1. §. Ahhoz, hogy valakit a keresztszülői tisztség vállalására engedjenek, szükséges:
...
2. tizenhatodik életévét betöltött személy legyen, hacsak a megyéspüspök más kort nem állapított meg, vagy megfelelő okból a plébános vagy a kiszolgáltató úgy nem látja, hogy kivételt kell tenni;
3. katolikus, megbérmált és a legszentebb oltáriszentséget már magához vett személy legyen, s éljen a hithez és a vállalandó tisztséghez méltó életet;"
(Egyházi Törvénykönyv)
2012. aug. 16. 17:00
2/9 anonim válasza:
Minden keresztelésnél az új Isten-gyerek fölött egy vagy két hívő átveszi a keresztszülői tisztséget. Ezzel nemcsak egy tiszteletbeli hivatalt kapnak, hanem kötelezettséget vállalnak arra, hogy gondot viselnek a megkeresztelt keresztény oktatására és nevelésére. Ameddig ezt a feladatot a szülők maguk elvégzik, a keresztszülők fel vannak mentve ez alól a kötelezettség alól. Ha azonban a szülők meghalnak vagy elhanyagolják a gyermek vallásos nevelését, a keresztszülők kötelessége, hogy a gyereket magukhoz vegyék és vallásos neveléséről gondoskodjanak. Ezért minden szülőnek nyomatékosan ügyelnie kell arra, hogy gyermeküknek hithű keresztszülőket válasszon. Ha a rokonságban nem akad ilyen, a legjobb, ha az egyházközség egyik baráti tagját kérik fel a keresztszülői tisztségre.
2012. aug. 16. 23:18
3/9 anonim válasza:
Reformátusoknál igen. Lányomat húgom tartotta keresztvíz alá, 14 évesen.
2012. aug. 17. 14:40
4/9 A kérdező kommentje:
Római katolikusoknál ?
2012. aug. 17. 21:50
5/9 anonim válasza:
Keresztanyám 9, keresztapám 7 éves volt, amikor engem kereszteltek...
2012. aug. 19. 09:30
6/9 anonim válasza:
Én 12 éves voltam, mikor keresztanyuka lettem :) Katolikusnál engedik. Kikötés, hogy bérmálkozz meg! :)
2012. aug. 21. 19:07
7/9 anonim válasza:
Igen,lehetsz,amikor én keresztszülő lettem 12 éves volta,hozzátéve görög katolikusok vagyunk.
2012. aug. 24. 13:02
8/9 anonim válasza:
"Római katolikusoknál ?"
Első válaszolóként linkeltem a hatályos Egyházjogi Törvénykönyvből a jogszabályt. Tehát nem lehetsz, hacsak a megyéspüspök kivételes eset miatt másképp nem rendelkezik.
2012. aug. 24. 17:25
9/9 anonim válasza:
Nekem római katolikusoknál 9 éves keresztapám volt. Egyetlen plusz kikötés volt emiatt: lett két keresztmamám is (egyikük elég öreg volt, a másikuk meg a keresztapám anyukája).
Az utóbbira azért volt szükség, mert ha bármi történik a gyerek szüleivel, elvileg Te viseled a gondját. Egy 9 éves gyerek pedig még nem nagyon tudja ezt megtenni, sőt, még a 14 éves sem igazán.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!