Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A reformátusok vetnek kereszte...

A reformátusok vetnek keresztet és ha nem akkor mit csinálnak?

Figyelt kérdés
Ebben az évben a katolikus egyház át vette az iskolát és anyum azt mondta ne vessek keresztet mert mi nem szoktunk. Én hiszek neki de azért ti is mondjátok már el mi igaz ebből. Köszönöm.

2012. szept. 3. 15:56
 1/7 anonim ***** válasza:
92%

Kedves Kérdező!

Anyukád jól mondta, a Reformátusok nem vetnek keresztet. Egyszerűen Áldás, békességgel köszönünk egymásnak. Református vagyok. :)

Áldás, békesség!

Mihály

2012. szept. 3. 16:23
 2/7 Andizsuzsi ***** válasza:
74%
Nem vetnek keresztet, de erre miért kell külön felhívni a figyelmedet, ha te református vagy?
2012. szept. 3. 17:29
 3/7 anonim ***** válasza:

Valoszinu csak azert szolt hogy ne lepodj meg ha kozben melletted kereszteket vetnek.

Ez a katolikus hagyomanyhoz tartozo dogma, mint a terden vagy felig terden imadkozas, a templom mellett elmeno katolikus akkor is keresztet vet es sok mas hasonlo eset, ez hozza tartozik ezen iranyzathoz.

2012. szept. 4. 12:31
 4/7 Andizsuzsi ***** válasza:
27%

Valoszinu csak azert szolt hogy ne lepodj meg ha kozben melletted kereszteket vetnek.

Ez a katolikus hagyomanyhoz tartozo dogma, mint a terden vagy felig terden imadkozas, a templom mellett elmeno katolikus akkor is keresztet vet es sok mas hasonlo eset, ez hozza tartozik ezen iranyzathoz."

Te ugye nem katilokus vagy?

A katolikusok sem vetnek váratlanul "kereszteket", legfeljebb akkor történik ez meg, ha a nap közös imával indul. A keresztvetés nem dogma (ez a kifejezés egészen mást jelent). A katolikusok ma már nem vetnek keresztet a templom előtt (esetleg az idősek, bár én az elmúlt 20 évben nem láttam ilyet), legfelejebb fejet hajtanak. És legfőképpen a katolicizmus nem irányzat.

Egyébként nem hiszem, hogy egy eddigi állami iskolát ha bármelyik egyház átvesz fenntartóként, akkor elvárja a más vallásúaktól, hogy részt vegyenek vallási rendezvényeken.

2012. szept. 4. 12:52
 5/7 anonim ***** válasza:

Vegyuk sorra a megjegyzeseidet.

1. Termeszetesen nem.

2. A katolikusokkal kapcsolatosan de igen, vetnek keresztet ugy ahogyan irtad "varatlanul" templomok elhaladasa elott vagy ha epp harangozmak akkor is ugyanugy. Az hogy te nem lattad mar 20 eve az semmilyen szinten nem alapozza meg azt az allitast hogy csak az idosek, teszik. Amugyis engem semmilyen szinten nem zavar, semmi bajom veluk, csak peldakent hoztam fel a kerdezonek. Mindezt nem kell szegyelni hisz sajat vallasu iranyzatodrol van szo. Ne azt akadr elhitetni hogy nehany idose nenike vagy bacsikanak idegrazasa van es azert teszik.

3. A dogma - A dogma szo a gorog „dokein” igere vezetheto vissza. Dokein annyit jelent: „hinni”, „vélni”, „helyesnek tünni”, „elhatározni”. Egy szo mint szaz ha mar ezen is fennakadtal, a keresztvetest a papok talaltak ki es a Bibliaban sehol nem ter ki erre hogy ezt kell tenni, tehat egy egyszeruen berogzott elvart dogmava alakult az emebrek szamara.

4. A katolikusok mar nem vetnek keresztet a templom elott hanem fejet hajtanak, en mint nas vallasu iranyzat tagja ezt tapasztaltam es lattam. Az hogy a mai fiatalok ezt legfennebb szegyenbol (bar semmi ok ra) vagy mas okbol nem teszik az mas dolog, de ez elfogadott dolog a katolikusoknal, semmi gond nincs vele.

5. A katolicizmus nem iranyzat ?? csak sajnalni tudlak ha igaz hivo vagy hogy mennyire nem vagy tisztaban az iranyzatokkal, na de az ember amig el tanul, legalabbis igyekszik, akarcsak en. A keresztenyseg fo agait illetoen leoszthato 3 fo iranyzatra illetve egyebb kereszteny iranyzatokra. A 3 fo iranyzat: 1 Katoliciznus 2 Protestantizmus 3 Ortodoxia. Ha nem hiszed olvass utanna.

2012. szept. 5. 12:28
 6/7 Andizsuzsi ***** válasza:
21%

Kedves utolsó, nagyon köszönöm mélyreható elemzésedet, sokat tanultam belőle.

Bár a kérdésre nem válaszoltál. Én a hozzászólásommal arra próbáltam rámutatni, hogy a kérdezőnek nem kell attól félnie, hogy váratlanul és orvul kerül olyan helyzetbe, amikor mellette kereszteket vetnek a katolikusok, mert annak meghatározott ideje és helye van. És nem, egyáltalán nem szégyellem, hogy katolikus vagyok. Miért is tenném? Viszont nem is írok a protestánsok, tanúk, szombatisták stb. vallásgyakorlatáról kisértekezést, mert nem vagyok járatos a dologban. Azért építő jellegű hozzászólásodat nagyon köszöm, elgondolkodom rajta. Ég áldjon.

2012. szept. 5. 16:53
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat de még egy kérdés. A mise után is azt mondják hogy áldás békesség?
2012. szept. 14. 18:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!