Mikor szó szerinti, és mikor példabeszéd a Biblia? Mitől függ?
Erre még reagálnék. Valaki írta:
"Ha megbotránkoztat a szemed, vájd ki azt." Márk.9.47.
Útmutatásom szerint tehát először szó szerint értelmezd.
Úgy van értelme?
Van. Isten beszédének mindig van értelme, ez esetben, hogy inkább egy tagom vesszen el, mint hogy egész testem a gyehenára menjen. Ez szó szerint is vehetem, még ha per pillanat nem is vagyok képes megcselekedni, de látom az értelmét. Melyik a jobb: a gyehena egész testtel, vagy csonkán, de örök élet??
A jelképpel, behelyettesítéssel éppen az élét venném el a dolognak. Ha nem is vagyok képes megtenni, Krisztus szól olyanokról, akik az Isten országáért lettek enouchok. (heréltek) Lehet, hogy durván hangzik, de ilyen éles a határ az élet, és a halál között, és ennyire megéri Isten szerint járni. Talán nem véletlen amit mondott, mert volt olyan a korszak, olyan bűnös, hogy másképpen nem maradhattak volna tiszták egyesek a paráznaságtól. (lásd római kupi)
"Isten valóban azt kívánja, a szemed vájd ki? Nem hinném. :)"
És ha azt kívánja, de te meg csak legyintesz, hogy ez jelkép, és elmosod a lényegét, hogy inkább az élet csonkán, mint az egészséges test, de a végén tűz, elégetés?
"Érted már? Nyílvánvaló, hogy ez jelképes." - Nekem nem annyira nyilvánvaló, még ha minden csapból is ez folyna, akkor is, először kérdőjelezem meg az emberek szavát, gondolatát, legalábbis erről. (mint az igazság kereső emberek, akik nem vesznek be mindent elsőre, csak ha úgy van, úgy van, belsőleg is bólinthatok rá)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!