Létezik olyan, hogy egy keresztszülő úgy lesz keresztszülő, hogy ott sem volt a keresztelőn?
Magyarul előfordulhat, hogy jelenlétem nélkül mások keresztszülővé tesznek akaratom és beleegyezésem nélkül?
Nem vagyok templomba járó, fogalmam sincs, hogyan zajlik egy keresztelő, de azért ezt egy kicsit furcsállanám.
Nem, ilyen nincs.
Katolikusoknál bérmaszülőnek nem muszáj jelen lennie, de az aláírása akkor is kell, tehát akarata ellenére nem lehet az.
De a keresztszülőnek minden esetben személyesen jelen kell lennie, ill. ott is kérnek aláírást.
Legalábbis katolikusoknál és reformátusoknál is.
Hát, ha egy keresztszülő jelen volt, még az is lehet, hogy mulasztásból valaki megengedte, hogy beírjanak. De ha így is történt, ha akaratod ellenére jön létre, még a házasság is érvénytelen lesz. A legbiztosabb, ha be tudsz menni a plébániára/parókiára ahol keresztelték a kisfiút, és elmondod, mi a helyzet. Kikeresik Neked név és körülbelüli dátum alapján az anyakönyvben, és megmondják, be vagy-e írva. Ha esetleg igen, akkor szerintem töröltetheted is, de ha valamiért adminisztratíve nem lehet törölni, katolikus anyakönyvekben szokott lenni megjegyzés rovat, oda beírhatják pl., hogy "a keresztanya akarata ellenére lett beírva", vagy talán azt is, hogy akár "felmentést" is kapsz keresztszülői kötelezettségeid alól. Ha bemész, az irodában kérd, hogy lehetőleg a pap/lelkész is jelen lehessen, ha be vagy írva, hogy pontosan tudjon az ügyről, és úgyis ő az illetékes. Ha nem hinne bárki Neked (nem feltételezem), akkor megmondhatod, hogy tanúid vannak, hogy NEM voltál jelen.
De ha nem mész be, és be lennél esetleg írva, akkor sem hivatkozhatnak erre, és főleg ne legyen bűntudatod. Rossz példa, de ha fegyverrel kényszerítenek valakit arra, hogy vegye el mástól a pénzt, bűnös az illető? Nem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!