Kit tiszteltek legjobban a szentek kozul?
/A kérdező 2. kommentjére válaszolva/
Így már érthető.
Nem könnyű a válasz.
Istennek sok olyan elhívottja volt, akiknek a hitük példamutató lehet mindannyiónk számára. Először is Ábrahám (akit a SzentÍrás a hit atyjának nevez), de nagyon nagy munkássága volt a zsoltáros Dávidnak, Mózesnek, Ésaiásnak, Ezékielnek, Jóbnak, aztán Pálnak, Péternek, Jakabnak, János és Júdás apostoloknak.
Az Ő hitük, helytállásuk teljesen bizonyított, szívesen olvasok róluk.
Assisi Ferenc, Teréz anya és a többi szentnek gondolt katolikus ember viszont abszolút nem érdekel.
Jó, oké: betegeket ápoltak, de a hitről számomra a SzentÍrás nagy alakjai jutbnak eszembe.
Igazából mindegyiküket tisztelem, mivel életükben hősies fokon gyakorolták az isteni erényeket.
Talán a legjobban a vértanúkra nézek fel, mert ők életüket adták azért a hitért, amit vallok én is. Jézus is azt mondta, hogy "Nincs nagyobb szeretete senkinek annál, mint annak, aki életét adja barátaiért."
A szentek tisztelete véleményem szerint nem az Isten szentségének a kisebbítése, hanem épp ellenkezően! Aki ismeri a szentek életét és tanúságtételét, az pontosan tudhatja, hogy egész életükben arra mutattak rá, hogy Isten a legfontosabb.
Szia!
Assisi Ferenc,Platón,Lao Ce,Milarepa
nekem nagyon tetszik még József hűségessége és hite.
de olvassátok el a Zsidókhoz írt levél 11. fejezetét :)
szerintem egyedül Isten lehet a példaképünk. az is baj, hogy a később szenteknek kinevezett emberekről nincs bibliai hitelességű forrásunk, az emberek nem láttak bele a szívükbe, ahogy ezt Isten teszi- azt meg, hogy egy egyént (embert) szentnek nevezzenek, arra én bibliai utalást nem ismerek. egyetértek azzal, hogy Isten igazán szent. a Biblia is ír szent, megszentelt dolgokról, beszél szentekről is, de egy egyénre nem mondja ki, hogy szent.
a Jézus-gazdag ifjú párbeszédhez meg annyit, hogy Jézus vissza is kérdezett, de ki is jelentett:
"Monda pedig néki Jézus: Miért mondasz engem jónak? Nincs senki jó, csak egy, az Isten."
és Ő is Isten :)
Mit kellene alátámasztani a bibliából?
Leírtam, hogy senki sem szent, csak a teremtő.
És azok akiket hűségeseknek tart és át vitt értelemben szenteknek nevezi.
Ha neveket akarsz csatlakozom azokhoz akiket már sokan felsoroltak, többek között, a Zsidók 11. fejezete ír néhányat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!