkor stb.

Én is a Hozsannát ajánlom kezdetben, s utána az Éneklő Egyházat.

De persze tudunk mondani konkrét énekeket is.(Bár kántorok között is van különbség)

Ez adhat egy kis támpontot (bár sok olyan van benne, ami szerintem nem túl gyakran használt vagy nehezebb énekelni)

Mindenképp a népénekekkel kezd, s csak utána az introitus, communio

[link]

2012. szept. 3. 20:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!