Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mikor szó szerinti, és mikor...

Mikor szó szerinti, és mikor példabeszéd a Biblia? Mitől függ?

Figyelt kérdés
A kérdés nem is olyan egyszerű, mint elsőre látszik. Az Írásban sok helyen van olyan, hogy csak példabeszédnek kell venni, de van ami teljesen szó szerint értendő. Mondok egy kézenfekvő példát, hogy érthető legyen. Van itt ez a 144000 akikről valahol azt mondja, hogy szüzek, asszonnyal nem voltak. Nos, láttam olyan értelmezést, ami szerint ez nem szó szerint azt jelenti, hogy sohasem voltak asszonnyal, hanem hogy nem szennyezték be magukat, nem paráználkodtak. Nekem ez a magyarázat is jó, de miért nem szó szerintit nézzük, vagy mitől függ, hogy szó szerint kell érteni, és mitől, ha nem???

#Biblia #példabeszéd vagy szó szerint?
2012. aug. 14. 10:07
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:
"Jézus azt mondta nekik, hogy ők is a 144000 papi osztály tagjai" - Erre kérnék egy idézetet a Bibliából. Szerintem sehol nem köti össze a Biblia apostoliságot a 144e-el, legalábbis ilyen állítás közvetlenül nincs. A mondta tehát nem igaz. Nem mondta, nincs megírva. (Krisztus így érvelt, hogy meg van írva)
2012. aug. 19. 19:14
 12/12 A kérdező kommentje:

Erre még reagálnék. Valaki írta:

"Ha megbotránkoztat a szemed, vájd ki azt." Márk.9.47.

Útmutatásom szerint tehát először szó szerint értelmezd.

Úgy van értelme?

Van. Isten beszédének mindig van értelme, ez esetben, hogy inkább egy tagom vesszen el, mint hogy egész testem a gyehenára menjen. Ez szó szerint is vehetem, még ha per pillanat nem is vagyok képes megcselekedni, de látom az értelmét. Melyik a jobb: a gyehena egész testtel, vagy csonkán, de örök élet??

A jelképpel, behelyettesítéssel éppen az élét venném el a dolognak. Ha nem is vagyok képes megtenni, Krisztus szól olyanokról, akik az Isten országáért lettek enouchok. (heréltek) Lehet, hogy durván hangzik, de ilyen éles a határ az élet, és a halál között, és ennyire megéri Isten szerint járni. Talán nem véletlen amit mondott, mert volt olyan a korszak, olyan bűnös, hogy másképpen nem maradhattak volna tiszták egyesek a paráznaságtól. (lásd római kupi)

"Isten valóban azt kívánja, a szemed vájd ki? Nem hinném. :)"

És ha azt kívánja, de te meg csak legyintesz, hogy ez jelkép, és elmosod a lényegét, hogy inkább az élet csonkán, mint az egészséges test, de a végén tűz, elégetés?

"Érted már? Nyílvánvaló, hogy ez jelképes." - Nekem nem annyira nyilvánvaló, még ha minden csapból is ez folyna, akkor is, először kérdőjelezem meg az emberek szavát, gondolatát, legalábbis erről. (mint az igazság kereső emberek, akik nem vesznek be mindent elsőre, csak ha úgy van, úgy van, belsőleg is bólinthatok rá)

2012. aug. 22. 09:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!